Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ο Μακρόν και η έκπτωση της πολιτικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μακρόν και η έκπτωση της πολιτικής

Ο άγνωστος Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία να εξαφανίσει σοσιαλιστές και Δεξιά, κόμματα που επί δεκαετίες μοιράζονταν την εξουσία.

Ανάλογη -με όλες τις διαφορές-ήταν και η επικράτηση του άσχετου Τραμπ όχι μόνο επί των Δημοκρατικών αλλά και ενάντια στην πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών που αναγκάστηκαν να τον αποδεχτούν μετά τις επιτυχίες του στην προεκλογική εκστρατεία.

Αλλά και εδώ ο δικομματισμός Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε, δίνοντας ευκαιρίες που ούτε να φανταστεί μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγα χρόνια.

Πιστεύω ότι είναι η παγκοσμιοποίηση που προκαλεί αυτές τις σεισμικές ανατροπές, επιβάλλοντας τις δικές της επιλογές στο πολιτικό προσωπικό.

Έτσι ανατράπηκαν -μεταξύ άλλων-οι υποσχέσεις του Σαρκοζί, του Ολάντ αλλά και του Ομπάμα για αυστηρούς περιορισμούς στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Και έτσι εκπίπτουν οι πολιτικές δυνάμεις στα μάτια των λαών που στρέφονται σε άλλες λύσεις.

Νομίζω λοιπόν πως και οι κοινωνικού χαρακτήρα εξαγγελίες Μακρόν θα συνθλιβούν στην ασφυκτική μέγγενη μιας Γερμανίας-θεματοφύλακα της παγκοσμιοποίησης στην Ευρώπη.

Βέβαια, δεν θα πνίξω ό,τι απομένει από την πολιτική σε μια σούπα οικονομικού ντετερμινισμού.

Τώρα ο Μακρόν έχει να δώσει δύσκολο αγώνα στον δεύτερο γύρο. Η Λεπέν πήρε άδεια από το ακροδεξιό κόμμα της για να δώσει ρέστα στις προεδρικές. Κι αν οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφώς πρώτο τον Μακρόν, δεν αποκλείεται η απογοήτευση κάποιων σοσιαλιστών και δεξιών να τους ωθήσει σε άλλες επιλογές.

Όσο για τον Μελανσόν, έχασε την ευκαιρία να ηγηθεί μιας νέας Αριστεράς, με την πικραμένη και καταθλιπτική ομιλία του τη νύχτα του πρώτου γύρου, όπου είπε ότι Μακρόν και Λεπέν είναι ίδιοι. Το 29% των ψηφοφόρων του Μελανσόν δεν θα ψηφίσει Μακρόν.

Κάποια στοιχεία τώρα από το εκλογικό τοπίο:

- Ο Μακρόν κυριαρχεί στις προτιμήσεις στελεχών (33%) και ενδιάμεσων επαγγελμάτων (26%), ενώ η Λεπέν στους υπάλληλους (32%) και στους εργάτες (37%).

- Στα εισοδήματα είναι φανερό ότι οι πιο φτωχοί προτίμησαν Λεπέν με 32% κάτω των 1.250 ευρώ τον μήνα, ενών αντιθέτωςν το 32% των εισοδημάτων άνω των 3.000 ψήφισαν Μακρόν.

- Υπάρχει επίσης σημαντική πληθυσμιακή διαφορά. Η Λεπέν κυριάρχησε στους δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων, ενώ ο Μακρόν στις πόλεις άνω των 100.000.

Άντλησα αυτά τα στοιχεία από τη “Le Monde”. Δεν δίνουν τη συνολική εικόνα, που είναι πολύ πιο πολύπλοκη, είναι όμως χρήσιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL