Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Δεξιός λαϊκισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεξιός λαϊκισμός

Σε μια περίοδο κατά την οποία το διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό σε διεθνές επίπεδο δημιουργεί συνεχώς νέες προκλήσεις στο οικονομικό και το γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι αναγκαίο όσο ποτέ να επιδεικνύεται η ελάχιστη πολιτική σοβαρότητα από όλα τα κόμματα. Πόσο μάλλον όταν η ίδια η χώρα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο διαπραγμάτευσης προκειμένου να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της συγκυρίας. Αυτό που την ενδιαφέρει πάνω απ' όλα είναι να χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο και κάθε μέσο προκειμένου να οδηγήσει στα άκρα οποιαδήποτε έννοια πολιτικής συνεννόησης, ή έστω δημιουργικής παρουσίας, ακόμη και μέσα σε ένα επιθετικό πλαίσιο.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, μία ημέρα μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1, στον Ν. Χατζηνικολάου, βγήκε και μίλησε επί μακρόν, για να μην πει τίποτα ουσιαστικό. Κανένα επιχείρημα, καμία ουσιαστική συμβολή στον πολιτικό διάλογο. Λεκτικά πυροτεχνήματα, χαρακτηρισμοί χωρίς κανένα πολιτικο βάθος και λαϊκιστικές κορώνες.

Επειδή η Ν.Δ. αρέσκεται να χρησιμοποιεί τον “λαϊκισμό” ως κατηγορία απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση και τον λαϊκισμό ως πολιτική πρακτική όταν είναι να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση. Επειδή, πάνω απ' όλα, η Ν.Δ. έχει αποδείξει περίτρανα όλο το τελευταίο διάστημα ότι λαϊκισμός είναι ό,τι μας συμφέρει κάθε φορά.

Όμως, στο θολό πολιτικό σκηνικό που δημιουργούν οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ε.Ε. από τη μία και η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα από την άλλη, απαιτούνται αυξημένα ανακλαστικά και επίδειξη ευθύνης από όλους. Από την έκδοση παράνομης Νavtex για έναρξη γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου έως τις προκλητικές και ανιστόρητες δηλώσεις για “τουρκικό” Αγαθονήσι, η Άγκυρα δείχνει ότι φλερτάρει με την ένταση.

Είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, που έχει την κύρια ευθύνη των πρωτοβουλιών, να ανακαλύπτει ή και να δημιουργεί διεξόδους στα αδιέξοδα που μπορεί να εμφανιστούν. Η Ν.Δ. μπορεί; Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, θέλει;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL