Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Σκουπίδια: Ένας πλούτος που πάει χαμένος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Σκουπίδια: Ένας πλούτος που πάει χαμένος

Τα υλικά άχρηστα υπολείμματα της καθημερινότητάς μας, τα σκουπίδια, στιβαγμένα μέσα και γύρω από τους κάδους περισυλλογής, αποτελούν ένα αναγκαίο κακό της κοινωνίας μας. Όταν τα προσεγγίζουμε, είναι λογικό να ενοχλούμαστε. Ιδίως δε τις μέρες της απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που έπεσε πάνω στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η κατάσταση ήταν αφόρητη.

Τα σκουπίδια, όμως, είναι ένα άλλο είδος παραγόμενων προϊόντων. Και, δυστυχώς για την ελληνική πραγματικότητα, φαίνεται πως είναι το μόνο προϊόν που παράγεται σταθερά και με αυξανόμενους ρυθμούς μέσα στη γενική κρίση παραγωγικότητας.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα: Πολλά από τα προϊόντα της ελληνικής γης έχουν κατά καιρούς μεταβληθεί σε σκουπίδια, λόγω της κακής διαχείρισης των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα προηγούμενα χρόνια χιλιάδες τόνοι από τον καρπό της ελληνικής γης (ντομάτες, πορτοκάλια, ροδάκινα κ.λπ.) θάβονταν σε χωματερές, ακριβώς όπως τα σκουπίδια, αφενός μεν γιατί υποχωρούσαμε στις επιταγές και τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφετέρου δε διότι δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε με επαγγελματισμό και σοβαρότητα την υπόθεση παραγωγή - κατανάλωση.

Τόσα χρόνια, λοιπόν, δεχόμασταν να βλέπουμε τους καρπούς, και όχι μόνο, να θάβονται σαν να είναι σκουπίδια. Ας δούμε τα σκουπίδια μας αυτή τη φορά σαν προϊόντα. Μπορούμε να σκεφτούμε, αν το θελήσουμε, αντισυμβατικά. Να σκεφτούμε και να κάνουμε πράξη εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των υπολειμμάτων. Μπορούμε, επίσης, να βρούμε αγορές για τα σκουπίδια μας αν οργανώσουμε σε νέες βάσεις τη διαχείρισή τους.

Με τη βοήθεια της Πληροφορικής, είναι πλέον δυνατό να δημιουργηθούν τράπεζες πληροφοριών οι οποίες θα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους για βιομηχανικά και άλλα υπολείμματα. Για παράδειγμα, τα κομμάτια μιας λαμαρίνας, αλλά και πολλών άλλων υλικών που κάποια βιομηχανία πετάει στα σκουπίδια, μπορεί να χρησιμεύσουν σε μια άλλη βιομηχανία, η οποία θα χρειαζόταν μεγάλες επενδύσεις για να παράγει τα ανάλογα κομμάτια. Η επικοινωνία ανάμεσα στις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες της χώρας μας θα μπορούσε να επεκταθεί και στο εξωτερικό. Ένα διεθνές δίκτυο πληροφορίας μέσω Ίντερνετ θα εξοικονομούσε τεράστιες ποσότητες υλικών, μειώνοντας σημαντικά τον όγκο των βιομηχανικών αποβλήτων σε διεθνή κλίμακα.

Ίσως να φαντάζει αιρετικό, αλλά εάν η Πολιτεία μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάνοντας μια έξυπνη διαφημιστική καμπάνια, ανακοίνωναν ότι αγοράζουν σε λογική τιμή τα σκουπίδια μας, θα τα διαχωρίζαμε, φυσικά από το σπίτι μας, σε κατηγορίες υλικών: γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί, υπολείμματα τροφών κ.λπ., και θα σπεύδαμε να τα πουλήσουμε, παραδίδοντάς τα εμείς οι ίδιοι, με το αζημίωτο, στους χώρους περισυλλογής και προσαρμοζόμενοι πολύ γρήγορα στους περιορισμούς ποιότητας. Τα κεφάλαια που θα χρειάζονταν για την αγορά των σκουπιδιών από την Πολιτεία θα μπορούσαν με πολλούς τρόπους να εξοικονομηθούν, διότι θα περιορίζονταν δραστικά τα έξοδα και οι αποζημιώσεις που σήμερα καταβάλλονται για να βρεθούν οι ΧΥΤΑ. Θα περιοριζόταν επίσης ο τεράστιος αριθμός των απορριμματοφόρων και φυσικά δεν θα υπήρχε όλη εκείνη η γνωστή υποδομή της διαχείρισης μιας δύσοσμης και πολύ δύσκολα βιοδιασπώμενης μάζας από ετερόκλητα απορρίμματα. Οι άνθρωποι που σήμερα εργάζονται για την αποκομιδή των σκουπιδιών θα βελτίωναν τις συνθήκες εργασίας τους οργανώνοντας σε κατηγορίες χρήσιμων υλικών τα περισσότερα από τα προϊόντα που σήμερα πετάμε στους κάδους. Έτσι, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια βιομηχανία αξιοποίησης και ανακύκλωσης χρήσιμων και εμπορεύσιμων προϊόντων.

Η εξεύρεση των πελατών που θα αγόραζαν τη βιομάζα, το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο, τον σίδηρο κ.λπ., θα προσέφερε οικονομικά αλλά, κυρίως, μεγάλα κοινωνικά οφέλη. Αυτός ο τρόπος διαχείρισης και επαναχρησιμοποίησης θα έκανε άχρηστες τις πανάκριβες και περιορισμένης αποτελεσματικότητας βιομηχανικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων που πολλοί θέλουν να εισάγουν στη χώρα μας για ευνόητους λόγους.

Το πρόβλημα της ανακύκλωσης και της ορθολογικής διαχείρισης των σκουπιδιών σίγουρα θα λυθεί εάν το θελήσουμε. Χρειάζονται πρωτότυπες ιδέες, σκληρή δουλειά και φυσικά η ειλικρινής συνεργασία όλων μας.

* Ο Γιώργος Θ. Μιχαήλ είναι αρχιτέκτων - βιομηχανικός σχεδιαστής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL