Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ενεργειακή ανάπτυξη με περιβαλλοντικό αποτύπωμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ενεργειακή ανάπτυξη με περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε αίθουσα της Βουλής, με συμμετοχή βουλευτών και μελών του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε πολλά θέματα, κατέγραψε κοινές κατευθύνσεις, αλλά και διαφορετικές οπτικές, επιβεβαιώνοντας τη χρησιμότητα παρόμοιων δημιουργικών συζητήσεων.

Βασικό άξονα αποτέλεσε ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός.  Έγινε αναλυτική παρουσίαση των μορφών ενέργειας, καθώς και των καυσίμων, διαπιστώθηκε η τάση για στροφή προς τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο, κατακρίθηκε  η υπερεκτιμημένη πρόβλεψη για τους υδρογονάνθρακες και επισημάνθηκε η υποχρέωση για ανάσχεση της κλιματική αλλαγής.

Απόλυτη σύγκλιση υπήρξε στην αναγκαιότητα για εξοικονόμηση ενέργειας. Ο εισηγητής Σωτήρης Μπούζας, ανέφερε ότι χώρα μας παραμένει εξαιρετικά κοστοβόρα και πρότεινε λύσεις, όπως η εξοικονόμηση σε κτήρια, η βελτίωση των ΜΜΜ, τα ηλεκτρικά οχήματα και οι έξυπνοι μετρητές.

Πολύ επιγραμματικά ο πρόεδρος της ΕΠΕΚΕ Γιώργος Δημαράς, αφού επισήμανε ότι εξαντλήσαμε φυσικούς πόρους επόμενων γενεών, είπε ότι η πιο φτηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε.

Η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη μίλησε για έξυπνη και καθαρή ενέργεια, υποστήριξε τη σταδιακή απεξάρτηση από στερεά καύσιμα, αναφέρθηκε στην ασφάλεια εφοδιασμού και εξήρε τα οφέλη από την γεωθερμία.

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΗ Γιώργος Ανδριώτης υποστήριξε την ισορροπημένη ανάπτυξη, επισημαίνοντας την ωφέλιμη παρουσία λιγνιτικών μονάδων για την ενεργειακή επάρκεια  (απολύτως αποδεδειγμένο σε περιόδους ενεργειακών κρίσεων), την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και ανέδειξε την ανάγκη για διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Συνθέτοντας απόψεις, ο  συντονιστής του Τμήματος Ενέργειας Νίκος Καϊμάκης, μίλησε για βήμα ανάπτυξης που θα συνοδεύεται από περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος έδωσε επαρκείς απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν και αναφέρθηκε στα όσα έχουν έως τώρα επιτευχθεί, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων, της θεσμικής ανεπάρκειας του παρελθόντος και της οικονομικής κρίσης.

Στα «πηγαδάκια» που ακολούθησαν φάνηκε πόσο απαραίτητη είναι η υιοθέτηση  μιας επιθετικής επικοινωνιακής πολιτικής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όταν οι πολίτες βομβαρδίζονται από αρνητικά μηνύματα, όταν οι παθογένειες του παρελθόντος τείνουν να εμφανίζονται σαν παραλήψεις του σήμερα, όταν καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια να διαγραφούν από τη μνήμη εγκληματικά σφάλματα δεκαετιών, η ανάγκη για σωστή και πολύπλευρη ενημέρωση είναι επιβεβλημένη.

Η αυτάρεσκη πεποίθηση κτήσης της οποιαδήποτε γνώσης δεν συνεισφέρει ούτε κατ΄ ελάχιστο στην προβολή των πεπραγμένων και στην ενημέρωση για τα όσα προγραμματίζονται.

Ο κόσμος, με τον φόβο της διάψευσης προσδοκιών, ζητάει να βεβαιωθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί τα απαραίτητα και αναγκαία.  Λαχταράει να ακούσει ότι έχουν δρομολογηθεί ανατροπές για να υλοποιηθεί το όραμα της Αριστεράς. Διψάει να μάθει ότι αποτελεί διαρκή στόχο η επαρκής, καθαρή και φτηνή ενέργεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL