Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Μια ξεχασμένη ασθένεια επελαύνει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια ξεχασμένη ασθένεια επελαύνει...

Περισσότερα από 1.500 κρούσματα ιλαράς κατεγράφησαν σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, εξαιτίας της «συγκέντρωσης ανεμβολίαστων ανθρώπων», όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Μάλιστα, σε δέκα χώρες, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν υπερδιπλάσιος εκείνου των δύο πρώτων μηνών του 2016.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ιλαρά προκάλεσε 134.000 θανάτους το 2015 και ναι, εν έτει 2017, ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με ένα εμβόλιο και μόνο, δοκιμασμένο επί σειρά πολλών ετών, πλήττουν ολόκληρους πληθυσμούς και οδηγούν ακόμη και στον θάνατο.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα εξαπλώνεται και στην Ελλάδα, όπου περισσότεροι γονείς εμπιστεύονται αμφιβόλου προέλευσης και εγκυρότητας έρευνες και αποφασίζουν να αφήσουν τα παιδιά τους ανεμβολίαστα. Έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας φανερώνει ότι ένας στους τρεις γονείς εμφανίζεται επιφυλακτικός σε σχέση με τον εμβολιασμό. Μείωση παρουσιάζει στη χώρα μας ο αριθμός των παιδιών που κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα, όταν μόλις το 2011 καταγράφηκε επιδημία ιλαράς, ενώ έξαρση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και ο κοκίτης.

Και καθώς η μητρότητα και η πατρότητα ανάγονται σε επιστήμη που επερωτά τα επιστημονικά εποτεύγματα, καθώς βυθίζονται σε έναν σύγχρονο μεσαίωνα, οι ειδικοί παγκοσμίως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επανεμφάνιση «ξεχασμένων» ασθενειών, όπως η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα και η πολιομυελίτιδα!

Κατά τα άλλα, για κάποιους, κίνδυνο για τα παιδιά και τη δημόσια υγεία της χώρας αποτελούν τα προσφυγόπουλα που μπαίνουν στα σχολεία μας. Αλλά την αυταπάτη δεν τη γνωρίζει κανένας, εφόσον είναι δέσμιός της...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL