Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Στα τρένα του Ρουφ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα τρένα του Ρουφ

Του Ρουφ είναι μια παλιά συνοικία της Αθήνας, στα νοτιοδυτικά του δήμου. Πήρε το όνομά της από τον Βαυαρό Ρουφ που είχε στην περιοχή αυτή βουστάσια. Κατ’ άλλους πάλι, ο Ρουφ δεν ήταν Βαυαρός, αλλά ελληνικής καταγωγής που το πραγματικό του όνομα ήταν Ρούφος, ζώντας όμως χρόνια στην Αυστρία το μετέτρεψε σε Ρουφ.

Η γειτονιά του Ρουφ είναι κρυμμένη επί πολλά χρόνια στο ένα άκρο της πόλης, στη μεριά του Ελαιώνα. Κι όμως, στου Ρουφ είχαν εγκατασταθεί σημαντικές λειτουργίες της πόλης: Ο σιδηροδρομικός σταθμός, σήμερα χρησιμοποιείται από τον Προαστιακό της Αθήνας, το κέντρο επιλογής νεοσυλλέκτων -όλοι οι άρρενες Αθηναίοι πέρασαν από εκεί προτού καταταγούν στον στρατό- και οι υπηρεσίες Στρατολογίας.

Στα χρόνια του τραμ, στου Ρουφ τερμάτιζε το τραμ της γραμμής 11 που ερχόταν από την Ομόνοια.

Εκεί και η εκκλησία του Αϊ - Βασίλη, που τη θυμάμαι γιατί με έπαιρνε η γιαγιά και πηγαίναμε την Πρωτοχρονιά για να ανάψει ένα κεράκι για τον μακαρίτη τον αδελφό της τον Βασίλη.

Στου Ρουφ, μπροστά στα γήπεδα του αθλητικού κέντρου, σε έναν χώρο περίπου τριών στρεμμάτων, ένα πάρκο προσφερόταν σαν όαση αναψυχής των κατοίκων τής έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένης περιοχής . Δυστυχώς, το πάρκο αυτό θυσιάστηκε από τη σημερινή ηγεσία του Δήμου Αθηναίων. Ο κ. Καμίνης προτίμησε στη θέση του να αναγείρει ένα πάρκινγκ!

Στου Ρουφ θα εξακολουθήσουν όμως να υπάρχουν κάτοικοι. Οικογένειες με παιδιά, νέοι που αγαπούν τ ην ομάδα τους τον ΑΠΟ ΡΟΥΦ...

Θέλουν μια γειτονιά γραφική, όμορφη και ανθρώπινη.

Ήδη ορισμένες πρωτοβουλίες πιάνουν τόπο. Το Θέατρο στο Τρένο που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και χρόνια, ή το βάγκον-λι με το εστιατόριό του είναι από τα καλύτερα που έχετε να δαλέξετε.

Στου Ρουφ πάντως οι κάτοικοι δεν ζηλεύουν ούτε το γειτονικό Γκάζι, ούτε του Ψυρρή...


* Ο Άγγελος Μανταδάκης είναι υπεύθυνος για τον Πολιτισμό εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL