Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα στην εποχή Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα στην εποχή Τραμπ

Μπορεί τα μάτια ημών να είναι στραμμένα στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, με αποκλειστικό ζητούμενο να δουν τι θα γίνει με το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά για πολλούς από τους συμμετέχοντες το ενδιαφέρον είναι άλλο. Να δουν πώς θα μετουσιώσει ο Ντόναλντ Τραμπ το περιβόητο “πρώτα η Αμερική” στη σχέση του με τους δύο οργανισμούς του Μπρέτον Γουντς. Κι αν θα εισακούσει τον γηραιό οικονομολόγο Άλαν Μέτσλερ, που πιστεύει ότι η μεν Παγκόσμια Τράπεζα θα έπρεπε να κλείσει, το δε ΔΝΤ να... συμμαζευτεί - και είναι ο μέντορας του Άνταμ Λέρικ, του ανθρώπου στον οποίο αναμένεται να αναθέσει ο Τραμπ τις σχέσεις με το ΔΝΤ.

Το πρώτο δείγμα γραφής, ότι του... αρέσουν τα επιχειρήματα των Μέτσλερ και Λέρικ, ο -μεγαλομέτοχος των δύο οργανισμών- Αμερικανός πρόεδρος το έδωσε ήδη: Στο σχέδιό του για τον προϋπολογισμό κόβει κατά 650 εκατομμύρια δολάρια τα αμερικανικά κονδύλια κατ’ αρχάς για την Παγκόσμια Τράπεζα. Περικοπές στα κονδύλια του ΔΝΤ δεν είχε αναγγείλει μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Όπως δεν έχει αντιδράσει στις πιέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου -και των άλλων μετόχων- του ΔΝΤ να μην προχωρήσει τα σχέδιά του για απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και στις προειδοποιήσεις τους για τους κινδύνους που απορρέουν από έναν νέο προστατευτισμό. Οι εταίροι του Τραμπ και οι τεχνοκράτες στους δύο οργανισμούς ευελπιστούν ότι ο... απρόβλεπτος πρόεδρος δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών του. Κι ότι θα αλλάξει γνώμη για το ΔΝΤ και για την Παγκόσμια Τράπεζα, όπως άλλαξε γνώμη για το ΝΑΤΟ, το οποίο αίφνης δεν θεωρεί πλέον “παρωχημένο”.

Μπορεί τελικά να αλλάξει γνώμη για τον Λέρικ, όπως άλλαξε για άλλους σύμβουλους και επιτετραμμένους του. Ήδη λέγεται πως ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ έπεισε την κόρη του Τραμπ και σύμβουλό του Ιβάνκα να μεταπείσει τον πατέρα της, με το επιχείρημα ότι η Τράπεζα εμπλέκεται σε πολλά προγράμματα για τη στήριξη των γυναικών. Εάν ισχύει ότι ήταν η Ιβάνκα αυτή που προέτρεψε τον Τραμπ να βομβαρδίσει τη Συρία, τότε θα τον πείσει και γι’ αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL