Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Λάθος και λάθος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λάθος και λάθος

Μείζον θέμα δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη μαζική αποστολή προστίμων από την ΑΑΔΕ στους οδηγούς των ανασφάλιστων οχημάτων.

Και πολύ σωστά σηκώθηκε θόρυβος, γιατί, όπως αποκαλύφθηκε, τα λάθη ήταν πολλά. Ανάμεσα στα 1,1 εκατ. σημειώματα που έφυγαν, πρόστιμο επιβλήθηκε και σε χιλιάδες αυτοκίνητα που είχαν πωληθεί ή είχαν καταθέσει οι ιδιοκτήτες τους τις πινακίδες. Κι όλα αυτά σε μια οικονομικά αποδεκατισμένη κοινωνία, που δεν έχει περιθώρια ανοχής σε πρόστιμα που πέφτουν επί δικαίους και αδίκους.

Η διόρθωση έγινε πριν ολοκληρωθεί το λάθος και πολύ σωστά μπήκαν τα πρόστιμα, τα οποία κλιμακώνονται με βάση τα κυβισμό και τον τύπο του οχήματος.

Όμως αυτό που μπαίνει επιτακτικά μετά κι από αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει ούτε μια ημέρα η πλήρης διασύνδεση και ενημέρωση όλων των βάσεων δεδομένων του Δημοσίου. Δεν γίνεται στην εποχή μας οι υπηρεσίες και τα δεδομένα τους να μην επικοινωνούν και να μην αλληλοενημερώνονται.

Οι μαζικές αποστολές μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο αν υπάρχουν αποδεδειγμένα σωστές βάσεις δεδομένων. Και πάνω απ' όλα οι επικεφαλής των αρμόδιων οργανισμών του Δημοσίου πρέπει να δημιουργήσουν αξιόπιστες, μη αμφισβητήσιμες, βάσεις δεδομένων.

Το λάθος όμως είναι διπλό, και το δεύτερο είναι ακόμη μεγαλύτερο, γιατί έγινε σε ένα θέμα μεγάλης κοινωνικής εμβέλειας. Όσοι έχουν εμπλακεί σε τροχαίο με ανασφάλιστο όχημα, και δεν είναι λίγοι, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει αυτό. Τα ανασφάλιστα οχήματα δεν είναι ένα απλό πράγμα που αφορά τον ιδιοκτήτη και το κράτος, αφορά όλη την κοινωνία και μόνο ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ναι, όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν πρέπει να είναι ασφαλισμένα, γι' αυτό και η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να είναι... εξασφαλισμένη όταν προχωρά σε τέτοια θέματα, δημιουργώντας επιπλέον κοινωνική συνείδηση στους πολίτες.

Στο θέμα όμως υπάρχει και μια πολιτική διάσταση. Το λάθος δεν αφορά μόνο τον επικεφαλής ενός αρμόδιου οργανισμού, μιας υπηρεσίας ή μιας ανεξάρτητης αρχής, αφού πέφτει σε όλη την κυβέρνηση, γιατί οι πολίτες βλέπουν την εικόνα εν συνόλω και κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει γι' αυτό.

Υπάρχουν ανθρώπινα λάθη που συγχωρούνται. Υπάρχουν και άλλα όμως που δεν πρέπει να μένουν στο απυρόβλητο, γιατί η προχειρότητα βλάπτει όλους. Λίγη προσοχή, λοιπόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL