Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γάμος για όλους

Αυλαία με ήττα για την καγκελάριο Μέρκελ αύριο στη γερμανική Βουλή, καθώς ο τελευταίος νόμος που θα ψηφιστεί θα είναι ο γάμος για όλους, κόντρα στη βούληση του κόμματός της

Η διαφορά φάσης που έχει η Γερμανία από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης φάνηκε σε όλο της το... μεγαλείο αυτές τις μέρες. Το θέμα που έβαλε, τουλάχιστον για λίγες μέρες, φωτιά στον προεκλογικό αγώνα ήταν ο «γάμος για όλους», για την ακρίβεια η εξίσωση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών με τον γάμο των ετερόφυλων.

Το αίτημα αυτό, το οποίο στηρίζουν από χρόνια οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι, η Αριστερά και οι Φιλελεύθεροι, σκόνταφτε μέχρι τώρα στην άρνηση των δύο «χριστιανικών» κομμάτων, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Άνγκελα Μέρκελ και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας. Και θα συνέχιζε να σκοντάφτει, εάν δεν έβγαινε την περασμένη Κυριακή ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς να πει από το βήμα του προεκλογικού συνεδρίου του κόμματος ότι απαράβατος όρος για μια μετεκλογική συνεργασία του SPD είναι να νομοθετηθεί η εξίσωση των γάμων. Κάτι ανάλογο είχε δηλώσει ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος θεωρείται βέβαιο πως θα καταφέρει να ξαναβάλει το κόμμα του στην ομοσπονδιακή Βουλή -και ενδεχομένως, εάν βγαίνουν τα ποσοστά, μπορεί να είναι ο επόμενος κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ.

Έτσι, η καγκελάριος φοβήθηκε ότι το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών -το οποίο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ώριμο και αποδεκτό από την πλειονότητα της γερμανικής κοινωνίας- μπορεί να κυριαρχήσει στον προεκλογικό αγώνα. Και να στοιχίσει στους Χριστιανοδημοκράτες. Αποφάσισε, λοιπόν, να αποφανθεί δημοσίως ότι σ’ αυτό το θέμα δεν επιβάλλει τη “γραμμή” στους βουλευτές της, αλλά ότι καλούνται να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Η Μέρκελ εννοούσε, βέβαια, ότι θα ψήφιζαν κατά συνείδηση στην επόμενη Βουλή. Πλην, όμως, ο κυβερνητικός της εταίρος και η αντιπολίτευση πίεσαν να γίνει αυτή η ψηφοφορία αύριο Παρασκευή, τελευταία ημέρα κανονικής λειτουργίας αυτού του κοινοβουλίου, πριν από τις θερινές διακοπές και πριν διαλυθεί για τις εκλογές, καθώς το νομοσχέδιο είναι έτοιμο από καιρό.

Ο τελευταίος νόμος που θα περάσει από αυτή τη Βουλή, λοιπόν, θα περάσει ενάντια στη θέληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Μέρκελ. Αυλαία με ήττα. Και με τεράστια γκρίνια στους κόλπους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για την καγκελάριο “που έχει ξεφύγει εντελώς”, όπως έλεγαν πολλοί βουλευτές της.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανήθικοι και επικίνδυνοι

Όσο πλησιάζει η ώρα να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής, τόσο η τακτική της Ν.Δ. γίνεται πιο ανήθικη, αλλά και πιο επικίνδυνη. Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. θέλει να αποφύγει με κάθε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο