Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
"Τα ατοπήματα της αριστείας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τα ατοπήματα της αριστείας"

Παρακολουθώντας το νέο ατόπημα στο οποίο υπέπεσε το skai.gr (το οποίο πήρε επάξια τα σκήπτρα από το "Πρώτο Θέμα") σχετικά με το βιβλίο “Οδύσσεια” του Καζαντζάκη που δώρισε ο Αλ. Τσίπρας σε Κινέζο αξιωματούχο, σκέφτηκα πως θα είχε έντονο ενδιαφέρον αν δίναμε σάρκα και οστά σ' αυτά τα συνεχή ατοπήματα. Για παράδειγμα σκεφτείτε να υπήρχε ένα βιβλίο αυτοβιογραφικού χαρακτήρα, με τίτλο "Τα ατοπήματα της αριστείας". Το βιβλίο αυτό θα είχε συγγραφείς προφανώς και αυστηρά “άριστους”. Από τη δημοσιογραφική ομάδα του ΣΚΑΪ και του "Πρώτου Θέματος" μέχρι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη.


Το βιβλίο αυτό θα είχε αρκετά κεφάλαια, τα οποία όμως θα τα διαπερνούσαν και θα τα συνέδεαν σαν λέξεις - κλειδιά οι όροι “αριστεία” και “ειλικρίνεια”. Στο πρώτο κεφάλαιο αυτού του βιβλίου θα μπορούσε κανείς να βρει το πρόσφατο ρεπορτάζ του "Πρώτου Θέματος" για το “πολιτικό ξύλο" που έφαγε το πνεύμα (;) της υπ. Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ενημέρωσή τους για το πολυνομοσχέδιο μιας και εκείνη δεν ήταν παρούσα ως φυσική παρουσία. Με προσήλωση και αγωνία θα θέλαμε να ενημερωθούμε και να διαβάσουμε από τους “έγκριτους” δημοσιογράφους του "Πρώτου Θέματος" γι’ αυτές τις νέες Πύλες του Ανεξήγητου που έχουν να κάνουν με τη δισυπόστατη παρουσία της υπ. Εργασίας.

Στο επόμενο κεφάλαιο θα πηγαίναμε σε θεωρητικά ζητήματα. Εκεί λοιπόν θα υπήρχε η περίφημη “διάκριση των εξουσιών", όχι όπως την ξέρουμε εμείς οι κοινοί θνητοί, δηλαδή του Μοντεσκιέ, αλλά τη “διάκριση των εξουσιών” του Ρουσσώ, όπως μας δίδαξε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο άριστος των αρίστων κ. Μητσοτάκης μας βοήθησε εμάς τους ανίδεους να κατανοήσουμε και τη φράση "εντολοδόχος ελληνικός λαός". Πώς να τη μαθαίναμε εμείς αυτή τη φράση αφού, όταν πηγαίναμε στο σχολείο, στο δημόσιο σχολείο (sic), είχαμε τον νου μας στις καταλήψεις και στις κοπάνες; Οπότε σίγουρα θα είχε εξέχουσα θέση ένα κεφάλαιο επεξήγησης πάνω στο παραπάνω βαθύ και θεωρητικό ζήτημα.

Τέλος, πληθώρα κεφαλαίων θα μπορούσε να υπάρξει για ανθρώπους της διπλανής πόρτας που κατάφεραν να γίνουν άριστοι και να προκόψουν στη ζωή τους κόντρα στο σύστημα, με καθαρά έντιμο τρόπο και χάρη στα πλαστά πτυχία τους (βλ. Β. Πολυμερόπουλος στέλεχος ΔΑΚΕ, Εκτελεστική Επιτροπή ΑΔΕΔΥ).

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το βιβλίο - οδηγός για την αριστεία είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο. Όλα αυτά τα κεφάλαια όμως θα καταλήγουν σε ένα επίμετρο, “Ο άριστος Σταύρος Παπασταύρου”, και θα συνοδεύονται από μια ευχή: "Για κάθε τέτοιο 'άριστο' μακάρι να ‘χουμε άλλους 10".

* Ο Κώστας Καββαδίας είναι πολιτικός επιστήμονας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL