Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΝ.ΚΛΩ. / Εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ.: "Έτσι φτιάξαμε το σχέδιό μας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΝ.ΚΛΩ. / Εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ.: "Έτσι φτιάξαμε το σχέδιό μας"

Η πρώην ΕΝ.ΚΛΩ. βρίσκεται σε τροχιά επαναλειτουργίας μετά και την κατάθεση επίσημου ενδιαφέροντος από επενδυτή στο πτωχευτικό δικαστήριο για την εξαγορά του υπολοίπου της πτωχευτικής περιουσίας. Επιπλέον ο επενδυτής έχει έρθει σε συμφωνία με τους εργαζόμενους έχοντας αποδεχτεί πλήρως το επιχειρησιακό τους σχέδιο και έχοντας αποδεχτεί ότι ο συνεταιρισμός των εργαζομένων θα κατέχει το 20% των μετοχών στην εταιρεία που πρόκειται να συσταθεί.

Οι εργαζόμενοι όμως ούτε εφησυχάζουν ούτε θεωρούν πως η δουλειά τους τελείωσε εδώ. Πιστεύουν ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί ο τρόπος που έφτασαν εδώ σήμερα, να δείξουν γιατί ο αγώνας της ΕΝ.ΚΛΩ. είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους (ως προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης από τα κάτω) και παράλληλα να ενθαρρύνουν και άλλες ομάδες εργαζομένων να κάνουν το βήμα εμπρός και να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.

Σήμερα στον Πολυχώρο Βέτλανς

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά από σήμερα σειρά εκδηλώσεων. Η αρχή γίνεται στις 7.00 το απόγευμα στη Νάουσα, μία από τις πόλεις όπου θα επαναλειτουργήσει μονάδα της πρώην ΕΝ.ΚΛΩ. Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστούν το επιχειρησιακό σχέδιο των εργαζομένων, ο αγώνας που δόθηκε -και πώς αυτός δόθηκε- με τη συμμετοχή ανθρώπων κι εκτός εργοστασίων, όπως δικηγόροι και οικονομολόγοι, που πείστηκαν για την αξία του εγχειρήματος. Η συζήτηση θα έχει τίτλο “Διεκδικούμε την ελπίδα, σχεδιάζουμε με τους συμπολίτες μας” και θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού Βέτλανς (Αφών Λαναρά & Φωκ. Πεχλιβάνου 1). Αναμένεται να παρευρεθούν το σύνολο των θεσμικών φορέων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και βουλευτές του νομού.

Όπως μας λένε εργαζόμενοι, η πρόθεσή τους είναι να αναδειχθεί το θέμα στη σωστή του βάση. Ότι δεν είναι ζήτημα μόνο μερικών εκατοντάδων εργαζομένων, αλλά ολόκληρων πόλεων και περιοχών. Η παραγωγική ανασυγκρότηση από τα κάτω αφορά όλους τους πολίτες, υπογραμμίζουν, και το πώς έφτασαν μέχρι εδώ οι εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ. έχει τη δική του ξεχωριστή αξία ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης που θα έχει η πρόταση του επενδυτή.

Σημειώνεται ότι πιθανή επαναλειτουργία των μονάδων της ΕΝ.ΚΛΩ. θα σημαίνει σημαντική οικονομική ανάσα για τις τοπικές κοινωνίες, που εδώ και μια δεκαετία σχεδόν, από την περίοδο που η ΕΝ.ΚΛΩ. οδηγήθηκε σε πτώχευση, βιώνουν ακόμη πιο επώδυνα την κρίση. Το 50% της τοπικής ανεργίας οφείλεται στο κλείσιμο των κλωστηρίων και αυτό αναμένεται να αντιστραφεί με διάφορους τρόπους. Η επαναλειτουργία θα τονώσει την τοπική οικονομία, πρώτα απ' όλα με τον πιο απλό και προφανή τρόπο: Οι εργαζόμενοι θα αγοράζουν από τα τοπικά μαγαζιά. Παράλληλα υπολογίζεται ότι μαζί με την επαναφορά θέσεων εργασίας στην ΕΝ.ΚΛΩ. δημιουργούνται 5 έως 7 δραστηριότητες, όπως αυτές των μεταφορών, των μηχανολογικών εργασιών, των logistics.

Πρώτα οι στόχοι, μετά τα λεφτά

Σε κάθε περίπτωση το βασικό είναι ο κόσμος να καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει με την ΕΝ.ΚΛΩ. και γίνει αντιληπτό ότι ένα σχέδιο εργαζομένων μπορεί και είναι εφικτό. Για το σχέδιο της ΕΝ.ΚΛΩ. συνεργάστηκαν πολλοί και αυτό είναι κάτι που λένε με καμάρι οι εργαζόμενοί της. Αυτό που προσέλκυσε ανθρώπους εκτός της ΕΝ.ΚΛΩ., ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια, είναι ότι βρήκαν πρόσφορο έδαφος να καταθέσουν τις ιδέες και προτάσεις τους για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Πρώτα φυσικά είχαν πειστεί ότι άξιζε τον κόπο κι ότι θα μπορούσε αυτή η προσπάθεια να φτάσει κάπου. Μια από τις σημαντικές διαφορές σε σχέση με ό,τι πάγια ακολουθείται στην Ελλάδα και δεν ακολουθήθηκε στην προκειμένη είναι ότι πρώτα φτιάχτηκε ένας σχεδιασμός που είχε οριοθετήσει έναν κοινό στόχο για τους εργαζόμενους και ένα μοντέλο που θα λειτουργεί με συγκεκριμένες αρχές και μετά μπήκαν ερωτήματα του τύπου "πώς θα βρεθούν τα λεφτά".

Το αποτέλεσμα ήταν το σχέδιο να αξιολογηθεί θετικά από τους πάντες: τη διυπουργική επιτροπή που έφτιαξε η κυβέρνηση, ανεξάρτητους εκτιμητές και βέβαια από έναν επενδυτή που δέχτηκε κάθε όρο των εργαζομένων, καθώς βλέπει κι ο ίδιος ότι το πρότζεκτ μπορεί να πετύχει. Εκτιμάται ότι σε βάθος πενταετίας η εταιρεία θα απασχολεί 700 εργαζόμενους, στηριζόμενη σε ένα αυθεντικό πείραμα παραγωγικής ανασυγκρότησης από τα κάτω.

Επόμενος σταθμός η Κομοτηνή

Μένει φυσικά να ξεπεραστούν εμπόδια που συνεχίζουν να μπαίνουν για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, όμως οι εργαζόμενοι ξέρουν από δυσκολίες. Και το βασικότερο είναι ότι δεν περιμένουν από κάποιον να τους λύσει το πρόβλημα. Έχουν σημαία το δικό τους επιχειρησιακό σχέδιο και αυτή τη σημαία είναι αποφασισμένοι να την κρατούν ψηλά μέχρι τέλους. Επόμενος σταθμός στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν αυτό που κάνουν και στην τοπική κοινωνία θα είναι η Κομοτηνή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL