Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Από την Ανάσταση στην ανάπτυξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από την Ανάσταση στην ανάπτυξη

Η Ανάσταση του Κυρίου, μαζί με την ανάληψη στους ουρανούς αποτελούν την κορύφωση του θείου δράματος κατά την ορθόδοξη χριστιανική αφήγηση.

Η φετινή Ανάσταση συνέπεσε με το κλείσιμο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές έχει αρνητικά και θετικά στοιχεία, όπως συμβαίνει με όλους τους συμβιβασμούς. Στην πράξη, όμως, τα θετικά μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία μπορούν να οδηγήσουν στην ουσιαστική ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και την υπεράσπιση του εργασιακού καθεστώτος υπέρ των εργαζομένων. Ασφαλώς και δεν εφησυχάζουμε μέχρι να “κλειδώσουν” όλα τα συμφωνηθέντα.

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, και με ό,τι θετικό θα σημάνει αυτό για το αξιόπιστο της ελληνικής οικονομίας, θα είναι ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα μας. Όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι μια χρυσή ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί επί της ουσίας, όχι απλά επικοινωνιακά. Μια σειρά μεταρρυθμίσεις από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αφορά επιχειρήσεις και επαγγελματίες, μέχρι τα νομοσχέδια για την Αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση και την Πρωτοβάθμια Υγεία θα αποτελέσουν το θεσμικό σκέλος της αντεπίθεσης της κυβέρνησης με στόχο την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να άρει κάθε εμπόδιο, κάθε γραφειοκρατικής φύσης δυσκολία σε επενδυτικά πακέτα, ειδικά στους προνομιακούς για τη χώρα τομείς των υποδομών, των δικτύων, του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής.

Η κυβέρνηση έχει κερδίσει ήδη την πρώτη της νίκη: Η υπόθεση της αριστερής παρένθεσης των λίγων μηνών ανήκει στο παρελθόν. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και την υπονομευτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διανύει το δεύτερο έτος θητείας. Ο χρόνος που απομένει μπορεί να αποδειχθεί αρκετός προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάκαμψης. Στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις -που έγιναν σε μια πολύ δύσκολη φάση για την κυβέρνηση- οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προς άλλα κόμματα είναι εξαιρετικά περιορισμένες ενώ το κύριο μέρος τους δηλώνει στάση αναμονής για το κυβερνητικό έργο, που σημαίνει ότι είναι σημαντικά τα περιθώρια επαναβεβαίωσης της σχέσης των ψηφοφόρων αυτών με την κυβέρνηση και το κόμμα. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να κινηθούν, και μάλιστα με τον πιο αποδοτικό τρόπο, οι μηχανισμοί τους ώστε να παράξουν το μέγιστο δυνατό έργο, το οποίο θα αισθανθεί ο πολίτης στην καθημερινή του ζωή. Στα περίπου δύο χρόνια που απομένουν, είναι δυνατό να αποκαλυφθούν με πλήρη στοιχεία και να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού, όσοι και όσες πρωταγωνίστησαν στην περίοδο του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. στο στήσιμο του κράτους διαπλοκής και συνδέθηκαν με φαινόμενα διαφθοράς.

Ένας από τους λόγους που τα δύο παλιά κόμματα δεν δείχνουν προθυμία και ενθουσιασμό στο να προχωρήσουν σε βάθος οι έρευνες και οι αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών τους είναι ο φόβος της ενοχής κορυφαίων στελεχών τους σε μια σειρά από υποθέσεις (εξοπλιστικά, Υγεία, λίστες κ.λπ.).

Οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν αν όλα αυτά θα έχουν αντίκρισμα ή αν θα μείνουν σχέδια επί χάρτου είναι η ίδια η κυβέρνηση και το κόμμα. Το στιλ λειτουργίας τους, η συμμετοχή τους επί της ουσίας στις μεγάλες αποφάσεις για τα κρίσιμα θέματα, η σχέση με τους πολίτες και η διάθεση να υπηρετήσουν ουσιαστικά τη Δημοκρατία. Άλλωστε, το διακύβευμα της σύγχρονης Αριστεράς δεν είναι άλλο από μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην αγορά και τη Δημοκρατία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL