Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κρας τεστ για όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρας τεστ για όλους

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις Αθήνα και δανειστές, πέρα από τα μέτρα και τα αντίμετρα, που δικαίως έχει πέσει πολύ μελάνι για την ανάλυσή τους, έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν από τις προηγούμενες συμφωνίες.

Ενώ οι άλλες περιέγραφαν μέτρα, φόρους και ρυθμίσεις που είχαν είτε άμεση, είτε ακόμη και αναδρομική ισχύ, τα μέτρα και τα αντίμετρα της νέας συμφωνίας θα εφαρμοστούν δύο χρόνια μετά την υπογραφή της. Οι πολίτες θα γνωρίσουν σε μελλοντικό χρόνο τι πραγματικά σημαίνει για τους ίδιους, είτε ως αρνητικός είτε ως θετικός αντίκτυπος. Το κενό αυτό δεν θα πρέπει να καλυφθεί ούτε από την προπαγάνδα του φόβου, αλλά ούτε και από της υπεραισιοδοξίας.

Και εδώ είναι πάρα πολύ κρίσιμο η κυβέρνηση να ενημερώσει το επόμενο διάστημα για τις πραγματικές συνέπειες. Να πει τα πράγματα με ψυχραιμία, όπως ακριβώς έχουν και με εξαντλητικό τρόπο να δώσει την πλήρη εικόνα και για τα μέτρα και για τα αντίμετρα.

Το δεύτερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τελικής συμφωνίας είναι ότι δρομολογεί σειρά από σημαντικές εξελίξεις, αφού ανοίγει η ουσιαστική συζήτηση για την απομείωση του χρέους και την πιθανή όσο ποτέ άλλοτε ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η διευθέτηση αυτών των των βασικών παραμέτρων ανοίγει τον δρόμο προς τις αγορές και την έξοδο από την πολυετή επιτροπεία. Εκεί θα γίνει το πρώτο μεγάλο κρας τεστ και μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, θα είναι σύντομα και όχι στο απώτερο μέλλον.

Αυτή η συμφωνία θα κριθεί πρωτίστως στις διεθνείς αγορές και στην πραγματική οικονομία της χώρας.

Ο συνδυασμός μέτρων και αντίμετρων δίνει μια πρώτη εικόνα ότι μπορεί να λειτουργήσει και επειδή η οικονομία είναι κυρίως κλίμα, η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη να δρομολογήσει και μια σειρά άλλες συμπληρωματικές διαδικασίες κινήτρων και αναπτυξιακών εργαλείων που θα λειτουργήσουν συνδυαστικά ως μοχλός για νέες επενδύσεις, βιώσιμες, ενταγμένες σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να δημιουργούν σταθερά νέες θέσεις εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL