Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
31 χρόνια από το Τσερνόμπιλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

31 χρόνια από το Τσερνόμπιλ

31 χρόνια συμπληρώθηκαν από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ. Η IPPNW, ως ιατρική επιστημονική εταιρεία με το κύρος του Νόμπελ Ειρήνης (1985), δημοσίευσε σημαντικές μελέτες τόσο για το Τσερνόμπιλ όσο και για τη Φουκουσίμα (2016).

Σύμφωνα με τη μελέτη της IPPNW που αφορά το Τσερνόμπιλ, υπάρχουν πια ισχυρότατες ενδείξεις για αύξηση της θνησιμότητας στον γενικό πληθυσμό και 100% θνητότητα ανάμεσα στους εκκαθαριστές που εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας.

Τραγική είναι η μοίρα χιλιάδων παιδιών, τα οποία γεννήθηκαν νεκρά ή πέθαναν κατά τη βρεφική ηλικία, που γεννήθηκαν με συγγενείς διαμαρτίες περί τη διάπλαση ή που είναι αναγκασμένα να μεγαλώσουν με ασθένειες τις οποίες δεν θα είχαν κάτω από κανονικές συνθήκες.

31 χρόνια μετά την καταστροφή, οι καρκίνοι και οι άλλες αναμενόμενες ασθένειες αυξήθηκαν δραματικά. Ο αριθμός των μη καρκινικών ασθενειών αυξήθηκε σε ποσοστό που δεν προβλεπόταν. «Νέα» συμπτώματα, όπως η πρόωρη γήρανση των εκκαθαριστών, εμφανίστηκαν, προκαλώντας ερωτήματα για την επιστημονική ερμηνεία του φαινομένου.

Οι γενετικές διαταραχές που έχουν αιτία το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες εμφανίζονται μετά τη δεύτερη και την τρίτη γενιά.

Μέχρι το 2050, χιλιάδες νέες αιτίες ασθενειών θα διαγνωστούν που θα έχουν ως αίτιο την καταστροφή του Τσερνόμπιλ. Η πιο αναμφισβήτητη στατιστική συνέπεια του ατυχήματος είναι το ένα εκατομμύριο λιγότερες γεννήσεις που καταγράφηκαν στην Ευρώπη μετά το Τσερνόμπιλ.

Μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Τριχόπουλου, 23% των κυήσεων πρώτου τριμήνου τερματίστηκαν, δηλαδή 2.500 επιθυμητές κυήσεις. Λέμε ευτυχώς, επειδή ενώ για τις τερατογενέσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχει στατιστική στην Ελλάδα, για τις λευχαιμίες των παιδιών υπάρχει στατιστική (Ε. Πετρίδου) και αυξήθηκαν λόγω ενδομήτριας μόλυνσης κατά 2,6 φορές (σχεδόν τριπλασιάστηκαν).

Οι επιπτώσεις από το Τσερνόμπιλ εξακολουθούν να προκαλούν θύματα και θα συνεχίσουν για τουλάχιστον 60 χρόνια, όσο θα εξακολουθεί να ακτινοβολεί το καίσιο, που αυτή τη στιγμή περιέχεται σε αυξημένες ποσότητες στα τρόφιμα όλης της Ευρώπης και θα αυξηθεί από το συνεχιζόμενο fall out της Φουκουσίμα.

Η Φουκουσίμα, συχνά λαθεμένα, θεωρείται τραγωδία του παρελθόντος. Στην πραγματικότητα, η ραδιενεργός έκλυση από τους τρεις κατεστραμμένους αντιδραστήρες συνεχίζεται μέχρι σήμερα τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και με τη μορφή 300 τόνων ραδιενεργού ύδατος που καθημερινά συνεχίζει να χύνεται στον Ειρηνικό ωκεανό, μολύνοντας όλη τη θαλάσσια τροφική αλυσίδα μέχρι και τα ψάρια που καταναλώνονται ευρέως από τον άνθρωπο. Ας σημειωθεί ότι η κατανάλωση μόνο 500 γραμ. μολυσμένων τροφίμων (όπως τα θαλασσινά που εξακολουθούν να μολύνονται στον Ειρηνικό) προκαλούν εσωτερική έκθεση 100 φορές μεγαλύτερη από την ετήσια επιτρεπόμενη δόση και 200 φορές μεγαλύτερη για τα παιδιά.

Δεν υπάρχει ασφάλεια στα πυρηνικά. Από την εξόρυξη του ουρανίου, τις πυρηνικές δοκιμές, τις βόμβες, τα ατυχήματα, τα ραδιενεργά απόβλητα και τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου, όλος ο επικίνδυνος κύκλος των πυρηνικών όπλων και εργοστασίων σε αμφίδρομη σχέση στραγγαλίζει την υγεία του πλανήτη μας.

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε πράσινη ούτε φθηνή ούτε ασφαλής. Καιρός πια να απαιτήσουμε ΤΩΡΑ τον τερματισμό αυτού του παραλογισμού. Αρκεί να αντισταθούμε όλοι στα οργανωμένα συμφέροντα που προωθούν και εξακολουθούν να στηρίζουν την πυρηνική τεχνολογία και να στραφούμε στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές.

* Η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου είναι πρόεδρος της “Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής” (ελληνικός κλάδος της IPPNW)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL