Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Στη χώρα της Γαλλικής Επανάστασης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Στη χώρα της Γαλλικής Επανάστασης

Είναι δύσκολο κανείς να χαρεί με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών όταν η Άκρα Δεξιά της Λεπέν έχει πάνω από το ένα πέμπτο των ψήφων, στις οποίες προστίθεται ένα σχεδόν ισόποσο μερίδιο μιας εξαιρετικά συντηρητικής παραδοσιακής Δεξιάς, που έχει σε μεγάλο βαθμό υιοθετήσει τις ιδέες της, πίσω από τους Φιγιόν και Ντιπόν - Ενιάν. Εάν επιπλέον βάλουμε μαζί τα τρία ισχυρότερα δεξιά κόμματα, καταλήγουμε στο ότι ο ένας στους δύο Γάλλους ψηφοφόρους που συναντάμε πιθανώς στη δουλειά μας, στο μετρό, στις καφετέριες εμφορείται από άκρως συντηρητικές αντιλήψεις. Μεγάλο κομμάτι της γαλλικής κοινωνίας γίνεται όλο και πιο αφιλόξενο, διχασμένο, κλειστό. Αν πάλι σκεφτούμε ποιοι είναι οι κυρίαρχοι λόγοι των δύο υποψηφίων που περνούν στον δεύτερο γύρο, η επιλογή που διαφαίνεται είναι μεταξύ ενός κεντρώου λόγου, του οποίου δύσκολα κανείς αντιλαμβάνεται την εσωτερική συνοχή, πέρα από τις οικονομικά φιλελεύθερες αντιλήψεις του, και ενός ακροδεξιού λόγου, συμπαγούς και αναγνωρίσιμου, γύρω από τη δαιμονοποίηση των ξένων.

Πολλοί Γάλλοι αριστεροί ψήφισαν Μακρόν μόνο και μόνο για να αποφύγουν την άνοδο της Λεπέν, με την αίσθηση ότι θυσιάζουν τις ιδέες τους στον βωμό της λιγότερο κακής επιλογής, με όλη τη θλίψη του ανθρώπου που νιώθει ότι δεν εισακούεται. Πολλοί από μας θέλαμε να ψηφίσουμε Μελανσόν για την κοινωνική του πολιτική, την πίστη του σε κάποια κομμουνιστικά ιδεώδη, την κριτική στάση του στην Ευρώπη του κεφαλαίου, αλλά οι υποστηρικτικές του θέσεις απέναντι στον Πούτιν και τον Μπασάρ Αλ Άσαντ μάς απέτρεψαν. Δεν μπορούσαμε να ψηφίσουμε κάποιον που διαλέγει απέναντι στη βία των τζιχαντιστών έναν Σύρο δικτάτορα, αυτόν ακριβώς που σκοτώνει τον ίδιο τον άμαχο πληθυσμό της χώρας του και ωθεί τους κατοίκους στην πόλωση του εμφυλίου. Αλλά θα θέλαμε να μπορούσαμε να είχαμε ψηφίσει συμβολικά γι' αυτόν που απήγγειλε το ποίημα του Ρίτσου «Ειρήνη», που μίλησε για τους μικρούς λαούς της Ευρώπης, που εκπροσώπησε το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα στις προεδρικές εκλογές του 2012 και του 2017.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Αμόν είχε ένα εξαιρετικά χαμηλό αποτέλεσμα, ίσως γιατί, παρά το αξιόλογο πρόγραμμά του, έφερε όλο το βάρος του παρελθόντος του κόμματος που εκπροσωπούσε. Ούτε η σοσιαλιστική Αριστερά ούτε οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα είναι στον δεύτερο γύρο: τα δύο συνήθη κυβερνώντα κόμματα εκλαμβάνονται ως υπεύθυνα για τη δύσκολη κατάσταση της χώρας.

Κάποιοι, τέλος, έστρεψαν την προτίμησή τους στον τροτσκιστή υποψήφιο Πουτού του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, που ήταν ο μόνος που υποστήριξε, μαζί με την άλλη τροτσκίστρια υποψήφια Αρτό, του Εργατικού Αγώνα, ένα ξεκάθαρα αριστερό πρόγραμμα, τόσο σε εσωτερική όσο και σε εξωτερική πολιτική. Δηλαδή, για να βρούμε δύο κόμματα που έχουν μια ατόφια αριστερή πολιτική και των οποίων οι εκπρόσωποι είναι έτοιμοι να την υποστηρίξουν χωρίς υποχωρήσεις, χρειάζεται να κατέβουμε σε ποσοστά που με τη βία ξεπερνούν ή πλησιάζουν το 1%, στον χώρο του τροτσκισμού.

Αυτή είναι η κατάσταση εδώ στη χώρα της Γαλλικής Επανάστασης, για να μην συζητήσουμε την κατάσταση στη χώρα της Οκτωβριανής Επανάστασης. Δεν ξέρω εάν με έχει επηρεάσει ένα γενικότερο κλίμα ντεφετισμού, αλλά, όταν άκουσα την ακροδεξιά υποψήφια να λέει για τον Μακρόν, με τον οποίο θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο, ότι είναι ο υποψήφιος την «υποταγμένης Γαλλίας», παραποιώντας το σλόγκαν του Μελανσόν που μιλούσε για «ανυπότακτη Γαλλία», σκέφτηκα ότι σε αυτό το σημείο, δυστυχώς, δεν έχει άδικο. Ο Μακρόν είναι ο υποψήφιος του τραπεζικού συστήματος, της συνέχειας της ευρωπαϊκής πολιτικής, ένα προϊόν των γαλλικών ελίτ, μιας ολιγαρχίας που διαθέτει όλες τις μορφές συμβολικού κεφαλαίου (οικονομικού, πολιτισμικού, σχολικού, κοινωνικού). Όπως άλλωστε και εκείνη, παρά τις λαϊκιστικές δηλώσεις της.

Χριστίνα Αλεξοπούλου, ψυχολόγος και διδάκτωρ Ιστορίας. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της ΙΝΑΛΚΟ (Παρίσι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL