Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Πολύ δύσκολη» η συμφωνία για την αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ

Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. - Συνεχίζουν οι διαφωνίες των χωρών και ενώ η Ελλάδα επιδιώκει λύση το συντομότερο, ζητώντας ανακατανομή προσφύγων, ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών

Παραμένει μεγάλη η απόσταση που χωρίζει τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. -και ιδιαιτέρως μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα και αυτών της ανατολικής Ευρώπης- σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Το ζήτημα βρέθηκε και πάλι χθες στο επίκεντρο του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο Γ. Μουζάλας χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» την επίτευξη συμφωνίας, λόγω των πολλών διαφορετικών απόψεων, παρ’ όλο που η εν λόγω συζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη αρκετό καιρό. Όπως ανέφερε, μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την πρόθεση να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο, παραμένοντας, ωστόσο, ανυποχώρητη σε κάποια σημεία.

Πρώτον, σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό ανακατανομής προσφύγων σε περίπτωση κρίσης, για τον οποίο η θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να είναι «αυτόματος» και «ποσοτικός». Ο Έλληνας υπουργός εξήγησε ότι κάποια κράτη - μέλη επιθυμούν η ανακατανομή των προσφύγων να γίνεται μετά την εξέταση του αιτήματος ασύλου από τη χώρα πρώτης υποδοχής, κάτι στο οποίο η Ελλάδα διαφωνεί. Δεύτερον, για την Ελλάδα ιδιαίτερη σημασία έχει η ύπαρξη ενός «ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών» προκείμενου η Ε.Ε. να αναλαμβάνει την επιστροφή στις χώρες καταγωγής όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Όπως σημείωσε ο Γ. Μουζάλας, η Ε.Ε. δίνει μεγάλα ποσά σε αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες αυτές και επομένως έχει μεγαλύτερη δύναμη από τις μεμονωμένες χώρες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα κυκλώματα διακινητών, η ελληνική θέση είναι πως η Ευρώπη πρέπει να είναι πολύ αυστηρή με τους λαθροδιακινητές και όχι με τους πρόσφυγες. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα ζητά περισσότερες «ασφαλείς οδούς» και μεγαλύτερες προσπάθειες στην επενεγκατάσταση προσφύγων από την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία.

 

Δείτε όλα τα σχόλια