Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Ομιλία της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ: / Ομιλία της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ: "Χρειαζόμαστε μια νέα αρχιτεκτονική της δημοκρατίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομιλία της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ: / Ομιλία της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ: "Χρειαζόμαστε μια νέα αρχιτεκτονική της δημοκρατίας"

«Είναι ευθύνη μας να οργανώσουμε ξανά τις ιδέες της Αριστεράς, να ενώσουμε τους εργάτες και τους άνεργους, τους μικρομεσαίους και τους φοιτητές, να πείσουμε τις γυναίκες ότι δεν είναι μειονότητα. Είναι δουλειά μας όλων των λαϊκών προοδευτικών κινημάτων να δώσουμε σύγχρονες απαντήσεις στα νέα προβλήματα των ανθρώπων, να μην περιοριστούμε στις παλιές απαντήσεις». Μ’ αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την ομιλία της χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Ντε Κίρχνερ, καταχειροκροτούμενη από ένα πυκνό ακροατήριο, το οποίο κατάφερε να κερδίσει, παρά τη διαμεσολάβηση της διερμηνείας, με τον ζωντανό, συγκροτημένο και μαχητικό της λόγο.

Η Κίρχνερ προσπάθησε να σκιαγραφήσει πώς η παγκόσμια Αριστερά, παρά τις διαφορές της, θα πρέπει να ανασυνταχθεί στη μάχη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και στην ιδεολογία του της «ατομικής» επιτυχίας ή αποτυχίας. Κάλεσε το ελληνικό κοινό να σκεφτεί μαζί της για την ανάγκη μιας νέας «θεσμικής αρχιτεκτονικής της δημοκρατίας», όπως τη χαρακτήρισε, που θα εκπροσωπεί σήμερα όλους τους πολίτες και που θα προχωρά πέρα από τη δημοκρατία των χρόνων του Περικλή ή της Γαλλικής Επανάστασης.

Επί μία ώρα και μιλώντας από στήθους, χωρίς ούτε στιγμή να διολισθήσει στα κλισέ του «ξύλινου» πολιτικού λόγου, η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής παρουσίασε τις προσπάθειες -και τις επιτυχίες- της 12ετούς διακυβέρνησης της χώρας της να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία, να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη με δημόσιες επενδύσεις, να δημιουργήσει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, να φτιάξει πανεπιστήμια, να δώσει τη δυνατότητα σε όσο γίνεται περισσότερους πολίτες να έχουν σπίτι και να πηγαίνουν διακοπές - «τα αυτονόητα, αυτά που έχουν... ποινικοποιήσει οι κήρυκες του νεοφιλελευθερισμού, που πιστεύουν ότι διακοπές δικαιούνται μόνο οι πλούσιοι»- να ανακτήσει πολλές από τις δημόσιες επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1990, από το νερό μέχρι τις αργεντίνικες αερογραμμές. «Ο Κίρχνερ είχε πει ότι οι πεθαμένοι δεν πληρώνουν τα χρέη τους» είπε, περιγράφοντας τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε η αργεντίνικη κυβέρνηση με τους δανειστές το 2006 την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, και υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση γυρίζει την Αργεντινή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που την κατέστρεψαν.

Κι όχι μόνο στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά και στην ατιμωρησία πολλών βασανιστών και δολοφόνων της δικτατορίας. Με περισσό πάθος η Κίρχνερ κατήγγειλε την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αργεντινής να αφήσει ελεύθερους 700 θύτες που τσαλαπάτησαν τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να επεξεργαστούμε το παρελθόν μας στις αρχές της προεδρίας του Κίρχνερ, να δείξουμε ότι οι δολοφόνοι δεν έχουν ασυλία», είπε, “και τώρα έρχεται μια τέτοια απόφαση...”.

Εξίσου παθιασμένα εξέφρασε τον σεβασμό της στην Ελλάδα της κρίσης και του δυσθεώρατου χρέους, η οποία παρ’ όλα αυτά, άνοιξε τα σύνορά της στους πρόσφυγες. «Ήταν συγκλονιστική η εμπειρία μου από την επίσκεψη στη δομή του Ελαιώνα» είπε.

Πάντως, το πιο βροντερό χειροκρότημα ξέσπασε όταν η Κίρχνερ περιέγραψε πώς η Αργεντινή πέταξε έξω το ΔΝΤ -ξεχρεώνοντάς το- για να μπορέσει να απαλλαγεί από την πολιτική του.

Π. Ρήγας: “Διδασκόμαστε από την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής”

Την ομιλία τής πρώην προέδρου της Αργεντινής προλόγισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, τονίζοντας ότι με την Κίρχνερ «έχουμε μοιραστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια έναν κοινό αγώνα ενάντια στις ανισότητες, στην κοινωνική αδικία και στη λιτότητα. Έναν κοινό αγώνα για έναν κόσμο δημοκρατικό, για έναν κόσμο με κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη». Και ο Π. Ρήγας αναφέρθηκε στον νεοφιλελευθερισμό, «που έχει σχεδόν ανεπανόρθωτα πληγώσει την Ευρώπη». Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε κι αυτός ψηλά τον πήχη για το μέλλον της Αριστεράς, «ως εν δυνάμει πλειοψηφικό ρεύμα», που καλείται να οικοδομήσει «πλατιές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες», που έχει «το καθήκον να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση και να αγωνιστεί για να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων». Και που πρέπει να παρουσιάσει στους πολίτες μια αξιόπιστη αντισυστημική εναλλακτική λύση, «ώστε να εμποδίσουμε την Ακροδεξιά στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL