Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Aux armes, citoyens! 1
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Aux armes, citoyens! 1

Όχι μεγάλες εκπλήξεις, αλλά μεγάλες ανακατατάξεις. Το αποτέλεσμα του 1ου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών δεν ήταν αναπάντεχο, καθώς οι δημοσκοπήσεις έπεσαν σε μεγάλο βαθμό μέσα. Δείχνει όμως να φέρνει ριζικές αλλαγές στο εσωτερικό (και ευρωπαϊκό;) πολιτικό σκηνικό.

Στις 7 Μαΐου οι Γάλλοι θα αναδείξουν τον νέο τους Πρόεδρο στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών. Θα αναδείξουν όμως μόνο αυτόν. Οι βουλευτές της νέας Εθνοσυνέλευσης θα αναδειχθούν στις εκλογές της 11ης και 18ης Ιουνίου. Αυτοί είναι που θα εγκρίνουν (ή δεν θα εγκρίνουν) την κυβέρνηση που θα διορίσει ο νέος Πρόεδρος και θα ψηφίζουν (ή δεν θα ψηφίζουν) τους νόμους που θα προωθεί. Εδώ εντοπίζεται η ριζική ανακατάταξη που φέρνει το αποτέλεσμα της Κυριακής.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, τα δύο μεγάλα κόμματα αποκλείονται από τον 2ο γύρο. Ο Φρανσουά Φιγιόν της Δεξιάς επιβίωσε από τη χιονοστιβάδα των οικονομικών σκανδάλων του ίδιου και της οικογένειάς του, αλλά κατετάγη τρίτος. Ιστορικό κακό αποτέλεσμα για τη δεξιά παράταξη, που δεν είχε λείψει ποτέ από 2ο γύρο. Ιστορικό χαμηλό όμως και για τους Σοσιαλιστές, με τον Μπενουά Αμόν να συγκεντρώνει λίγο πάνω από 6%, αφού αντιμετώπισε πολυάριθμες αποστασίες στο εσωτερικό τού κόμματός του, με πιο εκκωφαντική αυτή του Μανουέλ Βαλς.

Μπορεί τα δύο μεγάλα κόμματα να μην έχουν υποψήφιο στις 7 Μαΐου, διατηρούν όμως ακόμη ισχυρές δυνάμεις σε τοπικό επίπεδο. Οι βουλευτές εκλέγονται σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες, με απόλυτα πλειοψηφικό σύστημα. Παρά τη συντριβή τους στις προεδρικές εκλογές οι Ρεπουμπλικανοί και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενδέχεται να παραμείνουν τα ισχυρότερα κόμματα σε επίπεδο Εθνοσυνέλευσης, ικανά να μπλοκάρουν την πολιτική του Προέδρου.

Από την άλλη, ο νικητής του 1ου γύρου Εμανουέλ Μακρόν ηγείται του En Marche! (Προχωράμε!), ενός νέου κόμματος του κέντρου. Με μόλις έναν χρόνο ζωής και παρέμβασης, το En Marche! δεν έχει ακόμη την κοινωνική γείωση που θα του επιτρέψει να «μπει σφήνα» στα παραδοσιακά δίπολα των μονοεδρικών περιφερειών. Έτσι, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει να επικρατήσει στην Εθνοσυνέλευση και να επιβάλει την πολιτική του. Μια πολιτική με προσανατολισμό σταθερά ευρωπαϊκό και σταθερά νεοφιλελεύθερο...

Το επικρατέστερο σενάριο, που δείχνει επικράτηση του Μακρόν στον 2ο γύρο, οδηγεί σε μια κεντρώα κυβέρνηση, με την ανοχή ή τη στήριξη βουλευτών των Σοσιαλιστών και των Ρεπουμπλικανών. Θα έχουμε δηλαδή έναν Πρόεδρο «ούτε αριστερό ούτε δεξιό»,2 ο οποίος θα αναγκάζεται να ζητά τη στήριξη τόσο της Αριστεράς όσο και της Δεξιάς.

Και η Αριστερά; Η Αριστερά, που κατέγραψε ένα πρωτοφανές υψηλό ποσοστό, με τον Ζαν Λικ Μελανσόν να ξεπερνά το 19%; Η Αριστερά, που κατάφερε να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη Γαλλία, κάνοντας τις εκλογές ένα ζωντανό διεκδικητικό κίνημα; Αυτή η Αριστερά εμφανίζεται ξανά διαιρεμένη. Το ΚΚΓ ζητά ψήφο στον Μακρόν και όχι στο «φιλελεύθερο και αντικοινωνικό πρόγραμμά του»,3 ενώ ο Μελανσόν αναμένει τη γνώμη του κινήματός του Ανυπότακτη Γαλλία. Όσο για τις βουλευτικές δεν φαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα (ή η θέληση) για κοινή κάθοδο υποψηφίων του ΚΚΓ και της Ανυπότακτης Γαλλίας στις περισσότερες περιφέρειες.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν με μια βασική προϋπόθεση: Τη νίκη του Μακρόν. Διότι μπροστά μας έχουμε μια αναμέτρηση στην οποία συμμετέχει η σκληρή, ξενοφοβική και ρατσιστική Ακροδεξιά. Αυτή τη στιγμή, καθήκον των δημοκρατικών πολιτών δεν είναι ούτε η αποχή, ούτε το λευκό. Είναι να διασφαλίσουν μια μεγαλειώδη ήττα της Μαρίν Λεπέν στις 7 Μαΐου.

Το σκοτάδι της Ακροδεξιάς πλανιέται πάνω από την Ευρώπη. Δεν θα το αφήσουμε να εγκατασταθεί. Aux armes, citoyens!

1 «Στα όπλα, πολίτες!», στίχος του γαλλικού εθνικού ύμνου.

2http://www.leparisien.fr/flash-actualite-politique/emmanuel-macron-ovni-politique-ni-de-droite-ni-de-gauche-23-04-2017-6878994.php

3http://www.pcf.fr/99059

Φοίβος Τσικλιάς, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Université Montpellier 3, μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL