Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ο πόλεμος στις μέρες μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πόλεμος στις μέρες μας

Η ιστορία του ανθρώπου είναι συνυφασμένη με τον πόλεμο. Όμως, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τα στρατηγικά και οικονομικά οφέλη, που κατά τη διάρκεια της μακραίωνης πολεμικής ιστορίας αποκόμιζαν οι «νικητές», είχαν πάντα σαν αρνητικό αντίβαρο τις τρομερές θυσίες νέων ανθρώπων, τις παράπλευρες απώλειες άμαχου πληθυσμού, αλλά και τις κάθε μορφής υλικές και οικονομικές καταστροφές.

Όμως, οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις των μεγάλων παγκόσμιων πολέμων, που ακόμη και σήμερα μελετώνται και καταγράφονται από τους ιστορικούς, αλλά και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις που τελικά προέκυψαν, φαίνεται πως δεν έχουν και τόσο μεγάλες διαφορές από τις επιπτώσεις και τις ανατροπές που δημιούργησε και συνεχίζει να παράγει η μεγάλη «χρηματοπιστωτική κρίση».

Και εδώ τίθεται το εύλογο ερώτημα: Είναι η παγκόσμια κρίση που βιώνουμε ένα γνήσιο οικονομικό -χρηματοπιστωτικό γεγονός; Ή μήπως αποτελεί την απαρχή ενός «εξελιγμένου» τρίτου παγκοσμίου πολέμου; Ενός μη συμβατικού επιχειρησιακά πολέμου, που θεωρεί απαρχαιωμένα ακόμα και τα πιο σύγχρονης τεχνολογίας παραδοσιακά οπλικά συστήματα;

Φαίνεται πως στις μέρες μας τα συμβατικά οπλικά συστήματα συνεχίζουν να υφίστανται και να χρησιμοποιούνται μόνο για τις πολεμικές επιχειρήσεις των δυνατών σε βάρος φτωχών χωρών. Ενώ μεταξύ των "αναπτυγμένων" και ισχυρών κρατών τα συμβατικά όπλα συνεχίζουν να αγοράζονται, αλλά μόνο σαν εργαλεία εκφοβισμού, δίνοντας τεράστια κέρδη στις πολεμικές βιομηχανίες και τεράστιες μίζες στους κάθε λογής μεσάζοντες.

Η νέα μορφή πολέμου ανάμεσα στις «αναπτυγμένες» χώρες φαίνεται πως θα διεξάγεται πλέον μόνο με “χρηματοπιστωτικά οπλικά συστήματα”. Τα όπλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά πονηρές τρικλοποδιές οικονομικού τύπου που η σκανδάλη τους μπορεί να πατηθεί μόνο από τους ειδικούς «οικονομικούς χειριστές», υπάλληλους συγκεκριμένων ελίτ που διαφεντεύουν την ανθρωπότητα.

Είναι λοιπόν πολύ φυσικό το ότι στις μέρες μας οι ισχυροί του κόσμου, δηλαδή οι χώρες που ουσιαστικά κυβερνώνται από τις πανίσχυρες οικονομικές ελίτ, αφήνουν τους συμβατικούς πολέμους για τους φτωχούς λαούς του περιθωρίου.

Ο πόλεμος των ισχυρών ενάντια στους αδύνατους του «πολιτισμένου» κόσμου δεν θα διεξάγεται πλέον με τα τανκς και τα κανόνια, αλλά με τα spread και τα Μνημόνια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL