Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Δεν είναι όλα προς πώληση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν είναι όλα προς πώληση

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς την πλήρη μεταστροφή της Ν.Δ. προς ένα αμιγώς και ακραίο μόρφωμα νεοφιλελεύθερης πολιτικής χωρίς κανέναν φραγμό. Κι αυτό, γιατί ναι μεν πάντα ο ιδιωτικός τομέας ήταν ένας προνομιακός χώρος, όχι μόνο ιδεολογικά, αλλά και κομματικά, αλλά όλες τις προηγούμενες δεκαετίες διατηρούσαν και έναν χώρο πάντα για τον ρόλο του κράτους. Μικρότερο έστω, αλλά πάντα υπήρχε.

Η εκλογή, όμως, του Κυρ. Μητσοτάκη σήμανε και την ολοκλήρωση της μεταβατικής πορείας που ξεκίνησε επί Αντ. Σαμαρά, όπου το Δημόσιο υπάρχει ως τροχονόμος των ιδιωτών που θα αναλαμβάνουν σχεδόν όλα τα κομμάτια διαχείρισης του Δημοσίου. Το έκαναν, μεταξύ άλλων, με τους εργολάβους στην καθαριότητα των υπουργείων, με το κλείσιμο νοσοκομείων αρχικά και με τον αποκλεισμό από τη δημόσια υγεία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και με την υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων.

Τώρα πια η Ν.Δ. έχει περάσει στο απίθανο δόγμα “όπου υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει και μια ιδιωτική λύση”. Το έκανε χθες και με την υπόθεση των συμβασιούχων στην καθαριότητα. Επί αρκετές ημέρες προτίμησε να κρύβεται πίσω από μισόλογα, ωστόσο δεν άργησε πολύ να πει τη... μαγική λύση της, που δεν είναι άλλη από το να δώσουν οι δήμοι την καθαριότητα στους ιδιώτες.

Μην ξεχνάμε ότι το πρόβλημα με τους συμβασιούχους η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ το δημιούργησαν πάνω στη λογική ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι όμηροι των τοπικών κομματαρχών ήταν προτιμότεροι από μερικές χιλιάδες μόνιμους που δεν έχουν πλέον ανάγκη και προστασία από κάποια κομματική ομπρέλα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι από πού κι ώς πού επί δεκαετίες άφησαν ως κυβερνήσεις την καθαριότητα, μια εκ των πραγμάτων πάγια και διαρκή ανάγκη, στους συμβασιούχους; Μήπως για να αφήσουν την πίσω πόρτα ανοιχτή πάντα στους ιδιώτες;

Όταν οι πολίτες πληρώνουν τα δημοτικά τέλη, και σε αρκετές περιπτώσεις είναι αρκετά υψηλά, απαιτούν, και με το δίκιο τους, να μπορούν οι τοπικοί άρχοντες να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες για τις οποίες έχουν εκλεγεί. Και η καθαριότητα είναι μία από αυτές.

Εκτός αν η Ν.Δ. θέλει οι πολίτες να εκλέγουν τους δημάρχους που υποστηρίζει για να πανηγυρίζει πολιτικά κάθε πέντε χρόνια και σε όλο το μεσοδιάστημα να πανηγυρίζουν τα... ιδιωτικά συμφέροντά της!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL