Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Δοκιμάζοντας τα όρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δοκιμάζοντας τα όρια

“Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το ΑΚΡ ότι κάνει διακρίσεις. Την ίδια μέρα, πρώτα κλείδωσε την πρόσβαση στη Wikipedia και μετά απαγόρευσε τα σόου συνοικεσίων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Είμαστε ενθουσιασμένοι”. Αυτά έγραφε η τουρκική σατιρική ιστοσελίδα Zaytung στο αφιέρωμά της για την ημέρα της ελευθεροτυπίας, με τον αρχισυντάκτη της Χάκαν Μπιλγκινέρ να δηλώνει ότι “ο Ερντογάν μας προσφέρει πολύ γέλιο, είναι ένας προβοκάτορας παγκοσμίου βεληνεκούς”.

Η πολιτική σάτιρα στην Τουρκία θέλει κότσια, όπως άλλωστε και η δημοσιογραφία, στα λίγα μέσα που καταφέρνουν ακόμα να βγαίνουν χωρίς να ελέγχονται πλήρως από τον Ερντογάν. Και ο Μπιλγκινέρ και οι συνεργάτες του έχουν κότσια, προσπαθούν καθημερινά με όπλο το χιούμορ να ξεπερνούν τα ασφυκτικά όρια που βάζει η μόνιμη απειλή της φυλακής. “Η πολιτική κατάσταση είναι για κλάματα, αλλά το χιούμορ βοηθάει να αντιμετωπίζουμε το χάος” λέει στην ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας "Zeit".

Πριν από το δημοψήφισμα, όταν για να εξαφανιστεί από προσώπου γης η λέξη “όχι” στην Τουρκία είχαν αποσύρει ακόμη και τις γιγαντοαφίσες του υπουργείου Υγείας ενάντια στο κάπνισμα, η Zaytung έκανε καμπάνια υπέρ του καπνίσματος, γράφοντας ότι μέχρι να κλείσουν οι κάλπες τα πνευμόνια των καπνιστών δεν θα πάθουν τίποτε - με την εγγύηση των αρχών.

Μετά το δημοψήφισμα η ιστοσελίδα ανέβασε ένα κείμενο που έλεγε ότι δεκάδες δήμαρχοι του ΑΚΡ έπαθαν κατάθλιψη επειδή ο κύρης και αφέντης τους μετά το “ναι” αποσύρθηκε στο Ακ Σεράι στην Άγκυρα. Οι δήμαρχοι ζήτησαν, λοιπόν, να επαναληφθεί το δημοψήφισμα, για να έχουν τη χαρά να δουν πάλι τον Ερντογάν στο πλευρό τους, όπως σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οι απειλές “θα σας κλείσουμε” προς τη Zaytung είναι στην ημερήσια διάταξη, αλλά προφανώς οι προτεραιότητες στο “φίμωμα” του Τύπου στην Τουρκία είναι άλλες. 150 δημοσιογράφοι είναι σήμερα στη φυλακή, 156 μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο τους τελευταίους οκτώ μήνες, 2.500 εργαζόμενοι στα μέσα έχασαν τη δουλειά τους, 5.000 κοινοί θνητοί κρατούνται για αναρτήσεις που έκαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μακρύ χέρι του Ερντογάν δεν έχει φτάσει ακόμη στη σάτιρα, που έχει μακρά παράδοση στην Τουρκία, αλλά, όσο αυξάνεται το κοινό της, τόσο τα περιθώρια στενεύουν. “Την ημέρα που ξεπεράσαμε τους 600.000 φίλους στο Facebook είπαμε ότι κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά μας. Αλλά δεν βαριέσαι. Εάν σκεφτόμαστε συνέχεια ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η δουλειά μας, θα έπρεπε να σταματήσουμε να δουλεύουμε” λέει ο Μπιλγκινέρ και καταλήγει: “Ο κυνισμός και το χιούμορ είναι τα όπλα μας ενάντια στον φόβο και την καταπίεση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL