Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Αμβούργο και Βαρσοβία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμβούργο και Βαρσοβία

Αμβούργο και Βαρσοβία ήταν οι πόλεις που μας εντυπωσίασαν την προηγούμενη βδομάδα. Το Αμβούργο ήταν ο οικοδεσπότης της συνόδου των G20, δηλαδή της συνόδου των είκοσι ισχυρότερων κρατών του κόσμου, η οποία όπου γίνεται συνοδεύεται από τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από διάφορες χώρες και από βίαια επεισόδια. Φέτος πρωταγωνίστησαν δύο πόλεις, γιατί τη μία από αυτές, τη Βαρσοβία, την επέλεξε ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος ώστε να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα υπέρ της χώρας του. Άλλωστε γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στην Πολωνία και τις ΗΠΑ που συνδέεται με τα μεταψυχροπολεμικά ζητήματα ασφάλειας.

Δύο μεγάλες πόλεις με σημαίνοντα ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Μεγάλο οικονομικό και πολιτικό κέντρο της Γερμανίας το Αμβούργο, ιστορική πρωτεύουσα της Πολωνίας η Βαρσοβία. Οι δύο πόλεις έγιναν τις τελευταίες ημέρες πεδίο διαφορετικών εκδηλώσεων. Αφορμή έδωσε η σύνοδος κορυφής των G20, των είκοσι ισχυρότερων κρατών του κόσμου.

Στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, όπου προηγήθηκε η επίσκεψη του αμερικανικού προεδρικού ζεύγους, χιλιάδες Πολωνοί υποδέχτηκαν με τιμές ηρώων τον κύριο και την κυρία Τραμπ. Δεν γνωρίζουμε αν οι επιδοκιμασίες των Πολωνών προς τον Αμερικανό Πρόεδρο έφτασαν σε ακρότητες, όπως π.χ. στην παλαιότερη επίσκεψη του Προέδρου Μπους στην Αλβανία, όπου μέσα στο παραλήρημα της υποδοχής τού έφαγαν το χρυσό ρολόι που φορούσε στο χέρι του.

Αντιθέτως οι αντιδράσεις στην επίσκεψη Τραμπ στο Αμβούργο ήταν εκρηκτικές. Τόσο τον κ. Τραμπ όσο και τους άλλους ηγέτες των G20 αποδοκίμασαν έντονα χιλιάδες διαδηλωτές με συνθήματα κατά του καπιταλισμού και κατά της σκληρής λιτότητας.

Το κοντράστ ήταν εντυπωσιακό: Η Βαρσοβία, όπου είχε την έδρα του το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, σήμερα καλωσορίζει τον Αμερικανό Πρόεδρο. Και ποιον; Όχι τον Ομπάμα, αλλά τον Ντόναλντ Τραμπ! Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες Γερμανοί αλλά και πολίτες της πάλαι ποτέ Δύσης ξεσηκώνονται κατά του ευρωπαϊκού κατεστημένου, αλλά και γενικά κατά της τάξης πραγμάτων που έχει επιβάλει σήμερα στον κόσμο το νεοφιλελεύθερο δόγμα. Ο σχεδιασμός μιας νέας Ευρώπης με βάση τα σημερινά δεδομένα οφείλει να συνυπολογίσει και να ερμηνεύσει τα μηνύματα που έρχονται από το Αμβούργο και τη Βαρσοβία.

Το ζήτημα της ανάπτυξης της Ευρώπης στο πλαίσιο των αλλαγών που φέρνει και η ηγεσία Τραμπ είναι το βασικό που θα απασχολήσει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες το αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης το θέμα της ασφάλειας είναι από τα καθοριστικά ζητήματα που θα διαδραματίσουν ρόλο. Τέλος, η ανάγκη να ενισχυθούν κυρίως οι αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες μπροστά στο ενδεχόμενο να συνθλιβεί η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο ογκόλιθους, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL