Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Δύσκολα ναι, άλυτα όχι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύσκολα ναι, άλυτα όχι

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η διπλωματική πρωτοβουλία για το θέμα του χρέους εν όψει του Eurogroup, γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι στις σύνθετες συνθήκες που υπάρχουν σε όλο το πλέγμα των γεωπολιτικών εξελίξεων είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς αν το θέμα είναι μόνο οικονομικό, πολιτικό ή γεωπολιτικό.

Αυτό που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε ένα κλασικό οικονομικό θέμα, τώρα πια είναι κατ' αρχάς πολιτικό και με βαθιά γεωπολιτική ανάγνωση και δευτερευόντως οικονομικό.

Για παράδειγμα, το PSI του 2012 διαχειρίστηκε από τους τότε πρωταγωνιστές ως ένα κλασικό οικονομικό ζήτημα, με σαφέστατες φυσικά πολιτικές αναγνώσεις και συνέπειες. Τώρα πια δεν είναι, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να τα μετατρέπουν όλα σε “πενηνταράκια”, σύμφωνα με τη γνωστή υπο-λογιστική τους έκφραση.

Σε απόσταση αναπνοής από το Eurogroup, είναι προφανές ότι η έντονη διεργασία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών να παρουσιάσει και να φέρει εις πέρας συμφωνία στη βάση ενός αυτόματου μηχανισμού αναπροσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης δεν είναι μόνο μια οικονομικών διαστάσεων πρωτοβουλία, αφού, όπως προκύπτει από τη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο επίκεντρο βρέθηκε, μαζί με το χρέος, και το κορυφαίο ζήτημα της πορείας της Ε.Ε. στο μέλλον, η οποία θα ενταθεί από το φθινόπωρο και μετά τον απόηχο των γερμανικών εκλογών.

Αυτό που ξεδιπλώνεται με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις είναι κάτι ουσιαστικότερο. Είναι η αγωνιώδης προσπάθεια ενός σημαντικού μπλοκ δυνάμεων μέσα στην Ε.Ε. που διεκδικεί ευρωπαϊκές λύσεις στα ευρωπαϊκά θέματα. Που αντιστέκεται στις δύσκολες συνθήκες που θέλουν να επιβάλουν οι γνωστοί ακραίοι κύκλοι και προσπαθεί να κρατήσει την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. στο άξονα του κοινού συμφέροντος της πλειοψηφίας και όχι στις τιμωρητικές λογικές που δεν έχουν καμία ηθική, αλλά και καμία οικονομική βάση.

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα φανεί τις επόμενες ημέρες, όμως, όπως όλα δείχνουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι ακραίοι κύκλοι δύσκολα θα μπορέσουν να επιμείνουν επί μακρόν στην ανιστόρητη και παράλογη συμπεριφορά τους. Είτε τώρα, είτε πολύ σύντομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL