Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
«Ισότητα και ελευθερία σήμερα: Συζήτηση για τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Ισότητα και ελευθερία σήμερα: Συζήτηση για τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου

Το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η Νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διεξάγουν την Τρίτη 30 Μαΐου στον Πολυχώρο Σπούτνικ (Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου – Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο) ανοικτή εκδήλωση με τίτλο «Ισότητα και ελευθερία σήμερα: Συζήτηση για τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου».

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν οι: Μαρία Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Φίλιππος Παγάνης, Colour Youth – Κοινότητα LGBTQI+ Νέων Αθήνας,  Άννα Απέργη, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Κωστής Λιερός, Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κώστας Τσουκαλής, Επιτροπή Δικαιωμάτων Νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Στη σημερινή εποχή, που ο ρατσισμός επιχειρεί να ανακτήσει έδαφος στη δημόσια σφαίρα και ο σεξισμός διαπερνά όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, είναι πιο κρίσιμος και επίκαιρος από ποτέ ο διάλογος για ισότητα και ελευθερία όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την ταυτότητα και την έκφραση του φύλου τους.

Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα για την ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων της LGBTQI+ κοινότητας. Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, η κατάργηση του άρθρου 347 Π.Κ., η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και η πρόσφατη εισαγωγή της Θεματικής Εβδομάδας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αναμφίβολα θετικές εξελίξεις. Οι διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων όμως σε καμία περίπτωση δε σταματούν εδώ. Η κατοχύρωση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, το δικαίωμα στην παιδοθεσία κ.λπ. πρέπει να αποτελέσουν στόχους για το επόμενο διάστημα. Διότι μόνο μέσα από την επίτευξή τους θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.

Πάγιο αίτημα της LGBTQI+ κοινότητας είναι βέβαια και η νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου. Για το ζήτημα αυτό δόθηκε σε διαβούλευση πριν από λίγες βδομάδες σχετικό Σχέδιο Νόμου, που επεξεργαζόταν για αρκετό καιρό το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Σχέδιο Νόμου συνιστά ασφαλώς τομή για τα ελληνικά δεδομένα και εισάγει μία αναγκαία ρύθμιση, για την οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι/ες. Από την άλλη, δεν παύει να χρειάζεται προσθήκες και βελτιώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL