Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Τυφλή ή ταξική Δικαιοσύνη;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τυφλή ή ταξική Δικαιοσύνη;

Σε ένα παράλληλο χιουμοριστικό σύμπαν, μια δικαστική απόφαση που θα “νομιμοποιούσε” την απλήρωτη εργασία θα έπρεπε να αντιμετωπιζόταν με μερικούς μήνες απληρωσιάς προς τους υπηρέτες της Θέμιδος, έτσι, για να γευτούν κι αυτοί τη γλύκα των μισθών που χάνονται ο ένας μετά τον άλλον. Επειδή, όμως, δεν ζούμε σε αυτό το χιουμοριστικό σύμπαν και επειδή η απληρωσιά δεν σηκώνει και πολλές πλάκες, ας επιστρέψουμε στη δική μας οικονομικά και εργασιακά στριμόχωρη πραγματικότητα κι ας ξαναδούμε αυτή την απόφαση του Αρείου Πάγου που πέρασε στα ψιλά των χθεσινών εφημερίδων. Και αναφερόμαστε στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που δικαίωσε τεχνική εταιρεία γνωμοδοτώντας πως η μη πληρωμή των δεδουλευμένων δεν αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης ενός εργαζόμενου που κινδυνεύει να ξεχάσει το χρώμα του χρήματος.

Σε μια εποχή που η Πολιτεία, με τα αρμόδια υπουργεία της και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει, έχει κηρύξει “πόλεμο” στους κακοπληρωτές και μπαταχτσήδες εργοδότες χρησιμοποιώντας όλα τα έννομα μέσα προστασίας των εργαζόμενων, η συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το πολιτικό πνεύμα της κυβέρνησης, που επιχειρεί να επαναφέρει την κανονικότητα στην αγορά εργασίας. Σε μια εποχή που δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να ζουν στο καθεστώς της εργασιακής ομηρείας που τους έχουν επιβάλει οι εργοδότες τους μέσω της απληρωσιάς, έρχονται κάποιοι δικαστές και τους λένε πως θα πρέπει να συνηθίζουν στην ιδέα και να ξεχάσουν τις καταγγελίες και τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη μπας και δουν κανένα μισθό στην τσέπη τους.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου, όμως, εκτός από χαστούκι στην αξιοπρέπεια χιλιάδων απλήρωτων εργαζόμενων, ήταν και μια πρώτης τάξεως τρικλοποδιά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας, που από την πλευρά τους κυνηγούν την απλήρωτη εργασία, επιβάλλουν πρόστιμα και κάνουν μηνύσεις σε βάρος των παραβατών που θα έχουν την άνεση να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και θα τη βγάζουν καθαρή, καθώς μερικοί απλήρωτοι μισθοί δεν αποτελούν και καμιά σοβαρή βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης. Χαστούκι στους εργαζόμενους, τρικλοποδιά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ενθάρρυνση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας ήταν η συγκεκριμένη απόφαση, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων αντεργατικών δικαστικών κρίσεων που, όσο κι αν είσαι υποχρεωμένος ως είθισται να σεβαστείς, δεν είναι δυνατόν να καταπίνεις αμάσητες και αδιαμαρτύρητα. Ειδικά όταν οι αποφάσεις αυτές είναι τυφλά ταξικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL