Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Όταν δακρύζουν οι κροκόδειλοι του κοινωνικού αυτοματισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν δακρύζουν οι κροκόδειλοι του κοινωνικού αυτοματισμού

Για μήνες έβαλαν λυτούς και δεμένους ώστε να μην πληρώνονται τα εντάλματα πληρωμής της μισθοδοσίας για τους συμβασιούχους που έστελναν οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων. Πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου άρχιζαν να απορρίπτουν τα εντάλματα και εργαζόμενοι προσέφευγαν ομαδικά στα δικαστήρια, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά των δήμων προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μισθοδοσία αλλά και τη μονιμοποίησή τους. Την ίδια εποχή στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι η «μονιμοποίηση των συμβασιούχων έχει στόχο τη 'συριζοποίηση' του κράτους».

Με κατά παραγγελία δημοσιεύματα και ρεπορτάζ καρμπόν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, η κοινή γνώμη διάβαζε και άκουγε για τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που είτε διόριζαν είτε έβαζαν από πόρτες και παράθυρα χιλιάδες συμβασιούχους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και οι αρχιμάστορες του κοινωνικού αυτοματισμού σιγοντάριζαν τη συκοφάντηση χιλιάδων εργαζομένων που χρόνια τώρα ζουν στην ομηρεία. Από τη μία διάβαζες για “πάρτι στο Δημόσιο” κι από την άλλη άκουγες για τον “στρατό των ρουσφετολογικών προσλήψεων” του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι από κοντά και κάποιοι δήμαρχοι που πάνω στην αναμπουμπούλα έριχναν και την πάντα επίκαιρη ιδέα του “να δώσουμε καλύτερα την καθαριότητα στους ιδιώτες, να ησυχάσει το κεφάλι μας από συμβασιούχους και απεργίες”, όπως καλή ώρα το θυμήθηκαν χθες στον Δήμο της Θεσσαλονίκης και άρχισαν τα γνωστά φιλελεύθερα όργανα. Κάτι που φυσικά δεν ξεχνά ποτέ και η νεοφιλελεύθερη πλέον Νέα Δημοκρατία, που από τη μία βλέπει και καταγγέλλει το “πελατειακό κράτος” του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι όταν πρόκειται για προσλήψεις σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία, και από την άλλη δεν έχει κανένα πρόβλημα να κατηγορήσει την κυβέρνηση επειδή δεν έχει καταφέρει να βρει λύση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των ΟΤΑ, που η ίδια, άμα τη επιστροφή στην εξουσία, θα πετάξει την ίδια μέρα στον δρόμο για χάρη των ιδιωτών εργολάβων.

Και εν μέσω αυτού του θεάτρου του παραλόγου, που μήνες τώρα παίζεται στις πλάτες εργαζομένων, να και ο γαλάζιος πολυθεσίτης της Αυτοδιοίκησης, που, ενώ επί μήνες πριόνιζε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για τον απεγκλωβισμό των συμβασιούχων από την ομηρεία, είπε να κάνει χθες και ένα πέρασμα συμπαράστασης έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να φύγει κακήν κακώς από τη συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL