Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Υπάρχει λόγος / Η βροντερή φωνή του κακού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχει λόγος / Η βροντερή φωνή του κακού

«Το κακό», έγραφε ο Μπαλζάκ (1799-1850) στον “Αγροτικό γιατρό”, «έχει βροντερή φωνή που ξυπνά τις χυδαίες ψυχές και τις γεμίζει θαυμασμό, ενώ το καλό είναι βουβό». Αυτόν τον ορυμαγδό, αυτή τη βροντερή φωνή του κακού ακούμε με ολοένα και μεγαλύτερη έκταση τούτες τις μέρες, καθώς παρακολουθούμε έκθαμβοι τις χυδαίες ψυχές που τόσο πολύ εθίστηκαν στη λάσπη τους, να εγείρονται αυτοθαυμαζόμενες για το κακό που προκάλεσαν, ή τις βλέπουμε με χαριτωμένες καντρίλιες να το παρακάμπτουν ως να μην υπήρξε ποτέ.

Όλες αυτές οι χυδαίες ψυχές, που αδυνατούν να κατανοήσουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία για την εξάλειψη ενός φαινομένου όπου μεγαλούργησαν επιβαρύνοντας τον τόπο με πολλά χιλιόμετρα οδυνηρά κοπιαστικής πορείας. Αδυνατούν να κατανοήσουν δηλαδή ότι άρχισε να περνάει η χυδαία χρήση της πλειοψηφίας με τον άκρατο δεσποτισμό της, όπου ο κανόνας ήταν ότι “πραγματικότητα είναι ό,τι πω εγώ πως είναι πραγματικότητα”, “ωφέλιμο για τη χώρα και τους πολίτες της είναι ό,τι πω εγώ πως είναι ωφέλιμο”.

Το πράγμα πήρε να αλλάζει. Δεν είναι βέβαια εύκολο να σηκωθεί η χαλύβδινη αυλαία και να φανεί το κακό που ρήμαξε τη χώρα. Και για μερικές περιπτώσεις (τώρα το πόσο “μερικές” είναι αυτές...), ας είμαστε ειλικρινείς, η αυλαία δεν πρόκειται να σηκωθεί ποτέ. Έχουν γνώση και πείρα οι διεφθαρμένες ψυχές που αγάλλονται από το κακό που προξενούν, από τη χυδαία ελευθερία να διαχέουν την περιφρόνησή τους προς τους αδύναμους “κάτω”.

Ωστόσο όλοι αυτοί αντιλαμβάνονται ότι εδώ “κάτι γίνεται”. Έστω αδιαβάθμητα προς το παρόν (αλλά που διαβαθμίζεται σιγά-σιγά), έστω άμορφα (αλλά που ήδη έχουμε τα πρώτα και αρκετά ισχυρά μορφοποιημένα αποτελέσματα), έστω με διστακτικά βήματα λόγω άγνωστου τοπίου, αλλά πάντως “κάτι γίνεται”.

Μπορεί να μοιάζει βουβό αυτό που γίνεται, όμως οι χυδαίες ψυχές γνωρίζουν καλά τον υπόκωφο ακόμη βόμβο του κινδύνου. Τον βόμβο που μπορεί να γίνει χείμαρρος και να τους παρασύρει στα αζήτητα. Γλίτωσαν πολλές φορές. Και γνωρίζουν ότι και τώρα μπορεί να γλιτώσουν. Μόνο που τώρα υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας ο οποίος αλλάζει όλο το παιχνίδι: ο παράγοντας αυτής της κυβέρνησης και το ηθικό της πλεονέκτημα.

Ας χλευάζουν οι αυθέντες της θεσμικής χυδαιότητας. Ας καγχάζουν οι οίακες της επαναστατικής καθαρότητας. Το ηθικό πλεονέκτημα αυτής της κυβέρνησης υπάρχει και παραϋπάρχει και είναι εξαιρετικά δύσκολο να το εξανεμίσουν, όση χυδαιότητα και αν επιστρατεύσουν. Υπάρχει γιατί είναι το βουβό πλεονέκτημα όχι της κυβέρνησης, αλλά κυρίως εκείνων που κατάφεραν να περισώσουν την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά τους περνώντας ανάμεσα από τα καυδιανά δίκρανα της χυδαιότητας και της κλοπής.

Είναι το βουβό πλεονέκτημα εκείνων που είδαν να τους κλέβουν τη δουλειά και να βαφτίζουν την κλοπή αύξηση της ανεργίας. Και ένιωσαν ότι το ψωμί που έλειπε από το σπιτικό τους δεν ανελήφθη στους ουρανούς, αλλά ξεπουλήθηκε σε μια απίστευτα χυδαία σπατάλη ήθους, στοιχειώδους λογικής και αναλγησίας, για να γίνει μαύρο χρυσάφι, πιο μαύρο και από τις ψυχές που το απέκτησαν χασκογελώντας.

Δείτε τα γέλια του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου κατά την παράδοση - παραλαβή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και θα καταλάβετε... Δείτε την “άγνοια” του πρωθυπουργού Σημίτη, ακούστε το σανίδι που άρχισε να τρίζει κάτω από τα πόδια του και ύστερα δώστε όποιον προσδιορισμό θέλετε σε φωνές όπως της Φώφης Γεννηματά, του Λοβέρδου, του Βενιζέλου και τόσων άλλων εκπροσώπων μιας όζουσας κατάστασης περιφρόνησης και σπατάλης (επαναλαμβάνω) που μας έφερε εδώ που μας έφερε.

Το ηθικό πλεονέκτημα, λοιπόν, υπάρχει και παραϋπάρχει. Είναι το πλεονέκτημα εκείνων που είδαν να τους κλέβουν τον πλούτο της ζωής τους, έναν πλούτο αποκτημένο με αγωνία και αγώνα να κρατηθούν όρθιοι, για να έρθουν οι χυδαίες ψυχές και να τον ανακατανείμουν βίαια. Και από πάνω να σου λένε “ας πρόσεχες”. Και να το λένε και σ' εκείνους που δεν απέστησαν ούτε χιλιοστό από τις απόψεις τους, που δεν έστερξαν ούτε ένα δευτερόλεπτο στην τεράστια κλοπή και δεν κουφάθηκαν από τον εξωπραγματικό θόρυβο που σκέπασε τα πάντα διατυμπανίζοντας το ωφέλιμον της κλοπής.

Δηλαδή και το ωφέλιμον του άεργου πλουτισμού, το ωφέλιμον μιας ζωής ταπεινωμένης που δανείζεται ακραία, τόσο ακραία ώστε στο τέλος καταντάει να δανείζεται αυτή η ζωή... τη ζωή της. Το ωφέλιμον του αδαπάνητου εαυτού που μόνο κερδίζει, που δεν μοιράζεται τίποτα επειδή του τα πήραν όλα και δεν έχει τίποτα να μοιράσει και να μοιρασθεί.

Το ηθικό πλεονέκτημα, επιμένω, υπάρχει και παραϋπάρχει. Και είναι μια πολύτιμη περιουσία, πανάκριβα πληρωμένη σε σκληρό, σκληρότατο νόμισμα, την ώρα που οι χυδαίες ψυχές έφτιαχναν τζάκια με κλεμμένες πέτρες από τα ιερά και τα όσια του ελληνικού λαού. Με κλεμμένες πέτρες που ακόμα δεν είχε στεγνώσει πάνω τους το αίμα εκείνων που θυσιάστηκαν για τις προστατεύσουν. Με πέτρες που τις άρπαξαν από τους τοίχους των εκτελέσεων.

Και τώρα ομιλούν. Και καμώνονται σαν να τους πνίγει το δίκιο. Ποιο δίκιο; Το δίκιο να κλέβεις ατιμώρητα; Το δίκιο να νομιμοποιείς το άδικο και ύστερα να διατυμπανίζεις την αθωότητά σου; Μην περιμένετε να σας απαντήσουν. Είναι τόσο εξωνημένοι ώστε νομίζουν ότι η πραγματικότητα δεν υπάρχει και όλα είναι τακτικισμοί μορμολυκείων και άγριων εσωτερικών αντιθέσεων περί τη νομή της κλεμμένης αίγας.

Ας τους αποδείξουμε ότι κάνουν λάθος και ότι έφτασε η στιγμή να πληρωθούν “λάθη” που μέχρι τώρα πλήρωναν άλλοι. Με ένα άμαχο ηθικό πλεονέκτημα κλεισμένο στα εικονοστάσια των δακρύων. Αυτό είναι που άλλαξε: ότι το ηθικό πλεονέκτημα έπαψε να είναι ακίνδυνο, αμόλυντο και αμεταχείριστο. Δεν είναι φορολογικός παράδεισος η ζωή. Ο καθείς και τα όπλα του. Χρειάζεται δαπάνη. Και του ηθικού πλεονεκτήματος. Δύσκολο; Εδώ σε θέλω κάβουρα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL