Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ντόναλντ Τραμπ και Φιντέλ Κάστρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ντόναλντ Τραμπ και Φιντέλ Κάστρο

Δυο αφιερώματα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Φιντέλ Κάστρο περιλαμβάνει το τελευταίο τεύχος 22 της Μαρξιστικής Σκέψης. Μορφές που, όπως τονίζεται, συνοψίζουν αντίστοιχα τη σήψη του συστήματος και την εναλλακτική απάντηση στη βαρβαρότητα.

Διαβάζοντας τα κείμενα για τον Τραμπ εντυπωσιάζει ο προκλητικός πλούτος των μελών της κυβέρνησής του: δυο δισεκατομμυριούχοι και διψήφιος αριθμός εκατομμυριούχων, πέρα από τον ίδιο τον Τραμπ. Ακόμη, ο διορισμός σε καίρια πόστα ανθρώπων που όχι μόνο δεν έχουν καμιά εμπειρία στην υπηρεσία που αναλαμβάνουν, αλλά έχουν διακριθεί στο παρελθόν ως πολέμιοι των δραστηριοτήτων της. Τυπικό παράδειγμα ο Σκοτ Προύιτ, που ο Τραμπ τοποθέτησε επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Μικρή λεπτομέρεια: από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Οκλαχόμα ο Προύιτ είχε μηνύσει στο παρελθόν την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος 14 φορές, τις 13 από κοινού με βιομηχανίες και εμπορικά συμφέροντα που υπόκεινταν σε ρυθμίσεις.

Δεν είναι λιγότερο εντυπωσιακή η συνέντευξη του Ντέιβιντ Κέι Τζόνστον. Ο Τζόνστον, Αμερικανός δημοσιογράφος βραβευμένος με Πούλιτζερ, έγραψε μια ενδιαφέρουσα βιογραφία για τον Τραμπ, όπου αναφέρεται στους κατά καιρούς δεσμούς του με εμπόρους ναρκωτικών, μαφιόζους κ.ά. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Γιόζεφ Βαϊχσελμπάουμ, διακινητή ναρκωτικών και κατόχου εταιρείας ελικοπτέρων με τα οποία πετούσε ο Τραμπ, υπέρ του οποίου είχε παρέμβει ο Τραμπ στη δεκαετία του 1980, αλλά και πρόσφατα του Τζο Σινκέ, ενός μαφιόζου στον οποίο ο Τραμπ ανέθεσε την προεδρία της «Ακαδημίας Αμερικανικών Επιστημών Φιλοξενίας», ιδρύματος ελεγχόμενου από την οικογένεια Τραμπ, το οποίο βραβεύει τα ξενοδοχεία του!

Ο αναγνώστης θα βρει ακόμη κείμενα για το πρόγραμμα του Τραμπ, την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του κ.ά.

Περνώντας στον Κάστρο, θα σταθούμε στα δημοσιευόμενα αποσπάσματα από σημαντικές ομιλίες του και περιστατικά της ζωής του.

Όταν δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Κένεντι, ο Κάστρο κατηγορήθηκε πάραυτα από τα αμερικάνικα ΜΜΕ ως ο εμπνευστής της δολοφονίας. Ο Ζαν Ντανιέλ, ένας Γαλλοεβραίος δημοσιογράφος, έτυχε να είναι μαζί του εκείνες τις μέρες. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο Κάστρο ήταν έντονα κριτικός απέναντι στις επιλογές του Κένεντι, αλλά ταυτόχρονα αναφερόταν σε αυτόν με σεβασμό, ως μια σημαντική ιστορική φυσιογνωμία. Χαρακτήρισε την είδηση της απόπειρας εναντίον του «κακά νέα». Λίγες μέρες νωρίτερα είχε πει στον Ντανιέλ ότι «ο Κένεντι... έχει ακόμα τη δυνατότητα να γίνει, στα μάτια της ιστορίας, ο μεγαλύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ».

Από τους λόγους του Κάστρο, μπορεί να κρατήσουμε ακόμη τη δήλωσή του:

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην καρδιά της Επανάστασης, και δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ, ούτε μια διάκριση, ούτε μια καταδίωξη, ούτε έναν αποκλεισμό, καμία μορφή σεχταρισμού. Εάν συμπεριφερόμασταν με αυτό τον τρόπο, θα ήμασταν ανάξιοι της εμπιστοσύνης του λαού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL