Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η ΧΑΡΑΥΓΗ

"Να μάθετε το μάθημά σας..."

«Να μάθετε το μάθημά σας... και μην προσπαθούμε να αλλάξουμε τη ρητορική με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος, γιατί μερικοί από μας μετακινήθηκαν περισσότερο από την εντολή (mandate) για να βρούμε λύση και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι». Με αυτά τα λόγια ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκλεισε επί της ουσίας τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ης Μαΐου που αφορούσε το ζήτημα του ελληνικού χρέους.[...]

«Να μάθετε το μάθημά σας» είναι η πρώτη εκπληκτική διατύπωση του υπουργού, όχι της Ευρωζώνης, αλλά μίας και μόνης χώρας, διατύπωση με την οποία απευθύνεται στους ομολόγους του (στους ίσους με αυτόν) των άλλων χωρών. Με αυτά τα λόγια, ο Σόιμπλε κάνει σαφές στο γερμανικό, εκλογικό ακροατήριο (συγχρόνως και στο ευρωπαϊκό κοινό) ότι η Ευρωζώνη είναι γερμανική και θα παραμένει όσο ο ίδιος παραμένει πανίσχυρος στη Γερμανία.

Δηλαδή, αυτό που λέει στο γερμανικό ακροατήριο είναι ότι η κυριαρχία της Γερμανίας επί της Ευρωζώνης εξαρτάται απολύτως από τη δική του ισχυρή παρουσία στη γερμανική πολιτική σκηνή και ταυτοχρόνως σηκώνει το δάχτυλο στο ευρωπαϊκό κοινό: όποιος δεν τα κάνει σωστά χάνει, δεν είναι Ευρωπαίος.

Η δεύτερη διατύπωση που αξίζει ιδιαίτερης μνείας είναι η παρακάτω: «Μερικοί από μας μετακινήθηκαν περισσότερο από την εντολή (mandate)».

Ποια είναι η εντολή, ποιος την έδωσε, ποιοι μετακινήθηκαν και, κυρίως, ποιος κρατάει τον κανόνα τήρησης της εντολής;

Ο όρος mandate είναι από μόνος του ιστορικά επιβαρυμένος και μάλιστα πολύ και τραγικά επιβαρυμένος. Είναι αυτός που χρησιμοποιούσε μια Μεγάλη Δύναμη (ή οι Μεγάλες Δυνάμεις) στα τέλη του 19ου - αρχές 20ού αιώνα, όταν ήθελε να επιβάλει την κυριαρχία της σε λαούς. Παραπέμπει, εν ολίγοις, σε επιβολή και εξάρτηση.

Ο Σόιμπλε με αυτές τις διατυπώσεις (και άλλες πολλές) γίνεται ο κήρυκας ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου (γερμανικού) εθνικισμού, με ρίζες σε ένα σκοτεινό, αντιδημοκρατικό παρελθόν της λογικής των Μεγάλων Δυνάμεων και με επικαιροποιήσεις στο σήμερα της λογικής ενός εθνικιστικού, οικονομίστικου συντηρητισμού που υπονομεύει τη δημοκρατία και την ίδια την Ε.Ε.

Την Ευρώπη δεν την απειλεί η προσπάθεια μιας αριστερής κυβέρνησης να κερδίσει χώρο και χρόνο, εκμεταλλευόμενη τα όποια ρήγματα δημιουργούνται από τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις του Σόιμπλε και του ΔΝΤ, με ορίζοντα να ξεφύγει η χώρα (η Ελλάδα) από την επιτροπεία. Να χειραφετηθεί η ίδια και μαζί με αυτήν η κοινωνία.

Η Ευρώπη απειλείται από αυτόν τον νέο -αλλά παλαιό στις ιδεολογικές αναφορές του- εθνικισμό που προωθείται από τη Γερμανία και αναπαράγεται σε τοπικό επίπεδο από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.

Είναι ίσως για πρώτη φορά στην Ιστορία τόσο προφανές ότι οι μη ισχυρές χώρες της Ευρώπης, για να επιβιώσουν, δεν μπορούν να έχουν δεξιές, νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις.

* Απόσπασμα από άρθρο της Σίας Αναγνωστοπούλου, 28.5.17, (ολόκληρο το κείμενο εδώ: http://dialogos.com.cy/blog/na-mathete-to-mathima-sas/#.WSxL8LkxGoi)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL