Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
"Η χειρότερη βία είναι η φτώχεια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η χειρότερη βία είναι η φτώχεια"

Οι εκδηλώσεις βίας, εδώ μιλάμε για τη βία στο πολιτικό και ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι, ποτέ δεν έλειψαν από τις κοινωνίες. Πόλεμοι, σφαγές, εθνοκαθάρσεις, γενοκτονίες, δικτατορίες, τρομοκρατία, συγκρούσεις, όλα αυτά συνυπάρχουν στην Ιστορία, πρόσφατη και παλαιότερη. Υποτίθεται ότι όσο εκδημοκρατίζονται οι κοινωνίες, όσο δημιουργούνται μηχανισμοί επίλυσης διαφορών με βάση τις αρχές των σύγχρονων κοινωνιών, τόσο θα υποχωρούσαν τα φαινόμενα βίας...

Στην Αριστερά πάντα πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η βία κυρίως ασκείται από την εκάστοτε άρχουσα τάξη σε βάρος των ασθενέστερων στρωμάτων, βία η οποία λαμβάνει πολλές και διαφορετικές μορφές.

Είναι σαφές ότι η δική μας Αριστερά είναι σαφώς αντίθετη σε κάθε μορφή βίας. Θεωρούμε επομένως ότι είναι υποκρισία να προσπαθούν ορισμένοι να χρεώσουν στη σημερινή κυβέρνηση αδιαφορία, ανικανότητα ή ακόμα και έμμεση υποστήριξη σε τρομοκρατικές ενέργειες. Καταντά γελοίο να εγκαλούν την Αριστερά για υποστήριξη βίας οι πρώην τσεκουροφόροι και νυν βουλευτές τους, αυτοί που υποστήριζαν κάθε ακραία καταστολή κοινωνικών διαμαρτυριών, αυτοί που ακόμα και σήμερα καλούν τους πολίτες να χτυπήσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Εκτός και αν αστοί, νεοφιλελεύθεροι και λοιποί σημερινοί επαγγελματίες αντικυβερνητικοί, προσεχώρησαν σε αντιλήψεις του στυλ "βία στη βία της εξουσίας"...

Είχε απόλυτο δίκιο ο Μαχάτμα Γκάντι όταν έλεγε ότι "η χειρότερη βία είναι η φτώχεια". Θα συμπληρώσω ότι βία είναι σήμερα να παρακολουθείς τη νεολαία να σπουδάζει, αλλά να μην ονειρεύεται το μέλλον της στην Ελλάδα. Βία είναι να νιώθουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή να δώσουν χαρτζιλίκι στα παιδιά τους. Βία είναι να νιώθουν ότι τιμωρούνται από θεσμικούς ή εξωθεσμικούς παράγοντες γιατί δήθεν "όλοι μαζί τα φάγαμε"...

Αυτή η βία βεβαίως δεν έχει κανένα κοινό σημείο με τους χρυσαυγίτικους τραμπουκισμούς (όπως η επίθεση Κασιδιάρη κατά Δένδια μέσα στη Βουλή), με τη χειροδικία Τζήμερου κατά της Αλεξάνδρας Μπαλού, στελέχους του ΚΚΕ, μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ή με τις επιθέσεις (μέχρι και με τσεκούρια) κατά φοιτητών από νεαρούς που δηλώνουν "αναρχικοί" ή κάτι τέτοιο, διότι δεν ξέρουν ακριβώς... Πολύ περισσότερο δεν έχει κανένα κοινό σημείο με την άνανδρη, εγκληματική, βομβιστική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου.

Πολλές εκφάνσεις

Η βία έχει πολλές εκφάνσεις. Όλες είναι καταδικαστέες. Είναι δεδομένο ότι εμείς πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε στην κυβέρνηση, οπότε δεν μας ταιριάζει απλώς να σχολιάζουμε τα τεκταινόμενα. Είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που μας έδωσε ο ελληνικός λαός, τις θέσεις ευθύνης που αναλάβαμε με την ψήφο του, για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την καταπολέμηση της βίας.

Πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας. Εκεί γεννήθηκε στο παρελθόν μια κοινωνικής προέλευσης αντίδραση, αυτή που οδήγησε κατ' επανάληψη παλαιότερα σε βίαιες κοινωνικές εξεγέρσεις. Η ακραία φτώχεια είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη και θα έχουμε αποτύχει αν στο τέλος της τετραετίας δεν την έχουμε μειώσει δραστικά.

Δεύτερο μας μέλημα είναι η αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης του ελληνικού λαού. Όταν οι Έλληνες γνωρίζουν ότι μοιράζονται δίκαια τα βάρη της πολύχρονης λιτότητας, δίνουν πίστωση χρόνου στις κυβερνήσεις, αντέχουν τις στερήσεις. Καταλαβαίνουμε ότι οι ολιγάρχες και οι κάθε είδους διαλεγόμενοι δεν το θέλουν. Αντιθέτως δίνουν σκληρή μάχη για να παραμείνουν "οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας", να μείνουν στο απυρόβλητο και να συνεχίσουν να καθορίζουν τις τύχες του τόπου, (αυτό που βλέπουμε σε πολλά ΜΜΕ καθημερινά). Ήδη προχωράμε, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά, πάντα στο πλαίσιο της θεσμικής νομιμότητας.

Τρίτο μας μέλημα είναι η ανάπτυξη. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, πιστεύω ότι σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία και κοινωνία, ειδικά η νεολαία θα έχει θετικές διεξόδους και δεν θα διοχετεύει την ενέργειά της σε "ακραίες" ενέργειες, απλώς για να στρέψουμε κι εμείς την προσοχή μας σε αυτή.

Τέταρτο μέλημα, η παραδειγματική τιμωρία των πράξεων βίας και όσων εκφωνούν ρατσιστικό λόγο. Διευκρινίζω ότι πρέπει να έχουν προηγηθεί τα πρώτα τρία βήματα για να έχει ευρεία κοινωνική αποδοχή η τιμωρία των ακραίων. Διαφορετικά κινδυνεύουμε ορισμένοι τέτοιοι "τύποι" να "ενδυθούν" απλώς την εικόνα του "αντισυστημικού"... Βεβαίως είναι σαφές και αυτονόητο ότι η ρατσιστική βία, οι νεοναζιστικές πρακτικές και η κάθε είδους τρομοκρατία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ενιαία από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί η προσπάθεια ξεριζώματος από τα σώματα ασφαλείας κάθε ναζιστικού αποστήματος, θα πρέπει να ενισχυθεί η δικαιοσύνη με ανθρώπινους πόρους και δημοκρατικά νομοθετήματα, προκειμένου να μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά της με πειστικό τρόπο, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας.

Πάντα απέναντι

Η βία δεν είναι κάτι ουδέτερο. Δεν προέκυψε από "παρθενογένεση". Έχει γεννήτορες, έχει τροφούς, έχει συγγενείς... Για εμάς οδηγός θα είναι η θέση ότι οι ευγενείς μας στόχοι, άμεσοι και στρατηγικοί, μπορούν να προωθούνται μόνο με ευγενή μέσα και η βία δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά. Γι' αυτό είμαστε πάντα και παντού απέναντι στη βία και αυτοί που μπορούμε πιο αποτελεσματικά από οποιονδήποτε άλλον να την αντιπαλέψουμε. Δεν τη χρησιμοποιήσαμε στο παρελθόν, δεν στήσαμε εμείς "παρακρατικούς μηχανισμούς", αντίθετα υποστήκαμε και υφιστάμεθα ακόμη πολλές φορές τη βία αυτών των μηχανισμών. Μόνο που πρέπει πια να ξέρουν ότι ούτε ανεκτά είναι τα "παιχνίδια" με τους γνωστούς μηχανισμούς ούτε πλέον είμαστε αδύναμοι και αναποφάσιστοι για να τα αντιμετωπίσουμε.

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL