Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Εργασία στα χρόνια της "κανονικότητας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασία στα χρόνια της "κανονικότητας"

Οι νέες συνθήκες εργασίας που διαμορφώνονται στα χρόνια της κρίσης είναι μια καλή ευκαιρία ώστε οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ποιος είναι τελικά ο ρόλος τους μέσα στο σύστημα που τα όργανα του αποτυχημένου καπιταλισμού επιμένουν να ονομάζουν «κανονικότητα». Ήρθε η ώρα να καταλάβουν οι εργαζόμενοι ότι ο κώδικας αυτής της «κανονικότητας» περιέχει όρους και δεσμεύσεις που εξυπηρετούν συμφέροντα διαφορετικά από τα δικά τους.

Εργασία για το «χρήμα που γεννά χρήμα» σ’ έναν τόπο (χρηματιστικοποίηση) κάπου μακριά από τις κοινωνίες και την κάλυψη των αναγκών τους. Δαιδαλώδεις (και ακατανόητες για εμένα) διαδρομές οδηγούν σ’ έναν «τόπο» απροσπέλαστο από τους εργαζόμενους, όπου σωρεύονται οι κόποι τους δίνοντας πλούτο και δύναμη στους λίγους. Κι ενώ παλιότερα η εργασία ήταν δικαίωμα και μέσο βιοπορισμού, σήμερα οι εργαζόμενοι, αποξενωμένοι από τα μέσα επιβίωσή τους, αποτελούν όργανα πλουτισμού, ενεργούμενα κατά τις ανάγκες όχι τις δικές τους, αλλά ενός συστήματος που τους χρησιμοποιεί ως αναλώσιμους.

Η υπερπαραγωγή στην οποία μετά χαράς συνέβαλαν έδρασε κατά τρόπο αντιστρόφως ανάλογο με την αμοιβή τους. (Αύξηση παραγωγής - αδυναμία κατανάλωσης - μείωση αμοιβής). Οι εργάτες που αφομοιώθηκαν από το σύστημα του καπιταλισμού σήμερα ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι παρά ένα ξένο σώμα, που η αξία τους καθορίζεται πλέον από την αγορά (υπερπροσφορά εργασίας).

Η παγκοσμιοποίηση αποδείχτηκε καθοδηγούμενη, αφού η υπερπαραγωγή ουδέποτε διοχετεύτηκε σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Γι’ αυτές υπήρξαν μόνο «προγράμματα προσαρμογής», που το μόνο που κατάφεραν ήταν να αποσυνδέσουν τους πληθυσμούς από τον πλούτο των χωρών τους και να τους εξαθλιώσουν ακόμα περισσότερο.

Δεν είναι όμως ασθενής μόνο η οικονομία. Ολόκληρη η (βασισμένη στην εργασία) κοινωνία είναι ασθενής. Η αρρώστια της υπερπαραγωγής έχει εξαπλωθεί παντού, στα εργοστάσια, στα σχολεία, στις κουζίνες, στις κρεβατοκάμαρες, στην ενημέρωση, ακόμα και στην πληρωμένη αλληλεγγύη. Κι έτσι μέσα σ’ αυτό το άρρωστο περιβάλλον χάθηκε το νόημα της εργασίας (έγινε κατάθλιψη). Η χαρά της εργασίας, η δημιουργικότητα, η παραγωγικότητα και η κινητοποίηση για το κοινό συμφέρον και την ευημερία των κοινωνιών, είναι ουτοπία. Αντίθετα, η τρομοκράτηση των εργαζόμενων και η κακοπληρωμένη μερικής απασχόλησης εργασία, χωρίς καμία εξασφάλιση, θεωρούνται «αποδοτικές» πρακτικές μείωσης τους κόστους εργασίας και επιβολής υπακοής στα χρόνια της «κανονικότητας».

Έχουμε, όμως, τη δύναμη να διεκδικήσουμε μία διαφορετική ανάπτυξη, όπου θα εργαζόμαστε με ανθρώπινους ρυθμούς, σύμφωνα με την ανθρώπινη φύση και τις ανάγκες μας, μακριά από «θεούς» και σιδερένιους μονεταριστικούς νόμους;

* Η Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογράφος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL