Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Καμπανάκι στους πρωταθλητές της πλαστικής σακούλας

Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Πολωνία είναι οι μόνες χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν μέχρι σήμερα συμμορφωθεί με την οδηγία 2015/720 για τις πλαστικές σακούλες. Η ΕΕ έχει ζητήσει έως το τέλος του 2019 η ετήσια κατανάλωση ανά άτομο να μην ξεπερνά τις 90 σακούλες και έως το τέλος του 2025, τις 40 σακούλες ανά άτομο

Από τις 27 Νοεμβρίου 2016 έπρεπε η χώρα μας να έχει θεσπίσει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς, προκειμένου να καταπολεμηθούν η σπατάλη πόρων και η ρίψη απορριμμάτων, αλλά ακόμη τίποτε. Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Πολωνία είναι οι μόνες χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν μέχρι σήμερα συμμορφωθεί με την οδηγία 2015/720 για τις πλαστικές σακούλες και κινδυνεύουν πλέον να παραπεμφθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν δεν προχωρήσουν άμεσα στη μεταφορά της νομοθεσίας της Ε.Ε. για τα απόβλητα στο εθνικό δίκαιό τους. Τι έχει ζητήσει η Ε.Ε. από τα κράτη - μέλη; Έχει ζητήσει να εξασφαλίσουν ότι έως το τέλος του 2019 η ετήσια κατανάλωση ανά άτομο δεν θα ξεπερνά τις 90 σακούλες και έως το τέλος του 2025, αυτός ο αριθμός θα πρέπει να μειωθεί στις 40 σακούλες ανά άτομο.

Για να φτάσουν οι χώρες σε αυτά τα μεγέθη και να επιτύχουν τους στόχους θα πρέπει να επιλέξουν από έναν κατάλογο οικονομικών κυρίως μέτρων, όπως η επιβολή φόρων ή τελών, είτε μέσω συμφωνιών με τους αντίστοιχους κλάδους της οικονομίας. Τι από όλα αυτά έκανε η Ελλάδα; Τίποτε. Γι’ αυτό και η Κομισιόν απέστειλε χθες την τελική προειδοποίηση προς την Ελλάδα, καθώς δεν έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή αυτά τα μέτρα, επισημαίνοντας πως η χώρα μας έχει, πλέον, προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στην αιτιολογημένη γνώμη, καθώς και ότι εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση μπορεί να την παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ετησίως περίπου 4,3 δισ. και εκτιμάται πως για κάθε κάτοικο αναλογούν 363 σακούλες τον χρόνο, ένα νούμερο που φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση σε κατανάλωση, διπλάσια σχεδόν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 175 τεμαχίων. Και όλα αυτά με μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού τις οργανωμένες προσπάθειες απεξάρτησης των Ελλήνων καταναλωτών από το σύνδρομο της πλαστικής σακούλας. Αρκεί να αναλογιστούμε πως μέχρι σήμερα μόνο 4 νησιά, Αλόννησος - Σίφνος - Σαντορίνη - Τήνος, έχουν ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα περιορισμού χρήσης της πλαστικής σακούλας και αυτό είναι μια είδηση που συστηματικά περνάει στα ψιλά αντί να προβάλλεται ως παράδειγμα προς μίμηση.

Δείτε όλα τα σχόλια