Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Αναζητώντας τη δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Αναζητώντας τη δικαιοσύνη

Σχέδιο του El lissitzky, 1920

Η Δικαιοσύνη πρέπει να αποτελεί λειτουργία κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος και σκοπό έχει να κρατηθεί όρθια και να κατακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ ένα κράτος δικαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά ακούμε από τους πολίτες «Μα, δεν υπάρχει δικαιοσύνη».

«Δεν δικαιούται λοιπόν ο πολίτης να αδιαφορεί για ό,τι συμβαίνει ή αναφέρεται στη Δικαιοσύνη της πατρίδας μας», σύμφωνα με τον νομικό Ιωάννη Μανωλεδάκη. Ο Σόλωνας χαρακτηρίζει «άτιμον» εκείνον που μένει ουδέτερος σε κρίσιμα γεγονότα, ενώ ο Θουκυδίδης εκείνον που δεν συμμετέχει στα κοινά τον θεωρεί άχρηστο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εξέδωσε απόφαση μετά από προσφυγή μεγάλων οικονομικών παραγόντων (όχι φτωχών), σύμφωνα με την οποία θεωρεί ότι οι συνεχείς παρατάσεις φορολογικών ελέγχων είναι αντισυνταγματικές μετά από παρέλευση πενταετίας.

Θεωρούσα ότι τα οικονομικά σκάνδαλα φοροδιαφυγής ήταν εθνικά εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού και άρα διαρκείας· όχι στιγμιαία λόγω παρατάσεων (στιγμιαίο αδίκημα / έγκλημα η τέλεση του οποίου είναι χρονικά περιορισμένη). Έπρεπε λοιπόν να φτάσω σε κάποια προχωρημένη ηλικία για να δοκιμάσω από την ηγεσία της Δικαιοσύνης, όπως είναι το ΣτΕ, θλίψη, ανησυχία, οργή, θεσμική μελαγχολία. Στιγμιαίο έγκλημα θεωρήθηκε και η 21η Απριλίου με απόφαση Κωνσταντίνου Καραμανλή, βάσει του σχεδίου της Γέφυρας (συγγενείς δυνάμεις).

Το ΣτΕ τα δύο τελευταία χρόνια έχει βγάλει πληθώρα αποφάσεων. Συνταγματικό λοιπόν το κλείσιμο της ΕΡΤ, συνταγματικές οι μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων. Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς των δικαστών, αντισυνταγματική η πρόσληψη συμβασιούχων, αντισυνταγματική η διαδικασία για την αδειοδότηση των καναλιών, γεγονός που στέρησε από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου πολλά εκατομμύρια ευρώ, αντισυνταγματική η διαδικασία εκλογής νέων διευθυντών των σχολείων κ.ά. Και συμπληρώνει το ΣτΕ: «Πρέπει να προστατεύσουμε την ισότητα των πολιτών».

Καλά, πιστεύει κανείς σήμερα στη χώρα μας ότι υπάρχει ισότητα, αφού εκείνος που έχει την οικονομική ευχέρεια θα πληρώσει την ποινή και θα αποχωρήσει ενώ ο φτωχός θα συνεχίσει στη φυλακή; Σύμφωνα με το ΣτΕ οι συνεχείς αναβολές και παρατάσεις για τον έλεγχο φορολογικών υποθέσεων είναι αντισυνταγματικές. Ποιος όμως έχει την ευθύνη ή βοηθά -έστω ακούσια- όταν στα δικαστήρια για ασήμαντους λόγους οι αναβολές πέφτουν βροχή και δίνονται απλόχερα όταν υποθέσεις φτάνουν στο ακροατήριο μετά από πέντε ή δέκα χρόνια;

Γιατί δεν ολοκληρώνεται η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που κρατάει δύο χρόνια, γιατί ακόμα και μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα μπαίνουν στο αρχείο λόγω παραγραφής, ενώ πανηγυρίζουν οικονομικοί παράγοντες, ακόμα και πολιτικά πρόσωπα; Αγκαλιές, φιλιά, σαμπάνιες σε γραφεία καναλαρχών και κομμάτων. Έχει λοιπόν και η ηγεσία της Δικαιοσύνης (ΣτΕ, Άρειος Πάγος) μερίδιο ευθυνών...

* Ο Μανόλης Κυριάκης είναι οικονομολόγος. Υπήρξε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος Ηρακλείου Κρήτης και Περιστερίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL