Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Το έγκλημα στο Φίνσμπερι Παρκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το έγκλημα στο Φίνσμπερι Παρκ

Μέχρι τώρα αυτοί που ορμούσαν με όπλο μια νταλίκα ή ένα φορτηγάκι για να σκοτώσουν ανυποψίαστους περαστικούς, στη Νίκαια, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, το έκαναν στο όνομα του μίσους για τους “άπιστους απογόνους των σταυροφόρων”, εμπνευσμένοι από τις διδαχές του Ισλαμικού Κράτους. Και το έκαναν εκεί, που οι άνθρωποι περνούσαν καλά, που έκαναν χαλαρή βόλτα ή που χαίρονταν τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Αυτοί οι εγκληματίες ισλαμιστές τρομοκράτες κατάφεραν εν μέρει να κάνουν τους ανθρώπους να φοβηθούν - παρά την πεισματάρικη επιμονή των πολιτικών ηγεσιών, αλλά και των πολιτών της Δύσης, ότι “δεν θα μας αλλάξει αξίες και τρόπο ζωής ο φόβος”. Κι απ’ ό,τι φάνηκε το προχθεσινό βράδυ στο Φίνσμπερι Παρκ στο Λονδίνο, κατάφεραν και κάτι ακόμη. Να δώσουν το εγκληματικό τους παράδειγμα και στην αντίπερα όχθη του φανατισμού, σ’ έναν άνδρα που θέλησε με τον ίδιο τρόπο να σκοτώσει ανυποψίαστους μουσουλμάνους.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι γνωστό εάν ο 48χρονος θύτης -“θέλω να σκοτώσω όλους τους μουσουλμάνους”- ήταν ένας μεμονωμένος φανατικός ή μέλος κάποιας οργάνωσης. Αυτό το ψάχνουν οι βρετανικές αρχές. Ωστόσο τα θύματά του, ο νεκρός και οι δέκα τραυματίες, ανήκαν σ’ εκείνη τη -μεγάλη- κατηγορία των Λονδρέζων μουσουλμάνων που μισούν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους. Στους “ενταγμένους” στη βρετανική μεγαλούπολη.

Στο Φίνσμπερι Παρκ κάποτε έμεναν Ιρλανδοί μετανάστες, ενώ σήμερα πολλοί ονομάζουν τη γειτονιά “μικρή Αλγερία”. Στη δεκαετία του 1990 το τζαμί της περιοχής ιμάμης ήταν ο Αμπού Χάμζα, ένας Αιγύπτιος με βρετανικό διαβατήριο, παλαίμαχος του πολέμου του Αφγανιστάν ενάντια στους Σοβιετικούς και διάσημη φιγούρα του τζιχαντισμού, που καλούσε σε πόλεμο ενάντια στους “άπιστους”.

Μετά τη σύλληψή του το 2004, το τζαμί έκλεισε και η μουσουλμανική κοινότητα του Φίνσμπερι Παρκ ανέλαβε να το λειτουργήσει ξανά και, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, από “άντρο του μίσους” έγινε ένας τόπος λατρείας, με κοινωνική προσφορά και αγαθές σχέσεις με τις χριστιανικές εκκλησίες και τις συναγωγές της περιοχής.

Το 2014 ο Τζέρεμι Κόρμπιν -που εκλέγεται σ’ αυτή την εκλογική περιφέρεια- είχε επαινέσει δημόσια το κοινωνικό έργο της μουσουλμανικής κοινότητας, που απευθυνόταν σε όλους όσοι το είχαν ανάγκη στη γειτονιά. Και σύμφωνα με τη βρετανική τηλεόραση ήταν ο σημερινός ιμάμης του τζαμιού αυτός που προστάτευσε τον θύτη από το εξαγριωμένο πλήθος μετά τη φονική πορεία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL