Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ / Απάντηση της ΕΡΤ στο δημοσίευμα για τον Μήτσο Κασόλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ / Απάντηση της ΕΡΤ στο δημοσίευμα για τον Μήτσο Κασόλα

Κύριε Διευθυντά,

Σε απάντηση του δημοσιεύματος με τίτλο «Η ΕΡΤ και ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας» που δημοσιεύθηκε στις 10/05/2017, παρακαλούμε σημειώστε τα ακόλουθα:

Ευθύς εξ αρχής να σημειώσουμε ότι η εταιρεία σέβεται και εκτιμά βαθύτατα το συγγραφέα κ. Μήτσο Κασόλα, λογοτεχνικά έργα του οποίου έγιναν σειρές στην τηλεόραση της ΕΡΤ και το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε θα ήταν να του στερήσει εισοδήματα τα οποία δικαιούται.

Στην ουσία πρόκειται για νομικό ζήτημα το οποίο με δυο λόγια συμπυκνώνεται στο ερώτημα: «όταν ένας συγγραφέας έχει εκχωρήσει έναντι αμοιβής τα δικαιώματα επί λογοτεχνικού του έργου σε έναν εκτελεστή παραγωγής, προκειμένου αυτό να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη ως τηλεοπτική σειρά και αυτός (εκτελεστής παραγωγής) αναθέτει σε σεναριογράφους το σενάριο της σειράς, δικαιούται ο συγγραφέας του βιβλίου να εισπράττει δικαιώματα από τις επαναλήψεις του οπτικοακουστικού έργου;».

Η νομική θέση της ΕΡΤ είναι πως:

1. Αμοιβή από τις επαναλήψεις των οπτικοακουστικών έργων δικαιούνται ο σκηνοθέτης, οι σεναριογράφοι, συνθέτες μουσικής, διευθυντές φωτογραφίας και όσοι άλλοι αναφέρονται ρητά στο νόμο, στους οποίους δεν συγκαταλέγεται ο συγγραφέας λογοτεχνικού έργου.

2. Ο κ. Κασόλας είναι συγγραφέας και όχι σεναριογράφος των τηλεοπτικών σειρών και έχει λάβει αμοιβή για την εκχώρηση του δικαιώματος του επί των βιβλίων του.

3. Το γεγονός ότι κατά το παρελθόν εισέπραξε αμοιβές δεν αποτελεί πρόκριμα ότι δικαίως τις εισέπραξε.

Με σκοπό την επίλυση του ζητήματος, συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης από αμφότερα τα μέρη, να συνταχθεί γραπτό ερώτημα προς τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), προκειμένου να διατυπώσει την άποψή του, ως ο πλέον αρμόδιος για την πνευματική ιδιοκτησία ανεξάρτητος φορέας.

Οι νομικοί των δύο πλευρών συνέταξαν από κοινού το ερώτημα, το οποίο υπεγράφη από πλευράς ΕΡΤ την 03η Απριλίου 2017. Αιφνιδίως ενημερωθήκαμε ότι ο κ. Κασόλας αποφάσισε να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για την από κοινού αποστολή του ερωτήματος, διότι σκόπευε να υποβάλει το ερώτημα ο ίδιος, χωρίς την σύμπραξη της ΕΡΤ.

Κύριε Διευθυντά,

Ως γνωρίζετε, η ΕΡΤ διαχειρίζεται τα χρήματα του ελληνικού λαού και καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διασφαλίζει πως κάθε δαπάνη δικαιολογείται από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΡΤ προτίθεται να προσφύγει μόνη της στον ΟΠΙ για να διασταυρώσει τη νομική της άποψη και παραμένει ανοιχτή στην αναζήτηση σύννομης λύσης.

Με τιμή

Για τη Νομική Υπηρεσία της ΕΡΤ

Β. Σουλτανιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL