Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
"Αυτοσυγκράτηση" συστήνει η Μόσχα στην Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αυτοσυγκράτηση" συστήνει η Μόσχα στην Τουρκία

Σε συστάσεις αυτοσυγκράτησης προς την Άγκυρα, μετά τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις και τις απειλές για θερμό επεισόδιο εάν συνεχιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ, προχώρησε χθες από τη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ι. Κασουλίδη, ο Σ. Λαβρόφ -που σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη- ρωτήθηκε σχετικά με τη θέση της Μόσχας αναφορικά με τις τουρκικές απειλές στην ΑΟΖ και απάντησε ότι «σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε κάθε παρόμοια περίπτωση, υπάρχει ανάγκη για αυτοσυγκράτηση από την απειλή χρήσης βίας και από την ίδια τη χρήση βίας». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σ. Λαβρόφ επανέλαβε τη στήριξη της Ρωσίας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των συμφωνιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη σταθερή στάση αρχών της Μόσχας στο Κυπριακό και χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο κατά τις ψηφοφορίες, αλλά ευρύτερα για τη διαμόρφωση αποφάσεων. Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως ενημέρωσε τον Σ. Λαβρόφ για όλες τις πολιτικές της Τουρκίας που παρεμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού καθώς και για τις ενέργειες της Λευκωσίας όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση που προχωρήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ι. Κασουλίδης τόνισε ότι με τον Σ. Λαβρόφ υπήρξε αλληλοκατανόηση στο ότι πρέπει να ισχύσει και να εφαρμοστεί το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στήριξη που παρέχει η Λευκωσία εντός της Ε.Ε. τονίζοντας ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για αποκατάσταση της συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού.

Κοτζιάς: Ενδιαφέρουσες οι προτάσεις

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Έσ.Μπ. Άιντα για την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο οποίος βρίσκεται στη Λευκωσία προκειμένου να συμμετάσχει στην 127η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το πέρας της οποίας η Κύπρος θα παραδώσει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών στην Τσεχία.

Ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Ν. Κοτζιά για τις τελευταίες του προτάσεις που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "έχουν μεγάλο ενδιαφέρον". "Κουβεντιάσαμε για το πώς θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο να προωθήσουμε μια λύση του Κυπριακού, όσον αφορά βέβαια την εξωτερική του πτυχή, που συνδέεται με το status που έχει η Ελλάδα βάσει του διεθνούς νόμου" τόνισε ο Ν. Κοτζιάς.

Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν έχει δώσει στοιχεία της πρότασής του, ώστε να μην παρακάμπτει την προσπάθεια Άιντα, όπως είπε κατά την επίσημη τελετή παρουσίασης του απολογισμού Δράσης και Οικονομικής Δραστηριότητας της Τριετίας 2011-2014 του ΕΤΕΚ στην Λευκωσία. Πάντως, ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι αν γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη και συγκροτημένη πρόταση που ετοιμάζει προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, θα καταστεί δυνατό να επιτευχθεί λύση ανεξάρτητα ή και νωρίτερα από τις προεδρικές εκλογές.

Άιντα: Διάσκεψη αν θέλουν οι δύο ηγέτες

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Άιντα, που χθες συναντήθηκε και με τους δύο ηγέτες, μετά τη συνάντησή του με τον Μ. Ακιντζί δήλωσε πως οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να εισέλθουν στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και επανέλαβε πως ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα του διεθνούς οργανισμού να καλέσει ξανά σε διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο ηγέτες το επιθυμούν και διαβλέπουν λογικές πιθανότητες θετικής κατάληξης στη διαδικασία. Νωρίτερα με τον Νορβηγό διπλωμάτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συνομίλησε και με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Κίνα: Αναπόφευκτες οι δυσκολίες

Για τον θετικό ρόλο της Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας διαβεβαίωσε ο πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία Χουάνγκ Ξινγκουάν που, ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων, επικαλέστηκε το κινεζικό ρητό ότι υπάρχουν πάντα δυσκολίες πριν από ένα χαρούμενο τέλος και είπε ότι όταν κάτι βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο, τότε είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη σοφία που διαθέτει ο κυπριακός λαός αλλά και με την πολιτική βούληση των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και υπογράμμισε την ξεκάθαρη θέση της χώρας του για μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL