Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Διχασμένη η γαλλική Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Διχασμένη η γαλλική Αριστερά

Σε λιγότερο από έναν μήνα, οι Γάλλοι πολίτες θα προσέλθουν για δεύτερη φορά στις κάλπες. Πέντε εβδομάδες μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, οι κάλπες της 11ης και 18ης Ιουνίου θα αναδείξουν τους βουλευτές που θα συγκροτήσουν τη νέα Εθνοσυνέλευση. Το αποτέλεσμα θα κρίνει εάν και κατά πόσο ο νέος Πρόεδρος θα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμά του ή θα αναγκαστεί σε υποχωρήσεις.

Σε αυτές τις εκλογές, η γαλλική Αριστερά κατεβαίνει χωρισμένη στα δύο - τουλάχιστον. Η πολύ υψηλή επίδοση του Ζαν Λικ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές δεν στάθηκε ικανή να κρατήσει ενωμένο το Μέτωπο της Αριστεράς, το οποίο έχει οδηγηθεί σε μια de facto διάσπαση.

Από τη μία πλευρά, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας αναζήτησε μια συμφωνία για κοινές υποψηφιότητες του Μετώπου και άλλων προοδευτικών δυνάμεων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Το κόμμα του Πιέρ Λοράν (ΚΚΓ) είχε αναλάβει, χωρίς επιτυχία, παρόμοια πρωτοβουλία και για τις προεδρικές εκλογές, προσπαθώντας να βρει σημεία επαφής για να υπάρξει κοινή κάθοδος του Μελανσόν με τον σοσιαλιστή υποψήφιο Μπενουά Αμόν. Η ίδια επιδίωξη, αυτή τη φορά για τις βουλευτικές εκλογές, βρήκε ξανά μπροστά της τοίχο.

Από την άλλη πλευρά, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει στις βουλευτικές εκλογές το πολύ καλό αποτέλεσμα του υποψηφίου της. Είναι φυσικό, άλλωστε, να μη θέλεις να «μοιραστείς» με άλλους ένα ποσοστό της τάξης του 19,6%. Πολύ περισσότερο όταν αυτή την περίοδο, και με βάση αυτό το ποσοστό, προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα κόμμα.

Το κίνημα το οποίο συγκρότησε ο Μελανσόν αρνήθηκε εξαρχής να συμπράξει με τις δυνάμεις του ΚΚΓ στην αναζήτηση κοινών υποψηφιοτήτων. Την ώρα που οι περισσότερες οργανώσεις που συμμετείχαν στο Μέτωπο της Αριστεράς συσπειρώνονταν ξανά γύρω από το κοινό σχήμα, η Ανυπότακτη Γαλλία απαιτούσε τη μη χρήση φωτογραφιών από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Μελανσόν στην εκστρατεία του Μετώπου, «για να μην προκληθεί σύγχυση στους ψηφοφόρους της»1. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανυπότακτη Γαλλία είχε δεχτεί με ευχαρίστηση την επίσημη υποστήριξη των κομμουνιστών στις προεδρικές εκλογές, υποστήριξη που μεταφράστηκε στην κινητοποίηση του ισχυρού μηχανισμού του ΚΚΓ σε όλη τη χώρα.

Σε επίπεδο υποψηφίων, θα υπάρχουν Ανυπότακτοι υποψήφιοι στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας, εξαιρουμένων αυτών όπου εκλέγονται εν ενεργεία βουλευτές του ΚΚΓ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα, με τη σειρά του, κατεβάζει 452 υποψηφίους, ενώ δίνει στήριξη σε 72 που προέρχονται από άλλους σχηματισμούς. Ο Π. Λοράν εξέφρασε τη θλίψη του για την άκαρπη προσπάθεια αναζήτησης συμπόρευσης, κάνοντας ξανά έκκληση τόσο στον Ζαν Λικ Μελανσόν όσο και στις δυνάμεις του Μπενουά Αμόν για ενότητα με σεβασμό στη διαφορετικότητα. Κάλεσε παράλληλα σε στήριξη των υποψηφίων του Μετώπου της Αριστεράς, «που θα υπερασπιστούν τον κόσμο της εργασίας, που θα εργαστούν ακούραστα για να ενωθούν οι λαϊκές δυνάμεις απέναντι στις συνασπισμένες δυνάμεις του φιλελευθερισμού, που θα είναι σκληρά εμπόδια απέναντι στο Εθνικό Μέτωπο»2.

Το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας, όπου οι βουλευτές εκλέγονται με σχετική πλειοψηφία σε δύο γύρους, σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες, αναμένεται να δυσχεράνει το έργο των υποψηφίων της Αριστεράς. Η πολυδιάσπαση των δυνάμεων μπορεί να στερήσει όχι απλά έδρες, αλλά ακόμα και την πρόκριση στον 2ο γύρο για μια σειρά υποψηφίων.

Αυτή την ώρα, η γαλλική Αριστερά θα έπρεπε να ανασυγκροτείται και να ενώνει δυνάμεις για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνίας απέναντι στο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του Μακρόν και στην ανερχόμενη Ακροδεξιά της Λεπέν. Φιλοδοξίες και μικροκομματικά συμφέροντα δείχνουν να πετούν στον κάλαθο των αχρήστων το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα του Απριλίου, βάζοντας την Αριστερά (ξανά) σε μια δύσκολη περίοδο εσωτερικής αναζήτησης.

1 Δελτίο Τύπου της Ανυπότακτης Γαλλίας, 4.5.2017 (https://lafranceinsoumise.fr/2017/05/04/legislatives-mise-point-de-france-insoumise/)

2 Συνέντευξη Τύπου του Πιέρ Λοράν, 22.5.2017 (http://www.pcf.fr/99984)

Φοίβος Τσικλιάς, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Université Montpellier 3, μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL