Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Η μάχη ενάντια στην λήθη συνεχίζεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μάχη ενάντια στην λήθη συνεχίζεται

Την προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου συνέχισε για ακόμη μια φορά η Βουλή των Ελλήνων με ειδική συνεδρίασή της, προσπάθεια που καθίσταται ιδιαιτέρως σημαντική τη σημερινή εποχή της αναβίωσης των εθνικισμών και του ρατσισμού. «Η καταγγελία της Γενοκτονίας των Ποντίων πρέπει να είναι συνώνυμη με τη δέσμευση στη δημοκρατία και στον αγώνα ενάντια σε κάθε είδους ρατσισμό, αλλιώς η καταγγελία αυτή αποτελεί μια κοινωνικά ανέντιμη στάση» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στην παρέμβασή του.

Ο Κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι ουσιαστική δικαιοσύνη στους περίπου 350,000 νεκρούς της Γενοκτονίας θα έχει αποδοθεί μόνο με την αποτροπή της επανάληψης παρόμοιων γεγονότων. Επίσης, παρατήρησε ότι «συχνά περιχαρακωμένοι πίσω από πολιτικές ατζέντες και παγιωμένα σχήματα, διστάζουμε να ενσκήψουμε σε διαδικασίες που θα μας επέτρεπαν την ιστορική κατανόηση γεγονότων που έχουν βρει τον δρόμο τους στην εθνική μνήμη», δισταγμός που πηγάζει από τον φόβο ότι «η ίδια η διαδικασία που θα επέτρεπε την κατανόησή τους θα τα αποκαθήλωνε, θα μετρίαζε τη μοναδικότητα της τραγωδίας».

«Ευκαιρία να κατανοηθεί καλύτερα η Ιστορία και ιδιαίτερα στις πιο σκοτεινές πτυχές της» χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Βαρεμένος, σημειώνοντας ότι αυτό είναι «αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου δραματικές εμπειρίες, όπως αυτή που σήμερα μνημονεύουμε, να παραμείνουν οριστικά στο παρελθόν». Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, τόνισε ότι «οφείλουμε να συνεχίσουμε ενωμένοι να δίνουμε τον αγώνα μας για την επιβίωση της ιστορικής μνήμης, απαλλαγμένοι όμως από αισθήματα προκατάληψης και μισαλλοδοξίας απέναντι στους υπεύθυνους της γενοκτονίας».

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων

Τη ρήση του Elie Wiesel «ο δήμιος σκοτώνει πάντα δύο φορές, τη δεύτερη φορά με τη λήθη» υπενθύμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Θεοφύλακτος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην υπάρξει «Γενοκτονία της μνήμης». Ο Γ. Αντωνιάδης από τη Ν.Δ. υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου «για να αναπαυθούν οι ψυχές των γενοκτονημένων αδερφών μας και να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον».

Ο Γ. Αρβανιτίδης από το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη σημείωσε ότι το ποντιακό ζήτημα «δεν αφορά μόνο το χθες, αφορά το σήμερα και το αύριο. Οφείλουμε ως χώρα να πορευτούμε τον δύσκολο δρόμο με βάση την αξία της δημοκρατίας, της συμβολής των λαών και το Διεθνές Δίκαιο». Ο Γ. Δέλης από το ΚΚΕ επισήμανε ότι «ο ποντιακός ελληνισμός έζησε στο πετσί του τις συνέπειες της διαμόρφωσης, της ανάπτυξης των εθνικών αστικών κρατών».

Ο Γ. Λαζαρίδης από τους ΑΝ.ΕΛΛ. τόνισε ότι «χρειάζεται αφενός να κρατήσουμε την ιστορική μνήμη, αφετέρου να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε πρόκληση δεχόμαστε ακόμα και σήμερα». Ο Γ. Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων υποστήριξε ότι «είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ελληνικού έθνους το να μαθαίνουν οι νέες γενιές των Ελλήνων το τι έχουν να περιμένουν από τους Τούρκους εάν τους δοθεί η ευκαιρία».

Ο Σπ. Δανέλλης από το Ποτάμι υπογράμμισε ότι «κάθε ημέρα ιστορικής μνήμης πρέπει να αποτελεί ευκαιρία αναστοχασμού στην πορεία για εθνική αυτογνωσία, μια διαδικασία αναγκαία για την αποφυγή ανάλογων οδυνηρών καταστάσεων». Βουτηγμένη στο αντιτουρκικό μένος και στον αντικομμουνισμό ήταν η τοποθέτηση του Γ. Σαχινίδη από τη Χρυσή Αυγή. Στο τέλος της ειδικής συνεδρίασης, οι βουλευτές κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Αλ. Τσίπρας: “Οι λαοί οφείλουν να αφήσουν πίσω τους τη μισαλλοδοξία”

«Η ιστορική μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων παραμένει πάντοτε ζωντανή, η 19η Μαΐου είναι ημέρα σεβασμού και τιμής στον ποντιακό ελληνισμό» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μέσω Twitter, επισημαίνοντας ότι η μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί παράλληλα και «διαρκή υπενθύμιση ότι οι λαοί οφείλουν να αφήσουν πίσω τους τη μισαλλοδοξία, εδραιώνοντας σχέσεις φιλίας και αλληλοσεβασμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL