Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ιρακινό Κουρδιστάν: Oι σημαίες του Κιρκούκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιρακινό Κουρδιστάν: Oι σημαίες του Κιρκούκ

Η σημαία της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Κουρδιστάν κυματίζει στα δημόσια κτήρια του Κιρκούκ, δίπλα στη σημαία του Ιράκ, από τις 28.3.2017, ύστερα από απόφαση του τοπικού κυβερνητικού συμβουλίου. Η πετρελαιοφόρος επαρχία του Κιρκούκ, που αποτελούσε πάντα το μήλο της έριδος μεταξύ των Κούρδων και της Βαγδάτης, ανήκει στις προβλεπόμενες στο Άρθρο 140 του ιρακινού συντάγματος διαφιλονικούμενες επαρχίες του Ιράκ, από τον Ιούνιο όμως του 2014 και μετά την κατάρρευση του ιρακινού στρατού που προκάλεσε η επίθεση του ISIS, κατέχεται από τους Κούρδους. Η απόφαση αυτή φαίνεται πως σηματοδότησε, αλλά και πυροδότησε, σειρά εξελίξεων στα δύο φλέγοντα εθνικά κουρδικά ζητήματα της περιοχής. Το ζήτημα της τελικής ένταξης της επαρχίας στο αυτόνομο κουρδικό κράτος και αυτό της ανεξαρτησίας του.

Αέρα στα πανιά του κουρδικού εθνισμού φαίνεται να δίνει:

* Το ότι στο τοπικό συμβούλιο του Κιρκούκ, επικρατούν τα μέλη της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν [PUK]. To PUK των Ταλαμπανί, σε αντίθεση με το συντηρητικό KDP των Μπαρζανί, ανήκει στον ευρύτερο αριστερό χώρο, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με το Ιράν, αλλά και το PΚΚ. Μέχρι σήμερα, η στάση του στην περί ένταξης και ανεξαρτησίας ρητορική του KDP, ήταν μάλλον επιφυλακτική. Γι’ αυτό η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε έκπληξη, θορύβησε, και δημιούργησε την υπόνοια ότι πιθανόν το Ιράν να μην είναι και τόσο έντονα εναντίον της όσο δηλώνει στα λόγια.

* Η νεώτερη απόφαση του τοπικού συμβουλίου του Κιρκούκ, την 4.4.2017, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα την ένταξη της επαρχίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

* Η κοινή συνεδρίαση για το θέμα της ένταξης και της ανεξαρτησίας των πολιτικών γραφείων του KDP και του PUK, την 11.4.2017. Είχε προηγηθεί δήλωση του προέδρου της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, την 30.3.2017, περί δημοψηφίσματος για το θέμα της ανεξαρτησίας.

* Η δήλωση του πρωθυπουργού του Ιράκ Χαϊντέρ Αμπαντί, την 18.4.2017, "η επιθυμία των Κούρδων αδελφών μας να δημιουργήσουν την πατρίδα τους, είναι δικαίωμά τους και κανείς δεν έχει δικαίωμα να την εμποδίσει. Αλλά η διεξαγωγή δημοψηφίσματος αυτή τη στιγμή, ενώ μαίνεται ο πόλεμος κατά του ΙSIS, δεν είναι σωστή". Την 13.4.2017, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Ιμπραΐμ Τζαφαρί είχε δηλώσει ότι "είναι δικαίωμα του κάθε Κούρδου να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά του". Ίσως είναι η πρώτη φορά που το Ιράκ είναι τόσο συναινετικό στο θέμα της ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Φρένο στις κουρδικές φιλοδοξίεs, αλλά με αξιοπρόσεκτα συγκρατημένο τρόπο, προσπάθησε να βάλει:

* Η αντίθεση του Ιράν, που εκδηλώθηκε σε επίπεδο εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος την 4.4.2017 υποστήριξε "την εδαφική και εθνική ακεραιότητα του Ιράκ" και θεώρησε της ύψωση της κουρδικής σημαίας ως "αντίθετη με το σύνταγμα και πηγή κινδύνων".

* Η αντίθεση της Τουρκίας, που εκδηλώθηκε από τον προεδρικό εκπρόσωπο Ιμπραΐμ Καλίν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Προσοχή όμως θέλει η φράση "σ' αυτή τη συγκυρία που το Ιράκ διέρχεται μια δύσκολη περίοδο και υπάρχουν κίνδυνοι ασφαλείας στην περιοχή λόγω του αγώνα μας ενάντια στο PKK και στο DAESH (ISIS)'', στη δήλωση του Καλίν. Φυσικά, αν δεν γινόταν αυτές οι δηλώσεις, ο Ερντογάν δεν θα κέρδιζε στο τουρκικό δημοψήφισμα.

Υπάρχει όμως και ο φόβος ότι πολλά δύσκολα είναι ακόμη μπροστά.

* Στην ψηφοφορία για τη σημαία στο τοπικό συμβούλιο του Κιρκούκ και οι 25 Κούρδοι ψήφισαν υπέρ, ενώ οι 16 Άραβες και Τουρκομάνοι απείχαν. Απείχαν επίσης όλοι οι Κούρδοι από την αντίστοιχη απορριπτική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο του Ιράκ την 1.4.2017. Υπάρχει δηλαδή διαφοροποίηση σ' αυτές τις αποφάσεις, σε απόλυτα εθνική βάση.

* Για το θέμα του Κιρκούκ, η αντίθεση του Ιράκ ήταν σαφής. Ο Χαϊντέρ Αμπαντί είχε δηλώσει στις 11.4.2017 πως ''Ένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί στο Κιρκούκ, του οποίου μερικές περιοχές έχουν σφετεριστεί και πολίτες του έχουν εκτοπιστεί". Συνεχίζει, άρα, το Ιράκ να αντιτίθεται σ' ένα δημοψήφισμα για την τύχη του Κιρκούκ, προβάλλοντας την άποψη ότι η πληθυσμιακή του σύνθεση είναι αποτέλεσμα κουρδικής βίας, ενώ συγχρόνως εμφανίζεται συναινετικό και δημοκρατικό στο θέμα της ανεξαρτησίας. Εκτιμά ίσως ότι χωρίς το πετρελαιοφόρο Κιρκούκ δεν μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

* Οι κουρδικές σημαίες κυματίζουν στο Κιρκούκ, ενώ η σημαία του ISIS κυματίζει ακόμη στο εμβληματικό τζαμί al-Nuri της Μοσούλης. [Πηγή: KURD PRESS ]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL