Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ / Κρινόμαστε για την ικανότητά μας να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ / Κρινόμαστε για την ικανότητά μας να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα

Η δεύτερη αξιολόγηση περατώθηκε χωρίς δραματικές εξελίξεις. Στο τέλος δεν κέρδισαν ούτε οι καλοί, ούτε οι κακοί Γερμανοί. Κέρδισε ένας νέος συμβιβασμός με την αμείλικτη πραγματικότητα στη σημερινή ενωμένη Ευρώπη. Με έναν συσχετισμό δυνάμεων που δεν επιτρέπει νίκες για όσα οραματιζόμαστε, αλλά διατηρεί και μηχανισμούς αυτοπροστασίας από τις διαλυτικές τάσεις. Κέρδισε ένας προωθητικός συμβιβασμός που επιτρέπει στη χώρα να ξεφύγει από την αβεβαιότητα, να βγει στο ξέφωτο...

«Ήταν μια καλή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της» δηλώνει ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μ. Ραχόι. «Ήταν σημαντικό να έχουμε αυτή τη συμφωνία, σε αυτό το στάδιο, για να έχουμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις που μόλις εκπλήρωσε και που ήταν δύσκολες...» επεσήμανε. Να θυμίσουμε ότι την ημέρα της συνεδρίασης του Eurogroup η «Liberation» κυκλοφόρησε με ένα εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο με τίτλο: «Κύριε Μακρόν, δώστε το χέρι στον ελληνικό λαό» και η πλειονότητα των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης άφηνε σαφείς αιχμές για τις εμμονές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

«Μια πολύ θετική συμφωνία» σχολίασε και ο Μαριάνο Ραχόι. «Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

«Είναι μια σημαντική στιγμή η σημερινή» κατέληξε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Ήταν η δεύτερη καλύτερη λύση και δεν ήταν κακή. Όλοι αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια και τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες... Οι πιστωτές αναγνωρίζουν επίσης ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του... είναι η ώρα να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, γενικότερα σε θετικές εξελίξεις».

«Βρισκόμαστε και στην Ελλάδα στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και αυτό συνετέλεσε στο να κλείσουμε την αξιολόγηση» ανέφερε ακόμη και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε. «Στόχος του προγράμματος είναι στα μέσα της επόμενης χρονιάς να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές... Ζητάμε πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα» παραδέχθηκε.

«Χαιρετίζουμε την επίτευξη συμφωνίας» ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. «Το ταχύτερο δυνατόν πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Τώρα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

«Η συνέχιση της ομηρείας της Ελλάδας θα ήταν αυτοκτονία για την Ευρώπη. Οφείλουμε να βάλουμε τελεία στην ελληνική περιπέτεια» τονίζει ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρωβουλή.

«Αλέξη, χάσαμε. Όλες οι κινήσεις του πρωθυπουργού αποδείχθηκαν ατελέσφορες και οδηγούν την κυβέρνηση σε στρατηγικό αδιέξοδο» έγραψαν «Τα Νέα» στο πρωτοσέλιδό τους.

«Μια ακόμη διαπραγματευτική ήττα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση πήρε ό,τι της δώσανε οι δανειστές. Πέρασε ταπεινωτικά κάτω από τον πήχη των προσδοκιών της» σχολίασαν κύκλοι της Ν.Δ.

«Πήραμε μια ετεροβαρή συμφωνία, η οποία εκθέτει την κυβέρνηση, αλλά κυρίως ζημιώνει τη χώρα και συντηρεί την αβεβαιότητα...» δηλώνει σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης.

«Με τον Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χάνει πάντα η Ελλάδα» ήταν το πικρόχολο σχόλιο της κ. Γεννηματά, ενώ ο κ. Βενιζέλος συμπέρανε: «Η συμφωνία έθεσε τις βάσεις για διαρκές Μνημόνιο μέχρι το 2060... η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να επιφέρει την ανάπτυξη».

«Έγινε δεκτό το σχέδιο Σόιμπλε για το χρέος, με κάποιες μικρές βελτιώσεις, για να τηρηθούν τα προσχήματα» έκρινε το Γραφείο Τύπου του Ποταμιού.

Η συμφωνία της 15ης Ιουνίου 2017:

* Έκλεισε οριστικά την περίοδο της αβεβαιότητας για τη συμμετοχή της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη και για τα σενάρια επανάληψης της κρίσης του καλοκαιριού του 2015.

* Έγιναν πιο σαφή, σε σχέση με τις αποφάσεις προηγούμενων Eurogroup, τα βήματα βιώσιμης εξυπηρέτησης του χρέους. Αντικαταστάθηκε η διατύπωση «εάν χρειαστεί» με την αναφορά «στην έκταση που είναι αναγκαία».

* Δόθηκε η δυνατότητα στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε άμεσες αναλύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Το ίδιο θα κάνει και το ΔΝΤ για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με εκταμιεύσεις.

* Ενσωματώνει στα μακροπρόθεσμα μέτρα τη ρήτρα ανάπτυξης που πρότεινε η γαλλική πλευρά για την εξυπηρέτηση του χρέους με μηχανισμό προσαρμογής στα αναπτυξιακά δεδομένα.

* Υπάρχει σαφής δέσμευση για στήριξη της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, μέσω αποθέματος ρευστότητας.

* Καθορίζει πρωτογενή πλεονάσματα για το διάστημα 2023 - 2060 στο ύψος του 2% (έναντι απαίτησης για 2,2% στη συνεδρίαση της 22.5.2017).

* Περιλαμβάνει ειδικά αναπτυξιακά μέτρα, όπως η στήριξη για δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα ιστορική εποχή που αναμένεται να σημαδευτεί από την άρση της οικονομικής επιτήρησης, της κηδεμονίας. Στη νέα περίοδο, που αναμένεται να είναι η ενάρετη φάση για την ελληνική οικονομία και η επίτευξη της ολιστικής ανασυγκρότησης για τη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, το κόμμα, θα κριθούμε για την ικανότητά μας να υλοποιήσουμε τα καθήκοντα που αναλάβαμε με τις δύο λαϊκές εντολές:

* Την ανάδειξη εναλλακτικού - αδιάφθορου - ελκυστικού αριστερού προτύπου διακυβέρνησης, με μηδενική ανοχή στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

* Τη βιώσιμη - δίκαιη - ταχύρρυθμη - ευφυή ανάπτυξη.

* Τη διαμόρφωση νέου παραγωγικού υποδείγματος, με ποιοτικά διατροφικά προϊόντα, υποκατάσταση των εισαγωγών, εξωστρέφεια, τεχνολογική αναβάθμιση, καινοτομίες, αυξημένη συμμετοχή της μεταποίησης...

* Τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

* Τη θεαματική αύξηση των θέσεων απασχόλησης, ειδικά της σταθερής απασχόλησης, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη δραστική μείωση της ανεργίας.

* Την ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τη μεταρρύθμιση στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα με Τοπικές Μονάδες Υγείας, την οργάνωση Αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Υγεία, τη νέα φαρμακευτική πολιτική με το φάρμακο ως δημόσιο αγαθό...

* Το Ολοήμερο Σχολείο, την αναμόρφωση του Λυκείου και των εισαγωγικών εξετάσεων, την ελεύθερη πρόσβαση στα μεταπτυχιακά, την ενισχυτική διδασκαλία...

* Το Εθνικό Σύστημα Πρόνοιας, τα Κέντρα Κοινότητας, τον Εθνικό Μηχανισμό Παρακολούθησης - Αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τις πολιτικές για τους άστεγους - για τους Ρομά...

* Τις ΚΟΙΝΣΕΠ, την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας, τη στήριξη αυτοδιαχειριστικών πρωτοβουλιών τύπου ΕΝ.ΚΛΩ.

* Τη ριζική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, με αξιοκρατία, Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών.

* Τη Συνταγματική Αναθεώρηση με τολμηρές τομές.

* Το Περιουσιολόγιο, τη γενίκευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το Κτηματολόγιο, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών και των κόκκινων δανείων, την προστασία της πρώτης κατοικίας...

* Το «πράσινο» ενεργειακό μοντέλο με πρώτες ύλες φθηνότερες και φιλικότερες στο περιβάλλον, την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

* Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας...

* Εάν τα καθήκοντα αυτά και αρκετά άλλα που αποτελούν το παράλληλο αριστερό πρόγραμμά μας, υλοποιηθούν με καλό συντονισμό κυβέρνησης - κόμματος - Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα ανακτήσουμε την ιδεολογικοπολιτική ηγεμονία, θα συμβάλλουμε στην αναγέννηση της χώρας και στην αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων στην ενωμένη Ευρώπη για να διαμορφώσουμε την Άλλη Ευρώπη που διεκδικούμε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL