Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, οι εξελίξεις στο προσφυγικό, αλλά και η αδυναμία του πρόσφατου Eurogroup να δώσει λύση για ακόμη μια φορά στο ελληνικό ζήτημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

“Ειδική μέριμνα για τους αναπήρους, ειδικά τους πρόσφυγες”

“Να είναι ξεκάθαρο στα άτομα με αναπηρία, πού πρέπει να απευθύνονται όταν έχουν κάποιο πρόβλημα ή όταν θέλουν να μάθουν τα δικαιώματά τους” ζήτησε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα μιλώντας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Στην εκδήλωση με θέμα «Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Από τη θεωρία στην πράξη» αναφέρθηκε στη σημασία της Σύμβασης, αλλά και στις δυσκολίες που συναντά στην εφαρμογή της στην Ευρώπη.

“Θα ήθελα η Ελλάδα να πρωτοπορήσει σε αυτό το πεδίο. Να φτιάξει η κυβέρνηση ένα νομοθέτημα που θα δημιουργεί καινούργιες και μόνιμες δομές στο κράτος, που να εξυπηρετούν τα δικαιώματα των αναπήρων” είπε η Κ. Κούνεβα και εξήρε το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

“Πρέπει να ξέρουν οι ανάπηροι και οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι ποιος υπουργός, ποιο υπουργείο συντονίζει όλες τις πολιτικές γα την αναπηρία, που σήμερα είναι διάσπαρτες σε διάφορα υπουργεία: για την υγεία, για την απασχόλησή τους, για την εκπαίδευση, για τις προσβάσιμες συγκοινωνίες” υπογράμμισε η Κ. Κούνεβα.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα των αναπήρων προσφύγων, που φτάνουν στη χώρα μας και τις άλλες χώρες υποδοχής, ζητώντας “ειδική μέριμνα, ώστε να αντιμετωπίζονται με απόλυτη προτεραιότητα από το στάδιο της καταγραφής μέχρι τη χορήγηση ασύλου ή τη μετεγκατάσταση και την οικογενειακή συνένωση”.

“Ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι διαχειρίζονται ευαίσθητα τραπεζικά δεδομένα”

Ερώτηση προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατέθεσε η Κωνσταντίνα Κούνεβα καταγγέλλοντας την κατάχρηση της προσφυγής σε συμβάσεις ανάθεσης υπηρεσιών (outsourcing), που, όπως είπε, παρατηρείται “από τις ανακεφαλαιοποιημένες με χρήματα των φορολογουμένων συστημικές τράπεζες”. Οι τελευταίες προσλαμβάνουν προσωπικό που «παραχωρείται» από εργολαβικές εταιρείες στερούμενες τραπεζικής άδειας, οι οποίες όμως διαχειρίζονται ευαίσθητα τραπεζικά δεδομένα.

Όπως αναφέρει η Κ. Κούνεβα στην πράξη πρόκειται για συμβάσεις «ενοικίασης» προσωρινά εργαζομένων, κατά παράβαση του προστατευτικού πλαισίου των προσωρινά απασχολούμενων, όπως καθορίζεται από την Οδηγία 2008/104/ΕΚ, η οποία προβλέπει ίση μεταχείριση στις αποδοχές και τους βασικούς όρους εργασίας, μέγιστη διάρκεια σύμβασης 36 μηνών και κυρώσεις για τυχόν υπερβάσεις.

Κατά την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα των Μνημονίων και των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, οι προσωρινά απασχολούμενοι στις τράπεζες αντιστοιχούν στο 10% του μόνιμου προσωπικού των τραπεζοϋπαλλήλων, με μισθούς 20-50% χαμηλότερους και εύκολες -χωρίς αποζημίωση- απολύσεις.

Η Κ. Κούνεβα ρωτά την Κομισιόν εάν ελέγχει την εφαρμογή της Οδηγίας 2008/104/ΕΚ και τι μέτρα θα λάβει για την τήρηση της αρχής «ίση αμοιβή για ίση εργασία» στις συστημικές τράπεζες.

Ακόμη ρωτά την ΕΚΤ αν ελέγχει τη νομιμότητα της εκχώρησης τραπεζικών εργασιών σε μη τραπεζικά ιδρύματα, καθώς και εάν διαθέτει στοιχεία για μείωση του λειτουργικού κόστους από τη χρήση του outsourcing.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ:

“Οι τζιχαντιστές του ISIS και οι παραφυάδες τους είναι η Άκρα Δεξιά του Ισλάμ”

“Οι τζιχαντιστές του ISIS και οι παραφυάδες τους είναι η Άκρα Δεξιά του Ισλάμ, η οποία με τη δράση της τροφοδοτεί την Άκρα Δεξιά της Δύσης, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της βίας και του αίματος” τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας,

“Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για να ξεριζώσουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας, που χτυπά νέα παιδιά που επέλεξαν απλώς να πάνε κάπου για να διασκεδάσουν και να ακούσουν μουσική” είπε και συνέχισε: “Ζούμε σε έναν εξαιρετικά ταραγμένο και αβέβαιο κόσμο. Εμείς είμαστε τοποθετημένοι από την Ιστορία και τη γεωγραφία σε μια ευαίσθητη γωνιά αυτού του πλανήτη, που αποτελεί γέφυρα ηπείρων και πολιτισμών και έχει πολλά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο έχουμε και στη γειτονιά μας πολλές πηγές αστάθειας”.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπερθεμάτισε πως “αυτή την ώρα χρειαζόμαστε σταθερότητα, τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση παρά τις διαφορές μας και να επενδύσουμε περισσότερο στο σενάριο της ανάδειξης της Ελλάδας σε έναν πόλο σταθερότητας κι ασφάλειας, γιατί αυτό είναι το λαϊκό, δημόσιο και εθνικό συμφέρον”.

Κατά τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, “για να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο της βίας και του αίματος και να απαλλαγούμε από τον φόβο που τροφοδοτεί την κλιμάκωση του αυταρχισμού και της βίας, χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση και κινητοποίηση δυνάμεων, αλλά και έξυπνες λύσεις”.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην “αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή και παγκόσμια συνεργασία”, “σε μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες για την ειρήνευση”, και σε “πολιτικές διπλωματικές λύσεις στις περιοχές όπου ανθούν αυτά τα φαινόμενα, εξαιτίας λανθασμένων μακρόχρονων παρεμβάσεων των μεγάλων δυτικών δυνάμεων”.

“Η Ευρώπη απέτυχε να δώσει απάντηση στο προσφυγικό”

Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας είναι «προβληματική» και αποδεικνύει την αποτυχία της Ευρώπης να δώσει ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό, είπε ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μιλώντας στο μεγαλύτερο δίκτυο ενημέρωσης της Λατινικής Αμερικής “Telesur” τόνισε πως υπό τις παρούσες συνθήκες η κατάρρευση της συμφωνίας θα οδηγούσε σε επιδείνωση της κατάστασης των προσφύγων και σε πρόσθετες διαχειριστικές δυσκολίες για την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε πως η στάση της Ε.Ε. και ιδιαίτερα ορισμένων κρατών - μελών στο ζήτημα της εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης είναι “προκλητική”, με την υλοποίησή του να βρίσκεται μόλις στο 10%.

Ακόμη τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν θέλει επί της ουσίας να εφαρμόσει τη συμφωνία, «χαϊδεύοντας» τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Όρμπαν και άλλες χώρες που δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα.

Για τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι οι πρόσφυγες δεν αντιμετωπίζουν τις καλύτερες συνθήκες, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής διοίκησης και της ελληνικής κοινωνίας, ενώ προσθέτει πως οι πρόσφυγες νιώθουν εγκλωβισμένοι και προδομένοι από την Ευρώπη, τόσο από την αποτυχία του προγράμματος μετεγκατάστασης, όσο και για τα κλειστά σύνορα.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

“Συμφέρει και τους δανειστές να βγούμε στις αγορές”

“Πρέπει να βγούμε στις αγορές το 2018” υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στην ΕΡΤ μέσα στην εβδομάδα. Κληθείς να σχολιάσει την έκβαση του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα εξέφρασε την ελπίδα “αργά η γρήγορα να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, γιατί είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον και των ίδιων των δανειστών, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος από τις αγορές”.

“Το να ξεπληρώσει η Ελλάδα το χρέος δεν τίθεται ως θέμα” είπε και συνέχισε: “Δεν υπάρχει κανένα κράτος στον κόσμο που να ξεπληρώνει, να μηδενίζει το χρέος του. Θα είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε άλλη δανειακή στήριξη, για αυτό πρέπει να βγούμε στις αγορές το 2018”.

“Σκοπεύει η Κομισιόν να επιβάλλει κυρώσεις ή έμπρακτες πιέσεις στην Τουρκία;"

“Πώς σκοπεύει η Κομισιόν να προστατεύσει αποτελεσματικά τα σύνορα της Ε.Ε.” ρωτάει ο Κώστας Χρυσόγονος την επιτροπή, με αφορμή τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. “Μόνο στις 15.5.17 καταγράφηκαν 141 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών” είπε και θύμισε: “Στις 19.5. ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, οι τουρκικές αρχές δέσμευσαν παράνομα στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης μέρος του ελληνικού εναέριου χώρου και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου”.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι και στην Κύπρο “προχώρησαν στις 14.4. σε δέσμευση μεγάλου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ και του FIR Λευκωσίας για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά”, ενώ συγχρόνως με επίσημο έγγραφό “η Τουρκία χαρακτηρίζει τις έρευνες και την εκμετάλλευση του οικοπέδου ‘6’της κυπριακής ΑΟΖ ως ‘casus belli’”.

“Σκοπεύει η Κομισιόν να επιβάλλει κυρώσεις ή έμπρακτες πιέσεις στην Τουρκία για τις παραπάνω προκλήσεις;” ρώτησε και ζήτησε, ακόμη, από την Επιτροπή να κάνει γνωστό, αν σχεδιάζει να προβεί σε ενέργειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων από τους Τούρκους.

"Ανίκανο το κράτος να κατασκευάσει αξιοπρεπή σωφρονιστικά καταστήματα"

Στην ανάγκη να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε άρθρο του τις προηγούμενες ημέρες ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι “το πραγματικό πρόβλημά μας δεν είναι ότι έχουμε υπερβολικό αριθμό κρατουμένων, αλλά ότι το ελληνικό κράτος επί δεκαετίες έχει αποδειχθεί ανίκανο να κατασκευάσει και να λειτουργήσει σωφρονιστικά καταστήματα με τέτοια χωρητικότητα, ώστε να μπορεί να στεγασθεί αξιοπρεπώς ο αναλογικά μικρός αριθμός κρατουμένων στην Ελλάδα (τουλάχιστον κατά ένα τρίτο μικρότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο)”.

Όπως έγραφε ο Κ. Χρυσόγονος στη “Real news” αξίωσε ένα “ευρύ πρόγραμμα κατασκευής νέων σωφρονιστικών καταστημάτων και αναβάθμισης των υπαρχόντων”. “Τέτοιο πρόγραμμα προφανώς δεν συνιστά η κατασκευή μόλις δύο καταστημάτων κράτησης (στη Δράμα και τη Νεάπολη Λασιθίου), η οποία μνημονεύεται στο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης” είπε συνεχίζοντας:

“Τα μέτρα «αποσυμφόρησης» που λήφθηκαν με τον Ν. 4322/2015 (η ισχύς τους παρατάθηκε έως την 28.8.2017 με τον Ν.4411/2016) έχουν εμβαλωματικό χαρακτήρα και δεν μπορούν ούτε πρέπει να αποτελέσουν de facto μόνιμη λύση με τυχόν αλλεπάλληλες παρατάσεις της ισχύος τους’.

Τέλος, μίλησε για “έλλειμα σεβασμού στους υφιστάμενους κανόνες δικαίου, το οποίο εκδηλώνεται με διάφορες μορφές και σε διάφορους τομείς της ζωής μας”.

“Οι παθογένειες αυτές πρέπει να αναταχθούν προτού φθάσουν σε σημείο μη αναστρέψιμο” κατέληξε.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ:

"Ο Β. Σόιμπλε δεν θέλει την επιτυχία της κυβέρνησης"

"Θεωρώ ότι ο Β. Σόιμπλε δεν θέλει σε καμία περίπτωση την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης για πολλούς λόγους" τόνισε σε συνέντευξή του μέσα στην εβδομάδα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αναφερόμενος στον ρόλο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup.

"Κατ’ αρχήν δεν θέλει να μειώσει το χρέος τώρα για να μην του στοιχίσει εκλογικά. Αυτός ο κίνδυνος θεωρώ ότι έχει υποβαθμιστεί τώρα, δεδομένου ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα νικήσουν ή φαίνεται ότι έχουν νικήσει τις εκλογές" είπε και συνέχισε: "Θα ήταν πολύ μεγάλη ανακούφιση για την ελληνική οικονομία, να τελείωνε όλη αυτή η ιστορία, να έμπαινε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να γίνει από αυτά και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό ο Σόιμπλε το ξέρει ότι χρειάζεται. Και δεν το κάνει. Όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά το εμποδίζει να γίνει. Γιατί το εμποδίζει να γίνει; Δεν θέλει να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση".

Για το ενδεχόμενο συμφωνίας για το ελληνικό χρέος ο Στέλιος Κούλογλου είπε ότι δεν είναι βέβαιος, παρά μόνο για την εκταμίευση της δόσης.

Για τη στάση της Γαλλίας δήλωσε: "Ούτε πατούσε πόδι η Γαλλία ούτε πατάει πόδι για την Ελλάδα. Εδώ δεν πατάει για τις δικές της υποθέσεις - έχει υποχωρήσει, από την εποχή του Φρ. Ολάντ (σ.σ.: πρώην Γάλλος Πρόεδρος). Αυτό ήταν και το καταστροφικό του λάθος, που κατέστρεψε τον ίδιο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αλλά από την άλλη πλευρά ο Εμ. Μακρόν, που θα μπορούσε να πάει πιο κοντά στο Βερολίνο, κράτησε περίπου την ίδια γραμμή, τουλάχιστον προς το παρόν - αυτό είναι θετικό".

"Έχουμε μια ελπίδα, αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Εμανουέλ Μακρόν (σ.σ.: Γάλλος Πρόεδρος) και Άνγκελα Μέρκελ (σ.σ.: Γερμανίδα καγκελάριος) στη Σύνοδο G7, στην Ταορμίνα, στη Σικελία στις 26 και 27 Μαΐου. Νομίζω εκεί, μπορεί να συζητηθεί σε επίπεδο κορυφής το ελληνικό θέμα, σίγουρα θα συζητηθεί και μήπως από εκεί έχουμε μια θετική εξέλιξη" εξήγησε.

"Αντισταθμιστικά στην παγκοσμιοποίηση"

"Να κοιτάξουμε πώς θα μπορέσουμε να βρούμε αντισταθμιστικά μέτρα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση" είπε ο Στ. Κούλογλου σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον διαδικτυακό κόμβο "Μεταρρύθμιση", ξεδίπλωσε τη σκέψη του: "Κατά τη γνώμη μου, αυτά τα μέτρα είναι ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε, αυτό το 1% που κερδίζει από την παγκοσμιοποίηση, ενώ το 99% γίνεται πιο φτωχό, να αλλάξει".

"Πριν από 4-5 χρόνια, εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψηφίστηκε ένας νόμος για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Και μάλιστα η Άννυ Ποδηματά έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψήφισή του. Αυτός ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Αν είχε εφαρμοστεί κι όλα αυτά τα λεφτά διοχετεύονταν στην πραγματική οικονομία, για τη βοήθεια του 99%, δεν θα είχαμε αυτές τις εξελίξεις που έχουμε στην Ευρώπη - ούτε στην Ουγγαρία ούτε στη Γαλλία" είπε ο ίδιος και συνέχισε:

"Στο όνομα της παγκοσμιοποίησης διευκολύνονται οι μεγάλες κυρίως πολυεθνικές εταιρείες να κάνουν εξαγωγές, και από τη μία πλευρά του Ατλαντικού και από την άλλη, εις βάρος των μικρότερων εταιρειών και της τοπικής κουλτούρας, των τοπικών προϊόντων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έχουμε μια σειρά από διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, όπως είναι η GATT, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Δεν χρειαζόμαστε κι άλλες εμπορικές συμφωνίες οι οποίες στην πραγματικότητα οδηγούν σε μια υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των πιο ανεπτυγμένων περιοχών με μεγαλύτερα ποιοτικά στάνταρ όπως είναι η Ευρώπη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL