Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ο "Σουλτάνος" στον δρόμο για τη "Μέκκα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο "Σουλτάνος" στον δρόμο για τη "Μέκκα"

Τις Ινδίες διάλεξε σαν προνομιακό χώρο αυτή τη φορά ο Ερντογάν, για να κουνήσει το δάκτυλο στη Δύση και στη διεθνή κοινότητα. Πριν την κρίσιμη συνάντησή του με τον Τραμπ την 16/5/2017 στην Ουάσιγκτον, φρόντισε να επισκεφτεί αυτή τη μυθική και γρήγορα αναπτυσσόμενη χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, την 1/5/2017, για να διακηρύξει ότι "Ο κόσμος δεν είναι των πέντε". Αμφισβήτησε έτσι τη μεταπολεμική παγκόσμια ισορροπία, που χαρακτηρίζεται από την πρωτοκαθεδρία των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία), υποθάλποντας τις φιλοδοξίες της Ινδίας για συμμετοχή στο ανώτατο αυτό διεθνές θεσμικό όργανο.

Στον δρόμο για την Ουάσιγκτον δεν παρέλειψε να φορέσει και το προσωπείο του προστάτη των Παλαιστινίων. Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη την 8/5/2017, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τις προεκλογικές προθέσεις του Τραμπ, να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, στην πόλη της Ιερουσαλήμ. Κάλεσε επίσης τους μουσουλμάνους να επισκέπτονται συχνά το τζαμί Αλ Ακσά και επέκρινε την ισραηλινή κυβέρνηση, για την πρόθεσή της να περιορίσει τις προσκλήσεις για προσευχή, των μουεζίνηδων από τα τζαμιά.

Η μεγαλομανία και η πολυπραγμοσύνη του Ερντογάν δείχνει κατ’ αρχήν να παραμένει αμείωτη, ακόμη και μετά την πύρρεια νίκη του την 16/4/2017. Δεν ήταν το 51,5% η φιλοδοξία του στο δημοψήφισμα που έκανε. Παρά τα προβλήματα του τελευταίου καιρού, περίμενε ότι ο τουρκικός λαός θα ήταν πιο ικανοποιημένος από την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική αλλαγή στη χώρα, την τελευταία δεκαπενταετία. Περίμενε ότι οι δάφνες του από την καταστολή του πραξικοπήματος της 15/7/2016 και η έλλειψη αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης θα του έδιναν μια καθαρή νίκη. Ψάρεψε στα πιο θολά νερά, φλέρταρε και με τους εθνικιστές και με τους συντηρητικούς Κούρδους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό που του προέκυψε ήταν μια Τουρκία ακόμη πιο διχασμένη από το παρελθόν, με όλες τις μεγάλες παραλιακές πόλεις και περιοχές να τον αμφισβητούν. Οι μισοί Τούρκοι δεν θέλουν να ακούσουν για πολιτικό Ισλάμ.

H απάντηση της Ουάσιγκτον ήρθε την 9/5/2017. Ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Τραμπ ενέκρινε την προμήθεια βαρέως εξοπλισμού για τους Κούρδους της Συρίας του PYD/YPG, που κατά τους Τούρκους είναι τρομοκρατική οργάνωση συνεργαζόμενη με το PKK, αναστατώνοντας την τουρκική ηγεσία.

Την 16/5/2017 ο Ερντογάν θα πάει στην Ουάσιγκτον προσκεκλημένος του Τραμπ. Θα είναι ο πέμπτος κατά σειράν ηγέτης χώρας της Μέσης Ανατολής που επισκέπτεται την αμερικανική πρωτεύουσα, μετά την εκλογή του νέου Αμερικανού Προέδρου. Προηγήθηκαν ο Ισραηλινός Νετανιάχου, ο Αιγύπτιος Σίσι, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, και ο Παλαιστίνιος Αμπάς. Έχουν τη σημασία τους αυτές οι σειρές στο διεθνές πολιτικό στερέωμα, όπως έχει και σημασία το ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μόνες αραβικές χώρες που έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Το θέμα των Κούρδων θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων. Θα έχει στη φαρέτρα του στοιχεία και θα προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ ότι το PKK και το PYD/YPG συνεργάζονται στενά και ότι είναι αδιανόητο να θεωρούν οι Αμερικανοί τρομοκρατικό το πρώτο και να στηρίζουν αποφασιστικά το δεύτερο. Θα προσπαθήσει επίσης να τον πείσει ότι οι Κούρδοι, όπως υποστηρίζουν και κάποια τουρκικά δημοσιεύματα, δεν παρέχουν εγγυήσεις για μια αποφασιστική νίκη στη Ράκα κατά των τζιχαντιστών και ότι είναι συμφέρον της Αμερικής, την επιχείρηση κατάληψης της πόλης, να αναλάβουν οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού, με τη βοήθεια των Αμερικανών.

Δεν είναι βέβαιο ότι θα τον πείσει. Κάποιοι πιστεύουν ότι στο τέλος αυτού του αιώνα οι Αμερικανοί θα είναι τριτοδεύτερη παγκόσμια δύναμη. Ακόμη όμως είμαστε στην αρχή. Ο Ερντογάν είναι ένας σημαντικός ηγέτης μιας σημαντικής χώρας, αλλά πολλοί νομίζουν ότι παρακουνά το δάκτυλο τώρα τελευταία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL