Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Στήριξη στην τουρκική κοινωνία των πολιτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στήριξη στην τουρκική κοινωνία των πολιτών

Σκληρή ήταν η κριτική που άσκησαν οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL στην τουρκική ηγεσία, πλην όμως “κάθε απειλή εκ μέρους της Ε.Ε. για τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα είναι νερό στον μύλο του Ταγίπ Ερντογάν”. Αυτό υποστήριξε η Γερμανίδα Μαρτίνα Μίχελς, μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, η οποία μόλις επέστρεψε από τη δίκη της συμπροέδρου του HDP, Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, στην Άγκυρα. “Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι μια λαμπρή νίκη για τον Ερντογάν, όπως κάποιοι στην Ευρωβουλή νομίζουν” τόνισε. “Αντίθετα, δείχνει το βαθύ διχασμό της Τουρκίας και είναι υποχρέωση της Ε.Ε. να μην αφήσει μόνη της την κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία”.

Σε ανάλογο μήκος κύματος τοποθετήθηκε ο Τάκης Χατζηγεωργίου από την Κύπρο, αντιπρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία: “Η πρόταση να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για το βάθεμα της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία είναι αρκετό για να κάνει τον Ερντογάν να ξεκαρδιστεί στα γέλια”.

Η υποκρισία του Όρμπαν έχει τα όριά της

Η πρόεδρος της ευρωομάδας της GUE/NGL, Γκάμπι Τσίμερ, επιτέθηκε ευθέως στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για τη στάση της χώρας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την ακρόασή του την περασμένη εβδομάδα στην Ευρωβουλή: “Τι εννοείτε όταν μιλάτε για τους “περήφανους Ούγγρους πολίτες”; Εννοείτε όλους τους πολίτες που ζουν στην Ουγγαρία, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά και των μεταναστών που δουλεύουν στη χώρα σας; Έχουν κι αυτοί τα ίδια διακαιώματα και τους αντιμετωπίζεται ισότιμα, χωρίς διακρίσεις; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε” είπε. Κι αναφερόμενη στη... βεντέτα που έχει ανοίξει ο Όρμπαν με το πανεπιστήμιο CEU, που χρηματοδοτεί ο Τζορτζ Σόρος -και φιλοδοξεί να το κλείσει-, η Τσίμερ τόνισε: “Αν δεν κάνω λάθος εσείς ο ίδιος αποδεχτήκατε μια υποτροφία του Σόρος για να σπουδάσετε στην Οξφόρδη. Με εκπλήσσει η υποκριτική προσέγγισή σας για το πανεπιστήμιό του στη χώρα σας”.

Αλληλεγγύη στους Παλαιστινίους

Εδώ και περισσότερο από 10 ημέρες σχεδόν 1.500 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές κάνουν απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη, Νεοκλής Συλικιώτης, εξέφρασε τη στήριξή του στα αιτήματα των απεργών πείνας: “Το Ισραήλ παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων, και συνεχίζει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο”, κατήγγειλε και κάλεσε την Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη να επέμβουν ώστε να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές.

Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων

Απογοητευτικές χαρακτηρίζει η ευρωομάδα της GUE/NGL τις προτάσεις της Κομισιόν για τον πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, καθώς είναι εμφανές πως πρώτιστη μέριμνά της είναι οι ανάγκες της αγοράς. “Η Κομισιόν δημοσίευσε ένα απλό εγχειρίδιο κοινωνικής εθιμοτυπίας χωρίς νομικές συνέπειες” υποστήριξε η Γκάμπι Τσίμερ, σχολιάζοντας το προσχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Υπενθυμίζεται, ότι ο κοινωνικός πυλώνας θεωρητικά θα αποτελείται από 10 βασικές αρχές, που περιλαμβάνουν τρεις κατηγορίες θεμάτων: α. ίσες ευκαιρίες στην είσοδο στην αγορά εργασίας, β. δίκαιες συνθήκες εργασίας και γ. κοινωνική προστασία και συμμετοχή. Η ευρωομάδα της GUE/NGL απαιτεί να συμπεριληφθούν στον πυλώνα συγκεκριμένες πολιτικές που να διασφαλίζουν τα κοινωνικά δικαιώματα, τα κοινωνικά στάνταρτ και τις επενδύσεις στον κοινωνικό τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL