Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ζητούνται δικαστές με συνείδηση και κοινωνική ευαισθησία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζητούνται δικαστές με συνείδηση και κοινωνική ευαισθησία

Μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ σκέφτεσαι την καλύτερη περίπτωση. Ότι οι δικαστές ζουν σε άλλη χώρα. Όχι στην Ελλάδα που χρεοκόπησε από τη διαφθορά.

Στις 15 Οκτωβρίου 2016 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, με ψήφους 14 έναντι 11, οδηγώντας σε πλήρη ανατροπή των δεδομένων που δημιουργήθηκαν με τη δημοπρασία των τεσσάρων αδειών από την κυβέρνηση. Ας αφήσουμε στην πάντα τη νομική κριτική. Προκύπτει όμως, όπως σε πολλές δικαστικές αποφάσεις, το αποτέλεσμα να έχει έντονο υποκειμενικό χαρακτήρα. Και στην περίπτωσή μας 11 από τους 25 δικαστές εκτίμησαν ότι ο νόμος ήταν συνταγματικός.

ΠΩΣ ΟΜΩΣ φτάσαμε στο ΣτΕ; Η αντιπολίτευση με επικεφαλής τη Ν.Δ. έδωσε λυσσαλέο αγώνα για να διατηρηθεί το άνομο καθεστώς στην ιδιωτική τηλεόραση που κρατάει πάνω από 27 χρόνια! Και γιατί κράτησε τόσο πολύ; Κράτησε διότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. βολεύτηκαν από την κατάσταση θεωρώντας ότι χωρίς νόμιμη άδεια οι καναλάρχες είχαν ανάγκη το πολιτικό σύστημα και θα υπάκουαν στα κελεύσματά του. Έτσι σιγά-σιγά η πολιτική εξουσία έχανε ή παραχωρούσε περισσότερες εξουσίες στους ολιγάρχες των ΜΜΕ, οι οποίοι με την έγκρισή της αποσπούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δανείων που τα περισσότερα έγιναν κόκκινα!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το πολιτικό σύστημα έδωσε πράσινο φως κάποιες από τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο, παρότι δεν είχαν νόμιμη άδεια λειτουργίας! Το αποτέλεσμα για τους μικρομετόχους και τους αφελείς επενδυτές που πίστεψαν τον Σημίτη ήταν να ακούσουν τον πρωθυπουργό να λέει με ειρωνεία: “Ας πρόσεχαν”!

Η Ν.Δ. ΛΟΙΠΟΝ αρνήθηκε με τη συμπαράσταση όλης της αντιπολίτευσης να συμβάλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ με σκοπό, αν προχωρήσει η κυβέρνηση, να υπάρχει νομικό πάτημα για να ανατραπεί η διευθέτηση της αδειοδότησης όπως σχεδιάστηκε με τον νόμο Παππά. Και ακριβώς αυτό έγινε. Αμέσως μετά η Ν.Δ. έδωσε συγκατάθεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Μόνο που το ΕΣΡ εδώ και επτά μήνες δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα, μέχρι τελικά να συμβιβαστεί στις 7 τηλεοπτικές άδειες! Μάλιστα οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ πρότειναν, άκουσον – άκουσον, 9 άδειες. Όλοι οι χορηγοί μέσα!

ΜΕ ΟΛΑ αυτά θέλω να πω ότι οι 14 δικαστές της πλειοψηφίας δεν έλαβαν υπόψιν πρόσωπα και καταστάσεις, λες και δεν εκδικάζουν ζωντανές υποθέσεις που αφορούν την κοινωνία, αλλά καθορίζουν διαστάσεις, βάρος και όγκο αντικειμένων. Λες και δεν έχουν αντιληφθεί ότι εδώ και χρόνια γιγαντώθηκε η κλεπτοκρατία στην Ελλάδα με την άδεια και συμμετοχή παραγόντων της πολιτικής εξουσίας. Γι’ αυτό και ο πρώην δικαστής και σήμερα αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε (προφανώς αγανακτισμένος) με αφορμή την περίπτωση Παπαντωνίου ότι: “Η Δικαιοσύνη, εκτός από μαντήλι στα μάτια, πρόσθεσε κι ωτοασπίδες για να μην ακούει”.

ΚΑΙ σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είχαμε και την απόφαση τμήματος του ΣτΕ που έκρινε ότι τα αδικήματα φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος που περιλαμβάνονται στις λίστες (Λαγκάρντ και Μπόργιανς) που έχουν φτάσει στις αρμόδιες αρχές έχουν παραγραφεί διότι πέρασε -λένε- το εύλογο διάστημα μέχρι την παραγραφή τους! Σκέφτεσαι την καλύτερη περίπτωση. Ότι οι δικαστές ζουν σε άλλη χώρα. Όχι στην Ελλάδα που χρεοκόπησε από τη διαφθορά. Δεν υπέπεσε στην αντίληψή τους η προσπάθεια των πολιτικών αξιωματούχων Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου να κρύψουν τις λίστες ώστε να γλιτώσουν οι φίλοι και χορηγοί τους. Ας περιμένουμε όμως την απόφαση της ολομέλειας.

ΚΑΙ ΕΚΕΙ που νομίζαμε ότι τα μάθαμε όλα, ακολούθησαν νέες ριπές. Η αρχή προσωπικών δεδομένων (με επικεφαλής πρώην υψηλόβαθμο δικαστικό) γνωμοδότησε ότι δεν χρειάζεται οι δικηγόροι να έχουν POS. Μπορεί οι δικηγόροι να μην το χρειάζονται, πλην όμως το χρειάζονται οι πολίτες πελάτες τους, διότι σε καθεστώς capital controls δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πληρωθούν οι υπηρεσίες τους. Συνεχίζουμε: Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η συστηματική μη καταβολή αμοιβής των εργαζομένων από τον εργοδότη δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, εκτός αν διαπιστωθεί δόλος! Δεν βλάπτονται δηλαδή οι εργαζόμενοι αν παραμένουν απλήρωτοι;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης. Και είναι σοβαρό διότι η πατρίδα μας, για να επιστρέψει στους δημοκρατικούς κανόνες, χρειάζεται κάθαρση και επανίδρυση. Και χωρίς δικαστές με εθνική και κοινωνική συνείδηση αυτό δεν μπορεί να γίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL