Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Η ενεργειακή διπλωματία στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ενεργειακή διπλωματία στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Η από καιρό προγραμματισμένη συζήτηση στο ΕΣΕΠ για την ενεργειακή διπλωματία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, με προσκεκλημένο τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος εισηγήθηκε και το θέμα. Από τις παρεμβάσεις όλων των κομμάτων διαπιστώθηκε ευρεία συναίνεση περί την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, ενώ από όλες τις πλευρές τονίστηκε η αυξανόμενη διεθνής σημασία του ενεργειακού.

Ο ίδιος ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις μεγάλες αλληλεξαρτήσεις στην Ευρώπη και ευρύτερα, που πηγάζουν από τις σύγχρονες ενεργειακές ανάγκες των χωρών. Αναφέρθηκε και στη σχετική πολιτική της Ε.Ε., που βρίσκεται σε αναζήτηση νέου ενεργειακού μοντέλου στην πορεία για μια κοινή ενεργειακή αγορά. Εξαιρετικής εθνικής σημασίας ζήτημα χαρακτήρισε ο αρμόδιος υπουργός την επιδίωξη μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα, προσθέτοντας ότι οικοδομούνται συνεργασίες και σε υποπεριφερειακό επίπεδο, όπως ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, συνεργασίες που βρίσκονται σε καλό δρόμο. Σε ερώτηση αν έχει τεθεί από οποιαδήποτε πλευρά ζήτημα δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η Τουρκία κατασκευάζει τέτοιο εργοστάσιο στο Ακούγιου και μάλιστα με ρωσική συνεργασία, η απάντηση του υπουργού υπήρξε αρνητική.

Από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τη βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Τριανταφύλλου και τον υπογράφοντα, ως συντονιστή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, το ενεργειακό συσχετίστηκε και με την υπόθεση της διεθνούς ειρήνης και της πανευρωπαϊκής ασφάλειας. Επικαλούμενοι τις αρνητικές συνέπειες από την ουκρανική κρίση, τονίσαμε ότι η Ουκρανία αποτελεί κόμβο για την ενεργειακή επάρκεια της δυτικής Ευρώπης και άρα η ειρήνη στη χώρα αυτή και η προστασία της ακεραιότητάς της είναι προς όφελος τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ρωσίας. Επιπλέον, τονίστηκε εκ μέρους μας ότι και στο ενεργειακό απαιτείται οικοδόμηση της πανευρωπαϊκής συνεργασίας, με την έννοια ότι η ασφάλεια στην εποχή μας είναι πολυδιάστατη -πολιτική, οικονομική, κοινωνική, οικολογική και ανθρώπινη-, που σημαίνει ότι χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ειρήνης και ασφάλειας με τη συμμετοχή και της Ρωσίας και όχι επιλογές όπως η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Ως προς το νέο ενεργειακό μοντέλο της Ε.Ε., υποστηρίξαμε ότι ορθώς δίνεται έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επιλογή που πρέπει να κάνει πολύ περισσότερο με τη σημερινή κυβέρνηση - η χώρα μας έχει χαρακτηριστεί «Σαουδική Αραβία» των ΑΠΕ.

Προφανώς, το θέμα έχει πολλές όψεις και για την αντιμετώπισή του δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές, πολύ περισσότερο που στη διεθνή σκηνή επικρατεί έντονη ρευστότητα, ενώ οι πηγές ανασφάλειας πολλαπλασιάζονται, δεδομένης και της διεθνούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Σε αυτές τις πραγματικότητες, η Ελλάδα καλείται να έχει εθνική στρατηγική για τον 21ο αιώνα που δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή της ειρήνης και διεκδίκησης της ισότιμης συνεργασίας τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Από την άποψη αυτή, η ενεργειακή διπλωματία αποτελεί κρίσιμο συστατικό της πολυδιάστατης και ενεργητικά φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, εμμένοντας και στον διάλογο με την Τουρκία, παρά τις προκλήσεις εκ μέρους της γείτονος. Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία αναθεωρητική και νευρική δύναμη· ορθότατα, λοιπόν, η Ελλάδα απαντά ως ψύχραιμη δύναμη.

Πάνος Τριγάζης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL