Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / To μέσο και το μήνυμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / To μέσο και το μήνυμα

Στις σημερινές συνθήκες, του πολιτικού και ιδεολογικού πολέμου με τον ισχυρό νεοφιλελευθερισμό, είναι απαραίτητο οι δυνάμεις του κόσμου της εργασίας να μπορούν να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τους τρόπους της υπέρβασής του τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Κρίσιμη είναι η ύπαρξη σύγχρονων ΜΜΕ που θα στηρίζουν αυτό το πολιτικό σχέδιο. Που θα αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους όχι ως τμήματος ενός κόμματος -του ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω- αλλά ως χώρου συνάντησης όλων όσα συγκροτούν το συλλογικό μας υποκείμενο: τον πολιτικό και κοινωνικό χώρο της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς.

Στην παρούσα ιστορική στιγμή ο πολιτικός και κοινωνικός ανταγωνισμός έχει μπει σε μια εξαιρετικά οξυμμένη φάση. Μετά από οκτώ χρόνια Μνημονίων η δική μας Αριστερά ανέλαβε το κοινωνικό καθήκον να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης, να συνδημιουργήσει το καινούργιο και αναγκαίο παραγωγικό μοντέλο.

Αναγκαία και ταυτόχρονα ικανή συνθήκη είναι η άμεση και αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους πολίτες· επικοινωνία εκτός του πλαισίου παραπληροφόρησης και προπαγάνδας των συστημικών ΜΜΕ. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε τα ΜΜΕ που ιστορικά βρίσκονται στο πλάι μας. Και ιδιαιτέρως την ΑΥΓΗ.

Δεν χρειάζεται να γράψω πόσο σημαντική είναι η παρουσία της εφημερίδας μας στην εξέλιξη του πολιτικού μας χώρου αλλά και στη νικηφόρα πορεία του κόμματός μας. Μια εφημερίδα που αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί σχολείο δημοσιογραφίας, ελεύθερου στοχασμού, υπερασπιστή των δικαιωμάτων των καταπιεζομένων τάξεων. Μια εφημερίδα που στηρίζεται στην αγάπη των αναγνωστών της και την πολυετή τους στήριξη. Και που είναι υπέρτατη ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει, παρά τη ραγδαία ανάπτυξη των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Πώς όμως θέλουμε να υπάρχει, όταν η μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας την οδηγεί αναπόδραστα στον οικονομικό αφανισμό; Όταν τα μέλη αλλά και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ απαξιούν να την αγοράσουν και να ενημερωθούν από τις σελίδες της; Πώς μπορεί να στηριχτεί μια κυβέρνηση όταν οι πολίτες ενημερώνονται από πολιτικά αντίπαλα ΜΜΕ;

Όλα αυτά μπορούν να απαντηθούν μόνο από εμάς τους ίδιους. Τους αριστερούς πολίτες που καταλαβαίνουμε την αξία και το ιστορικό βάρος της ΑΥΓΗΣ. Που ξέρουμε πως, χωρίς αυτού του είδους τις ιδεολογικές αποσκευές, το ταξίδι μας προς την κοινωνική αλλαγή δεν θα είναι μακρύ και επιτυχημένο. Γιατί χωρίς ανταλλαγή ιδεών, χωρίς ιδεολογική συζήτηση και σύγκρουση, κανένα δημοκρατικό σχέδιο δεν μπορεί να υπάρξει. Καμία ρήξη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ο αγώνας για τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, χωρίς ενημερωμένους και ενεργούς πολίτες, είναι αδύνατος.

Έτσι θα ήθελα να κάνω ορισμένες επισημάνσεις:

1) Η οποιαδήποτε αλλαγή στην εφημερίδα δεν πρέπει να αλλάξει την ιδεολογική και πολιτική της αναφορά. Η ΑΥΓΗ είναι εφημερίδα της Αριστεράς που προωθεί στρατηγικά την αντίληψη ενός σοσιαλισμού δημοκρατικού και “από τα κάτω”.

2) Τόσο οι δημοσιογράφοι της αλλά και όποιος άλλος πολίτης ενδιαφέρεται θα πρέπει να πάρει ενεργά μέρος σε αυτή την προσπάθεια μέσω ενός σχήματος αυτοδιαχειριστικού και συμμετοχικού.

3) Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ο πολιτικός χώρος αναφοράς της εφημερίδας, θα πρέπει να στηρίξει έμπρακτα και σταθερά αυτή την προσπάθεια. Τόσο οικονομικά όσο και με συνεχή καμπάνια για την αγορά της εφημερίδας από τα μέλη του.

4) Πρέπει να γίνει προσπάθεια ένταξης στο δυναμικό της εφημερίδας νέων και ικανών δημοσιογράφων που θα την ανανεώσουν τόσο ηλικιακά όσο και ως προς τις οπτικές της.

Με όσα έγραψα θέλησα κι εγώ, ως ένας σταθερός αναγνώστης της εφημερίδας μας, να παρέμβω στην παρούσα φάση και να στηρίξω την προσπάθεια για τη διάσωση και ανάπτυξη της εφημερίδας μας. Οι προκλήσεις είναι πολλές και οι δυσκολίες μεγάλες, αλλά στο χέρι μας είναι να τις υπερνικήσουμε. Γιατί τα άσχημα παραδείγματα είναι δυστυχώς πολλά. Ας δούμε μόνο την τραγική πορεία της ιστορικής Unità και να μην επιτρέψουμε να συμβεί το ίδιο και στην ΑΥΓΗ.

Γιώργος Κοντόσταυλος, κοινωνιολόγος - εκπαιδευτικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL