Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ζώνες ασφαλείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζώνες ασφαλείας

Εύκολα ξεχνάμε! Μισό εκατομμύριο νεκροί, εκατομμύρια πρόσφυγες -πολλοί δίπλα μας- κι όμως η είδηση ότι Αμερικανοί και Ρώσοι συμφώνησαν να φτιάξουν ζώνες ασφαλείας στη Συρία πέρασε μάλλον στα ψιλά. Θα μπορούσε να πει κανείς, εδώ μας σφίγγουν κι άλλο το ζωνάρι, εδώ έρχονται αντίμετρα, χαλάει ο κόσμος στην Ελλάδα κι εσείς ασχολείστε με χώρες... εξωτικές και ακόμα έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Αλλά η Συρία δεν είναι μακριά. Στη δίπλα γειτονιά είναι. Η συνταγή λίγο ώς πολύ γνωστή. Η δίψα για ελευθερία και πολιτικά δικαιώματα, η φτώχεια, η καταπίεση ενός αυταρχικού καθεστώτος, ο φανατισμός δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Αυτά που απομένουν είναι μια σπίθα και η ξένη επέμβαση.

Η χώρα έγινε συντρίμμια, πεδίο βολής και γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Ο πόλεμος μπήκε στον έβδομο χρόνο, οι αντίπαλοι έχουν πλέον εξουθενωθεί. Η Δύση και συμμαχικά αραβικά καθεστώτα, που φημίζονται περισσότερο για τον πλούτο τους παρά για δημοκρατικά διαπιστευτήρια, από κοντά και η Τουρκία, υποστήριξαν την εξέγερση εναντίον του Μπασάρ Αλ Άσαντ, τον οποίο, όμως, έσωσαν από τη συντριβή η Ρωσία και το Ιράν. Στο αμόνι της Συρίας σφυρηλατήθηκε το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, που τώρα καταρρέει, αλλά παραμένει απειλητικό. Θα είχε ήδη καταρρεύσει αν το ήθελαν όλοι οι ισχυροί παίκτες της περιοχής.

Τώρα ήρθε η ώρα για τη μοιρασιά. Ζώνες ασφαλείας, ή ζώνες αποκλιμάκωσης, όπως τις αποκαλούν εκείνοι που ετοιμάζονται να στείλουν ειρηνευτές και παρατηρητές ή απλά να αλλάξουν τον μπερέ των στρατιωτών τους σε γαλάζιο.

Στη μία περιοχή οι Ρώσοι, μαζί με Κούρδους και κυβερνητικούς, στην άλλη οι Αμερικανοί μαζί με Κούρδους, στη δείνα οι Άραβες, στην παραδίπλα οι Τούρκοι, που κατέχουν έτσι κι αλλιώς ένα κομμάτι της βόρειας Συρίας. Οι Βρυξέλλες θέλουν να στερέψει τουλάχιστον η πηγή της προσφυγιάς από τη Συρία, που έβαλε σε τόσο μεγάλη δοκιμασία τα ευρωπαϊκά ιδεώδη του ανθρωπισμού, της ανεκτικότητας, της δημοκρατίας.

Τώρα πλέον όλοι δείχνουν ότι βιάζονται, όλοι θέλουν να έχουν λόγο στην επόμενη ημέρα, φυσικά και στην ανοικοδόμηση, όταν και όπως αρχίσει. Αλλά τα όπλα δεν έχουν σιγήσει ακόμα, η παρτίδα δεν έχει τελειώσει. Ο δρόμος έχει κι άλλες επικίνδυνες στροφές, ειδικά στον Νότο, δίπλα στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το 1967 Υψίπεδα του Γκολάν. Το Παλαιστινιακό παραμένει ανοιχτή πληγή.

Μετά τις εμπόλεμες ζώνες, η Συρία θα αποκτήσει ζώνες ασφαλείας για ανθρωπιστικούς λόγους. Μοιραία θα έχουν εθνοτικές και θρησκευτικές διαχωριστικές γραμμές, μα, πάνω απ’ όλα, θα είναι ζώνες ξένης επιρροής και εκμετάλλευσης. Αυτό, τουλάχιστον, ας μην το ξεχνάμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL