Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ο μήνας του μέλιτος που συμφέρει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο μήνας του μέλιτος που συμφέρει

Την περασμένη εβδομάδα, πριν από τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, η γερμανική "Handelsblatt" βγήκε με ένα ασυνήθιστο για οικονομική εφημερίδα πρωτοσέλιδο: Μια πολύχρωμη σύνθεση με τη Μέρκελ και τον Μακρόν ανασκουμπωμένους να κωπηλατούν μέσα σ’ ένα μικρό βαρκάκι στη θάλασσα και τίτλο: “Europa en marche?” (σε ελεύθερη απόδοση “Η Ευρώπη προς τα εμπρός;”). Για την ώρα, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο νέος Γάλλος Πρόεδρος προσπαθούν να πείσουν εαυτούς και αλλήλους ότι η απάντηση στο ερωτηματικό αυτού του τίτλου είναι “ναι”. Και παρά το δασκαλίστικο ύφος πολλών πολιτικών στο Βερολίνο -επ’ αυτού τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε ήδη το ίδιο βράδυ εκλογής του Μακρόν ο προστατευόμενος του Σόιμπλε υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν- για την ανάγκη να μιμηθεί η Γαλλία τη Γερμανία στις μεταρρυθμίσεις και να ξεχάσει τα φιλόδοξα σχέδια περί “αμοιβαιοποίησης των κινδύνων” στην Ευρωζώνη, η καγκελάριος φαίνεται αποφασισμένη να στηρίξει όσο μπορεί τον Μακρόν και να στηριχθεί πάνω του για να προχωρήσουν σε αλλαγές στην Ευρώπη.

Η Μέρκελ θα ήθελε έναν χαλαρό... μήνα του μέλιτος με τον Μακρόν μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Αυτό της χαρίζει ένα έξτρα ευρωπαϊκό φωτοστέφανο, στερώντας από τον αντίπαλό της, τον πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ένα από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Αλλά ο μήνας του μέλιτος βολεύει και τον Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στις εξαιρετικά αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις στη γαλλική αγορά εργασίας, στις οποίες θα βρει κόντρα τα συνδικάτα, οπότε δεν χρειάζεται πλαγιοκοπήσεις από την ισχυρή γείτονα από την άλλη πλευρά του Ρήνου, που κατάφερε να “καταπιεί” δύο προκατόχους του.

Το μήνυμα που στέλνουν, λοιπόν, Μέρκελ και Μακρόν είναι ότι την επόμενη τετραετία -άπαντες θεωρούν την επανεκλογή της καγκελαρίου δεδομένη- ο γαλλογερμανικός άξονας θα προχωρήσει με νέα φόρα στην εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρώτα απ’ όλα στον τομέα της άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας, όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα αναλάβει ο Μακρόν, ως ο αρχηγός του τελευταίου μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της τελευταίας πυρηνικής δύναμης που απέμεινε στην Ε.Ε. μετά το “αντίο” των Βρετανών, με τη Μέρκελ να τον στηρίζει στην αυριανή σύνοδο κορυφής. Μετά οι σχέσεις του ζεύγους θα δοκιμαστούν στα δύσκολα, στη γαλλική πρόταση για έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, τον οποίο θα διαχειρίζεται ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης και ο οποίος θα απαιτεί και -εξαιρετικά αμφιλεγόμενες για το Βερολίνο- μεταφορές πόρων. Εκεί θα φανεί εάν οι δύο κωπηλάτες θα κρατήσουν κοινό ρυθμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL