Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
AVGILEAKS / Κάν' το όπως η "Βραδυνή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

AVGILEAKS / Κάν' το όπως η "Βραδυνή"

Ενθουσιασμός επικρατούσε επί ώρες στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στο Μοσχάτο το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της απονομής του Μεγάλου Αριστείου της "Βραδυνής" στον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος.

Αφορμή για τη νέα βράβευση του Β. Κικίλια ήταν η δήλωση - απάντηση στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Νίκο Χατζηνικολάου. Στην ανακοίνωση αυτή ο Βασ. Κικίλιας ξεπέρασε τον εαυτό του, καταφέρνοντας μέσα σε πέντε παραγράφους να κάνει μια δημιουργική σύνθεση από τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας “Βραδυνή” από τη δεκαετία του ‘80.

Το επικοινωνιακό σχέδιο της Ν.Δ. από την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη και εντεύθεν έχει την κωδική ονομασία “Κάν' το όπως η 'Βραδυνή' το '80”. Για τους νεότερους, η εφημερίδα "Βραδυνή" ήταν η σκληρή δεξιά εφημερίδα που σήκωσε το βάρος κατά του Παπανδρεϊσμού στη δεκαετία του '80 με ιστορικά πρωτοσέλιδα, που φυσικά ποτέ δεν αποδείχθηκαν αληθινά, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Ο Βασ. Κικίλιας, εξάλλου, αυτή την επικοινωνιακή τακτική φέρνει σε πέρας το ίδιο πετυχημένα με τη “Βραδυνή” του '80. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 φυσικά ο Βασ. Κικίλιας μπορεί να ήταν 7-8 χρόνων, αλλά προφανώς στιγματίστηκε πολύ από το κλίμα της εποχής, αφού, όπως αποδεικνύεται 37 χρόνια μετά, η επίδραση εκείνης της περιόδου είναι εμφανής. Όπως και η τακτική του Κυρ. Μητσοτάκη που, όσο να 'ναι, έχει πιο γερές μνήμες. Το '81 ήταν 13 χρόνων!

Το σχέδιο αυτό, αν και είναι εμπνευσμένο ως σύλληψη, είναι πολύ απλό στην εφαρμογή του. Είναι σαν τα παζλ για μικρά παιδιά, αυτά με τα τέσσερα κομμάτια. Παίρνεις τα αντίστοιχα πρωτοσέλιδα της “Βραδυνής” του '80, αντικαθιστάς τρεις λέξεις. Το “Ανδρέας Παπανδρέου” το κάνεις “Αλέξης Τσίπρας”, το “ΠΑΣΟΚ” το κάνεις “ΣΥΡΙΖΑ” και το “ΚΚΕ” το κάνεις “ΑΝ.ΕΛΛ.”.

“Μαρξιστικό μέτωπο εν όψει”, “Δικτατορία του κόμματος”, “Τρομοκρατία τύπου Χίτλερ εξαπολύουν ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ” ήταν μερικοί από τους τίτλους της γνήσιας δεξιάς εφημερίδας “Βραδυνή” τότε, “Μαρξιστές, ιδεοληπτικοί, Βορειοκορεάτες, ολοκληρωτικοί” λένε όλοι οι νεοδημοκράτες τώρα.

Κι αν εσείς πιστεύετε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, εγώ δεν θα διαφωνήσω μαζί σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL