Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Η αφίσα κόκκινη, ο ήλιος πράσινος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αφίσα κόκκινη, ο ήλιος πράσινος

Εν μέσω καύσωνα άνοιξε τις εργασίες του το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Φάληρο, με τη φιλοδοξία να ενώσει τα σπασμένα κομμάτια της Κεντροαριστεράς.

Αμφιβάλλω βέβαια εάν έχουν απαντήσει στο "πως", "με ποιους" και "για ποιους". Είναι άραγε η προσπάθεια προσέγγισης των λαϊκών στρωμάτων που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ; Η αναζήτηση νέας πολιτικής - προοδευτικής ταυτότητας; Η ανανέωση σε πρόσωπα και θέσεις;

"Είναι αναγκαίο να μειωθούν τα ποσοστά της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ και να ενισχυθεί η ΔΗ.ΣΥ." ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε πρόσφατη συνέντευξή της. Και παίρνουμε αυτήν την απάντηση ως πιο ειλικρινή. Και μπορεί το κόκκινο φόντο στην αφίσα με τα μικρά πράσινα γράμματα να δίνουν μια εικόνα... φρεσκάδας ή αριστερής στροφής, όμως η αντικειμενική πραγματικότητα δεν κρύβεται.

Μερικά χρόνια μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφάρμοσε, η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει όσα περισσότερα πρώην ΠΑΣΟΚικά στελέχη μπορεί -με τα κόμματα στα οποία ηγούνται βεβαίως- ως ύστατη προσπάθεια "αναστήλωσης". Από κοντά το Ποτάμι και η εναπομείνασα ΔΗΜ.ΑΡ.

Αλλά πώς να πείσεις ότι είσαι κάτι καινούργιο όταν πανηγυρίζεις που θα δώσουν το “παρών” όλοι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ; Mε τις μίζες των C4I να επιστρέφουν στην επικαιρότητα, με το Καστελόριζο να συνεχίζει να μας στοιχειώνει και τη σφραγίδα που έβαλε ο προηγούμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως πατερίτσα στον Αντώνη Σαμαρά να μένει ανεξίτηλη μαζί με το PSI.

Φαίνεται πως οι Έλληνες σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν καταλάβει και πολλά από τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης. Όσοι έγιναν ένα με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά - εξαφανίστηκαν. Από το ΠΑΣΟΚ έως το PSF στη Γαλλία.

Από την άλλη, ένας 60άρης από τη Μ. Βρετανία δείχνει ότι η εναλλακτική βρίσκεται στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας. Κυρίως όμως, με άνοιγμα στους πολλούς και τις ανάγκες τους . Το συμπέρασμα, καθαρό: Η Σοσιαλδημοκρατία ή θα στραφεί αριστερά ή δεν θα υπάρχει.

Η πρόσδεση στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού, το ξέπλυμα της Δεξιάς, η "νεκρανάσταση" πολιτικού προσωπικού που στη συλλογική συνείδηση αντικατοπτρίζει τις χειρότερες μεταπολιτευτικές ημέρες θα στοιχειώνει το ΣΕΦ αυτό το τριήμερο αφού πάντα πίσω από το κόκκινο της αφίσας θα ξεπροβάλλει ένας πράσινος ήλιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL